איסור קטניות בפסח: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ
החלפת טקסט – "היתה" ב־"הייתה"
(הוספת ערך)
 
מ (החלפת טקסט – "היתה" ב־"הייתה")
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
שורה 24: שורה 24:
איסור קטניות הוא רק איסור אכילה, אך לא [[איסור הנאה]], ולכן פסקו הראשונים שמותר להדליק ב[[שמן]] הנעשה מקטניות, ובודאי שמותר להשהותם בבית ללא חשש "[[בל יראה ובל ימצא]]". כמו כן, קטניות שהתערבו בתבשיל, בטלות ברוב, ואין צריך שיהיה בו [[ביטול בשישים|שישים כנגדם]]{{הערה|אדמו"ר הזקן שם, סעיף ה; על פי תרומת הדשן סימן קיג, ורמ"א שם.}}.
איסור קטניות הוא רק איסור אכילה, אך לא [[איסור הנאה]], ולכן פסקו הראשונים שמותר להדליק ב[[שמן]] הנעשה מקטניות, ובודאי שמותר להשהותם בבית ללא חשש "[[בל יראה ובל ימצא]]". כמו כן, קטניות שהתערבו בתבשיל, בטלות ברוב, ואין צריך שיהיה בו [[ביטול בשישים|שישים כנגדם]]{{הערה|אדמו"ר הזקן שם, סעיף ה; על פי תרומת הדשן סימן קיג, ורמ"א שם.}}.


קטניות שנשמרו ממגע עם מים, ונטחנו ונאפו בהשגחה מוקפדת, באופן כזה שגם אילו היו מיני דגן לא היה בכך חשש חמץ, אלא היתה התוצאה [[מצה]] - דנו בכך האחרונים, והיו מהם שרצו לאסרם{{הערה|שו"ת מאמר מרדכי, אורח חיים, סימן לב. וראה גם שו"ת חת"ם סופר, אורח חיים, סימן קכא.}}. אך אדמו"ר הזקן פוסק שכל האיסור הוא רק "אם נפלו עליהם מים", אך כאשר הם שמורים ממים כמו מצה, מותרים{{הערה|שם, סעיף ה.}}. תלמידו, רבי [[יצחק אייזיק מוויטבסק]], מעיד ש"רבותינו ב[[מעזריטש]]" היו נוהגים לאפות מצות מקמח קטניות, על מנת להשתמש בקמח זה לתבשילים וכדומה - מה שלא היו יכולים לעשות מקמח מצה, מחשש [[מצה שרויה|שרויה]]{{הערה|1=תשובתו נדפסה בקובץ [https://beta.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=13462&st=&pgnum=6&hilite= יגדיל תורה (ברוקלין) גליון י"ב, ע' י].}}.
קטניות שנשמרו ממגע עם מים, ונטחנו ונאפו בהשגחה מוקפדת, באופן כזה שגם אילו היו מיני דגן לא היה בכך חשש חמץ, אלא הייתה התוצאה [[מצה]] - דנו בכך האחרונים, והיו מהם שרצו לאסרם{{הערה|שו"ת מאמר מרדכי, אורח חיים, סימן לב. וראה גם שו"ת חת"ם סופר, אורח חיים, סימן קכא.}}. אך אדמו"ר הזקן פוסק שכל האיסור הוא רק "אם נפלו עליהם מים", אך כאשר הם שמורים ממים כמו מצה, מותרים{{הערה|שם, סעיף ה.}}. תלמידו, רבי [[יצחק אייזיק מוויטבסק]], מעיד ש"רבותינו ב[[מעזריטש]]" היו נוהגים לאפות מצות מקמח קטניות, על מנת להשתמש בקמח זה לתבשילים וכדומה - מה שלא היו יכולים לעשות מקמח מצה, מחשש [[מצה שרויה|שרויה]]{{הערה|1=תשובתו נדפסה בקובץ [https://beta.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=13462&st=&pgnum=6&hilite= יגדיל תורה (ברוקלין) גליון י"ב, ע' י].}}.


שמן קטניות, היו שרצו להתירו, אך [[הצמח צדק]] הוכיח מהראשונים שהתירו שמן קטניות '''בהנאה''', ומכאן שאסור באכילה. עם זאת, הסכים להתיר בשעת הדחק בתנאי שקודם הכנת השמן ירתיחו את הקטניות באופן הדומה לאפיה, בצורה כזו שבדגן אינו יכול לבוא לידי חימוץ{{הערה|1=[https://chabadlibrary.org/books/zz/shut/1/57/1.htm שו"ת צמח צדק, אורח חיים, סימן נו]. וראה גם בתשובת רבי יצחק אייזיק מוויטבסק הנ"ל בקובץ יגדיל תורה.}}.
שמן קטניות, היו שרצו להתירו, אך [[הצמח צדק]] הוכיח מהראשונים שהתירו שמן קטניות '''בהנאה''', ומכאן שאסור באכילה. עם זאת, הסכים להתיר בשעת הדחק בתנאי שקודם הכנת השמן ירתיחו את הקטניות באופן הדומה לאפיה, בצורה כזו שבדגן אינו יכול לבוא לידי חימוץ{{הערה|1=[https://chabadlibrary.org/books/zz/shut/1/57/1.htm שו"ת צמח צדק, אורח חיים, סימן נו]. וראה גם בתשובת רבי יצחק אייזיק מוויטבסק הנ"ל בקובץ יגדיל תורה.}}.

תפריט ניווט