ניגון שיבנה בית המקדש: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
 
(34 גרסאות ביניים של 12 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''ניגון שיבנה בית המקדש''' מורכב על המילים הנאמרים בסיום [[תפילת שמונה עשרה]], "יהי רצון מלפניך ה' אלקינו ואלקי אבותינו שיבנה בית המקדש במהרה בימינו ותן חלקנו בתורתך". הניגון היה חביב מאוד על [[הרבי]], והיה מצווה לנגנו פעמים רבות, במיוחד ב[[התוועדויות]]. לרוב היה מנגנו החזן ר' [[משה טלישבסקי]].
{{מפנה|שיבנה בית המקדש|שיבנה בית המקדש (קרליבך)}}
'''ניגון שיבנה בית המקדש''' מורכב על המילים הנאמרים בסיום [[תפילת שמונה עשרה]], "יהי רצון מלפניך ה' אלקינו ואלקי אבותינו שיבנה [[בית המקדש]] במהרה בימינו ותן חלקנו בתורתך". הניגון חביב מאוד על [[הרבי]], והוא מצווה לנגנו פעמים רבות, במיוחד ב[[התוועדות עם הרבי|התוועדויות]]. פעמים רבות החזן ר' [[משה טלישבסקי]] היה מתחיל בנגינה והקהל אחריו.


==ניגון "שיבנה בית המקדש" בעולם הנגינה החב"די==
==ניגון "שיבנה בית המקדש" בעולם הנגינה החב"די==


בסיום ספר תורה שהתקיים ב[[ל"ג בעומר]] בשנת [[תשמ"ב]] ובמהלכו שר החזן הרב שניאור זלמן בוימגרטן את הניגון "שיבנה בית המקדש". לאחר מכן, הכניסו לרבי וידאו מהאירוע, ואז ב'ראלי' המסורתי לילדים שנערך באותו יום, ביקש הרבי שישירו את הניגון "שיבנה בית המקדש". בין היתר הרבי אמר:
בסיום [[ספר תורה]] שהתקיים ב[[ל"ג בעומר]] בשנת [[תשמ"ב]] ובמהלכו שר החזן הרב שניאור זלמן בוימגרטן את הניגון "שיבנה בית המקדש". לאחר מכן, הכניסו לרבי וידאו מהאירוע, ואז ב'ראלי' המסורתי לילדים שנערך באותו יום, ביקש הרבי שישירו את הניגון "שיבנה בית המקדש". בין היתר הרבי אמר:


"מאחר שתוכן תפלה זו קשור עם השמחה הכי גדולה "שמחת עולם על ראשם" שתהיה בגאולה העתידה לכן תאמר תפלה זו באופן של ניגון בניגון הידוע ומורגל אצל רבים מבני ישראל, כי נוסף על זה שתיבות הנ"ל שייכים לכל אחד ואחד מישראל, הרי סוף כל סוף שייך גם ניגון זה לכל אחד ואחד מישראל".
"מאחר שתוכן תפילה זו קשור עם השמחה הכי גדולה - "שמחת עולם על ראשם" שתהיה בגאולה העתידה - לכן תאמר תפילה זו באופן של ניגון - בניגון הידוע ומורגל אצל רבים מבני ישראל, כי נוסף על זה שתיבות הנ"ל שייכים לכל אחד ואחד מישראל, הרי סוף כל סוף שייך גם ניגון זה לכל אחד ואחד מישראל".


ר' [[משה טלישבסקי]] הי' אז קרוב ל-770, ואחד הבחורים רץ להזעיק אותו מיד כדי שישיר. הוא אכן הגיע ושר את הניגון "שיבנה בית המקדש" בפעם הראשונה מול הרבי.
ר' [[משה טלישבסקי]] היה אז קרוב ל-770, ואחד הבחורים רץ להזעיק אותו מיד כדי שישיר. הוא אכן הגיע ושר את הניגון "שיבנה בית המקדש" בפעם הראשונה מול הרבי.


מאוחר יותר ב[[התוועדות]] בשבת, שוב ביקש הרבי מר' [[משה טלישבסקי]] לשיר. ומאז הוא הי' שר בקביעות את ה"שיבנה" בהתוועדויות. בימי החול אף עמד לרשותו מיקרופון מיוחד. בהתחלה הרבי היה קורא בשמו לסימן שישיר, וכעבור זמן רק הביט לכיוונו וסימן בראשו לצד שמאל.
מאוחר יותר ב[[התוועדות עם הרבי|התוועדות]] בשבת, שוב ביקש הרבי מר' [[משה טלישבסקי]] לשיר. ומאז הוא היה שר בקביעות את ה"שיבנה" בהתוועדויות. בימי החול אף עמד לרשותו מיקרופון מיוחד. בהתחלה הרבי היה קורא בשמו לסימן שישיר, וכעבור זמן רק הביט לכיוונו וסימן בראשו לצד שמאל.


הסדר היה בדרך כלל שאת ה"שיבנה" שרו בסיום ההתוועדות, קרה פעם שבתחילת ההתוועדות הרבי שאל למה לחכות עם ה"שיבנה" עד לסוף? ואז באמת שרו את 'שיבנה' בהתחלה וגם בסוף...
הסדר היה בדרך כלל שאת ה"שיבנה" שרו בסיום ההתוועדות, קרה פעם שבתחילת ההתוועדות הרבי שאל למה לחכות עם ה"שיבנה" עד לסוף? ואז באמת שרו את 'שיבנה' בהתחלה וגם בסוף...


ניגון זה הוא ניגון צ"ב בפרוייקט [[מסורת הניגונים]].
==מקורו של הניגון==
==מקורו של הניגון==
הניגון במקורו חובר ע"י החזן ר' ישראל שור{{הערת שוליים|נולד בעיר חירוב שבאוסטריה למשפחה חסידית. בילדותו שר כילד פלא בחצר הרבי מסדיגורה ברימנוב, ובגיל 16 נתמנה לחזן שם. ב-1924 היגר לאמריקה. בבואו לאמריקה , מונה לחזן ב"ישיבת הארלם" בניו יורק. בשנת 1928, התפלל את תפילות הימים הנוראים בשיקגו. בעקבות כך, קיבל הצעה מבית האופרה של שיקגו, להופיע באופרה, אך הוא סירב משום שלא מתאים לחזן לשיר ולהציג באופרה. הוא שב לניו יורק וכיהן כחזן בקהילת "עדת ישורון" בברוקלין. בשנים אלה הרבה להופיע בקונצרטים בין היתר עם החזן יוסל'ה רוזנבלט. הופעתו האחרונה כחזן הייתה בימים נוראים של שנת 1934 בקהילת "חובבי תורה" בברוקלין. הוא נפטר ב-9 באפריל 1935 מהתקף לב.}}, והתפרסם במיוחד על ידי החזן משה קוסביצקי. וכיום ישנם מספר גרסאות בקטע החזנות. ר' [[משה טלישבסקי]] היה מנגן את הגרסה של החזן ר' יוסלה רוזנבלט (שהוא גרסה הקצרה יותר).
הניגון במקורו חובר על ידי החזן ר' ישראל שור{{הערה|נולד בעיר חירוב שבאוסטריה למשפחה חסידית. בילדותו שר כילד פלא בחצר הרבי מסדיגורה ברימנוב, ובגיל 16 נתמנה לחזן שם. ב-1924 היגר לאמריקה. בבואו לאמריקה, מונה לחזן ב"ישיבת הארלם" בניו יורק. בשנת 1928, התפלל את תפילות הימים הנוראים בשיקגו. בעקבות כך, קיבל הצעה מבית האופרה של שיקגו, להופיע באופרה, אך הוא סירב משום שלא מתאים לחזן לשיר ולהציג באופרה. הוא שב לניו יורק וכיהן כחזן בקהילת "עדת ישורון" בברוקלין. בשנים אלה הרבה להופיע בקונצרטים בין היתר עם החזן יוסל'ה רוזנבלט. הופעתו האחרונה כחזן הייתה בימים נוראים של שנת 1934 בקהילת "חובבי תורה" בברוקלין. הוא נפטר ב-9 באפריל 1935 מהתקף לב.}}, והתפרסם במיוחד על ידי החזן משה קוסביצקי. כיום ישנן מספר גרסאות בקטע החזנות. ר' [[משה טלישבסקי]] היה מנגן את הגרסה של החזן ר' יוסלה רוזנבלט (שהיא הקצרה יותר).


פעם אחת לא הי' ר' משה טלישבסקי בהתוועדות, אך בעל מנגן מסוים מארה"ק הי' אז. מכיוון שכך, כיבדו אותו לשיר את ה"יהי רצון". הוא ניגן את ה"יהי רצון" כפי הגרסא של החזן משה קוסוביצקי. הייתה זו חזנות ארוכה כשכל קטע נכפל פעמיים (זו גם הסיבה שר' משה בחר בגרסא השנייה, הקצרה יותר). תוך כדי החזנות, אמר הרבי בבת צחוק: "עד שהוא יגמור משיח כבר יבוא..."
פעם אחת{{מקור}} לא היה ר' [[משה טלישבסקי]] בהתוועדות, אך [[בעל מנגן]] מסוים מארה"ק היה אז. מכיוון שכך, כיבדו אותו לשיר את ה"יהי רצון". הוא ניגן את ה"יהי רצון" כפי הגרסא של החזן משה קוסוביצקי. הייתה זו חזנות ארוכה כשכל קטע נכפל פעמיים (זו גם הסיבה שר' משה בחר בגרסא השנייה, הקצרה יותר). תוך כדי החזנות, אמר הרבי בבת צחוק: "עד שהוא יגמור משיח כבר יבוא..."


== קישורים חיצונים ==
== קישורים חיצונים ==
*[http://video.chabad.info/newvideo/video.php?id=397 האב והבן טלישבסקי מנגנים את השיר אצל הרבי - וידיאו]
;שמע
*[http://video.chabad.info/newvideo/video.php?id=430 עידודים מהרבי בשירת שיבנה - וידיאו]
*[https://chabadpedia.co.il/images/b/b5/%D7%A9%D7%99%D7%91%D7%A0%D7%94_%D7%91%D7%99%D7%AA_%D7%94%D7%9E%D7%A7%D7%93%D7%A9.mp3 '''לשמיעת הניגון'''] מאת הבעל-מנגן ר' דוד הורביץ {{שמע}}
*[http://www.chabad.info/index.php?url=article_he&id=65957 הניגון 'שיבנה בית המקדש' בביצוע דביר שפיגל ולהקת 'בעלמא']{{שמע}}
* {{קישור חבד אינפו שמע|267|שיבנה ביהמ"ק|ניגוני [[התוועדות]] - דיסק #5}} {{שמע}}
;וידאו
* {{קישור חבד וידפו ישן|430|הרבי מעודד את שירת 'שיבנה' בכנס ילדים}}
* {{קישור חבד וידפו ישן|397|שני חזנים - 'יהי רצון' אחד}}
* [http://old2.ih.chabad.info/images/notimage/84553_he_1.flv מקהלת ילדי קראון הייטס שרה "שייבנה בית המקדש"] {{וידאו}} (קובץ להורדה)
* {{קישור חבד אינפו ישן|65957|היפנים הגיעו להאזין ל"שיבנה בית המקדש"||{{תע|01/03/2012}}}}
*'''[https://chabad.info/video/rebbe/dailyvideo/690850/ צפו: אב ובנו שרים "שיבנה" מול הרבי]''' {{וידפו}}
;מאמרים
*לב לייבמן, '''[http://nichoach.blogspot.com/2017/11/blog-post.html הניגון שמנגנים גם בגן עדן]''' באתר קיר הניגונים, (פורסם ב[[שבועון בית משיח]] גליון שבת פרשת צו תשע"ו)
*[https://derher.org/wp-content/uploads/19-iyar-5774-03.pdf The Demanding Melody - Sheyibone Beis Hamikdosh [הניגון התובעני - שיבנה בית המקדש]] - [[א חסידישע דערהער]], אייר תשע"ד (באנגלית).
*שלום טל, '''[media.chabad.info/chabadinfoheb/wp-content/uploads//2023/07/28-07-2023-10-39-42-%D7%A2%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%93-%D7%95%D7%90%D7%AA%D7%97%D7%A0%D7%9F.pdf עיון וביאור בנוסח "יהי רצון . . ותן חלקנו בתורתך"]''', קובץ הערות התמימים ואנ"ש 770 פרשת ואתחנן תשפ"ג עמוד 21
 
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
 
{{מסורת הניגונים}}
[[קטגוריה:ניגונים שונים]]
[[קטגוריה:ניגונים שנוגנו לפני הרבי]]
[[קטגוריה:ניגוני גאולה ומשיח]]

תפריט ניווט