יהודה לייב פריידין

הרב יהודה (אריה) לייב פריידין (?-י"ג כסלו תש"ג) היה רבה של העיירה פאסטוב שבליטא, בהשתדלותו של אדמו"ר הריי"צ, וכן שימש במשך תקופה ברבנות באוטבוצק שבוורשה.

תולדות חייםעריכה

נולד לאביו הרב לוי יצחק פריידין.

בהגיעו לגיל נישואין, התחתן עם רעייתו מרת גרוניה.

שימש במשך תקופה ברבנות באוטבוצק שבוורשה[1].

בשנת תרצ"ג, בעקבות עזיבתו של הרב מנחם מענדל קופרשטוך את תפקידו כרב העיירה פסטוב[2], פעל אדמו"ר הריי"צ למען מינוי של הרב פריידין כממלא מקומו, הן בשיגור שליח מיוחד שיפעל על בני העיר שיבחרו בו[3], והן במכתבים ששיגר לאנשים בעלי השפעה, בהם הרב קופרשטוך עצמו, שיפעלו למען מינויו[4], כשדבר בחירתו התפרסם בעיתונים היהודיים של אותו זמן[5].

במקביל אליו, שימש ברבנות הרב שמואל דוד וואלקין, שהתנגד בתחילה למינוי של הרב פריידין, ואף פנה לבית הדין של העיירה ווילנא הסמוכה, אך כעבור זמן נרגעו הרוחות, והם ניהלו את העדה בשלום ביניהם.

בזמן מלחמת העולם השניה נכלל ברשימה אותה הגיש אדמו"ר הריי"צ לשלטונות בארצות הברית על מנת לקבל ויזה זמנית להגר לארה"ב עד לסיום המלחמה[6], אך בסופו של דבר לא הצליח להינצל מגיא ההריגה, ונספה עם משפחתו בי"ג כסלו תש"ג.

משפחתועריכה

  • אחיו, הרב שמואל פריידין - רב בפליסא
  • אחיו, הרב מנחם מענדל פריידין - שימש ברבנות בטשאריי, מחבר הספר 'עליות מנחם'
  • אחיו ר' צבי פריידין - ווילנא
  • בנו, ר' לוי יצחק פריידין - מצלמי החצר אצל הרבי
  • בנו, נתן - נספה בשואה
  • בתו, מלכה - נספתה בשואה

הערות שוליים

  1. עדות בנו בספר 'הרבי - שלושים שנות נשיאות' עמוד 243.
  2. פאסטאוו, POSTOV, שבפלך וילנא. להבדיל מהעיירה פסטוב (FASTOV) שבוואהלין, בה התגורר רבי אברהם המלאך.
  3. אגרות קודש אדמו"ר הריי"תצ חלק י"א, אגרת ג'תתפח לרב רפאל שטיין: "בזה הנני מבקשו אשר יועיל לנסוע לעי"ת פאסטאווי יע"א, לעורר ולהזכיר את אנ"ש שי' על חובתם בקדש חובת חסידים ענפי עץ אבות חסידים, לבחור ברב חסידי מאנ"ש שי', את ידידי הרה"ג הנודע לשם תהלה בכשרונות נשגבים ובעל פעולות טובות... מוהרי"ל שי' פריידין, כפי אשר הוריתי להם במכתבים אליהם".
  4. ראו תצלום המכתב באתר בית המכירות קדם: מכתבו של אדמו"ר הריי"צ לרב קופרשטוך משנת תרצ"ג אודות ההשתדלות למינוי הרב יהודה ליב פריידין לרבנות פאסטוב.
  5. שערי ציון שנה יג, ו-יב ע' לא.
  6. תולדות חב"ד בפולין ליטא ולטביה, עמוד שעח.