גדליה דב שוורץ

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרב גדליה דוב שוורץ[1] (כ"ח טבת תרפ"הכ"ג כסלו תשפ"א) היה מרבני שיקגו, ואב"ד ויו"ר אגודת הרבנים דארצות הברית ועורך כתב העת 'הדרום' היוצא לאור מטעם הארגון, וידיד נאמן לקהילת חב"ד בשיקגו.

ביוגרפיה[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בכ"ח טבת תרפ"ה בניוארק, ניו ג'רזי, כבן בכור מתוך שלושה ילדים שנולדו לאביו ר' אברהם ולאמו מרת פרל שוורץ. בצעירותו למד בבית ספר ממלכתי כיון שלא היה מוסד יהודי אחר בסביבה, ואת לימודי היהדות השלים באופן פרטי אצל הרב יעקב בן ציון מנדלסון, מראשי אגודת הרבנים וסגן נשיא אגודת חסידי חב"ד, אצלו נחשף לצד לימוד גמרא והלכה לספרי היסוד ולהווי החסידי, כששנים ארוכות לאחר מכן ציטט מספר התניא בדרשותיו, והתבטא על ניגוני החסידים שהכיר מאותה תקופה.

מאוחר יותר בישיבה יוניברסיטי, שם גם הוסמך לרבנות.

בהגיעו לגיל נישואין, התחתן עם רעייתו מרת ריסיה (שושנה) בת ראב"ד פילדלפיה הרב אליעזר פופקו[2].

לאחר נישואיו כיהן ברבנות במספר קהילות ברוד איילנד, ניו ג'רזי ופנסילבניה.

משנת תשכ"ט ועד לשנת תשמ"ז כיהן כרב בית הכנסת ישראל הצעיר בבורו פארק במשך 18 שנה, אז עבר לניו ג'רזי לאחר שהקהילה בשיקאגו קראה לו להוביל את איגוד רבני שיקאגו, ה-CRC, ובמסגרת תפקידו הוביל לצירופם של רבים מרבני חב"ד המקומיים לשורות הארגון, והשתתף באופן קבוע באירועים ודינרים שנערכו על ידי מוסדות חב"ד המקומיים, ונחשב לידיד נאמן של חסידי חב"ד.

שימש בתפקידים מרכזיים בהנהגת היהדות האורטודוקסית בארצות הברית, ערך במשך עשרות שנים את בטאון 'הדרום' של אגודת הרבנים דארצות הברית, ובשנת תנש"א התמנה לכהן בתפקיד החשוב כאשר אגודת הרבנים, וזמן קצר לאחר מכן כאשר עבר לפני הרבי בחלוקת דולרים והציג את עצמו כחתנו של הרב פופקא, איחל לו הרבי 'יאריך ימים על ממלכתו', ברכה שהתממשה באופן מוחשי כאשר שימש בתפקיד החשוב כ-20 שנה ואף כשחצה את גיל ה-90 נותר צלול בדעתו והמשיך להוביל את הארגון החשוב.

נודע כמתמיד גדול, ותלמיד חכם הבקיא בספרות התורנית העניפה כולל הספרים שאינם מצויים, ובעל זכרון מופלג ששלט היטב בידיעות הרבות שרכש לאורך השנים. לצד זאת היה בקיא גם בתולדות מחברי הספרים וידיעות רחבות נוספות, וכן היה בלשן בהשכלתו, וידע מספר רב של שפות כולל יוונית ורומאית, דבר שהועילה לו רבות בעיסוקיו השונים, פיענוח מובאות בספרות הגמרא וההלכה, ותמלול נכון של שמות ומקומות בכתיבת גט וכדומה.

לאורך כל שנותיו ברבנות לצד התמסרותו למסירת שיעורים לחינוך ולהנהגת הקהילה, הקדיש זמן רב להיבטים המעשיים של הרבנות, כגון ניהול פיקוח כשרות, סידור קידושין וגירושין, ומענה אינטנסיבי על שאלות הלכתיות שהגיעו לפתחו.

נפטר בגיל 95 בכ"ג כסלו תשפ"א.


ספריו[עריכה | עריכת קוד מקור]

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • בנו, ר' אברהם ישעיה שוורץ
  • בנו, ר' חיים שוורץ
  • בתו, מרת רבקה לאה גולדמן

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. Gedalia Dov Schwartz.
  2. לאחר פטירת רעייתו מנישואיו הראשונים, נישא בשנית לחנה שרה.