שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 127 בתים ,  22:02, 24 באוגוסט 2016
מ
החלפת טקסט – "פלפול " ב־"פלפול "
{{בעריכה}}[[קובץ:מאיר אשכנזי 1.jpg|שמאל|ממוזער|250px|המרא דאתרא של [[כפר חב"ד]] הרב [[מאיר אשכנזי]] בתפקידו כר"מ בישיבת [[חח"ל צפת]]]]'''ראש מתיבתא''' (נקרא בקיצור בראשי תיבות '''[[ר"מ]]''') הוא תוארו של [[רב]] המלמד [[תלמוד]] ב[[ישיבה]]. במקורה, שימשה המילה כלתיאור תפקיד [[ראשי תיבותראש הישיבה]] של "ריש מתיבתא" (ב[[ארמית]]: [[ראש ישיבה]]ריש מתיבתא) אולם בדורות האחרונים היא הפכה למושג בעל משמעות עצמאיתשמשמעותו אדם המלמד בישיבה [[גמרא]]. לעיתים מכונה בתואר ר"מ גם המלמד מקצועות קודש אחרים כ[[הלכה]] ו[[תנ"ך]]. כינוי נוסף למי שמלמד בישיבה הוא "מגיד שיעור" בנושאים תורניים שונים על בסיס קבוע באותה מסגרת. לעיתים משמש הר"מ גם כ[[משיב]] בזמני החזרה על השיעורים.
כינוי נוסף למי שמלמד בישיבה הוא "מגיד שיעור".
==תפקידמערך השיעור==פירושם של צמד המילים 'ריש מתיבתא' בארמית (שפת המקור), היא ראש בדרך כלל ב[[ישיבה. בזמן התלמוד זה היה תפקידו. כיום, התואר משמש לנושאי תפקידים בישיבות, אשר תפקידם הוא ללמד את תורת הנגלה בישיבות. בישיבות נהוג לכנות רקטנה]] הראת מי שמלמד מוסר שיעור על ה[[גמרא לעיונא, ולגירסא ולמלמדי הלכה]] והמפרשים מתוך הגמרא ולפי מהלך הגמרא. שעות הלימוד להבנת שיעור מסוג זה אין צורך ממשי להכנה מוקדמת של ר"מ הם השעות העיקריות התופסות את רוב היום של התלמידיםהסוגיה הנלמדת. לעיתים ר"מ משמש גם לעומת זאת ב[[ישיבה גדולה]] השיעור נמסר כ[[משיבפלפול]]על הנושא הנלמד ורובו מתנהל מחוץ לדף הגמרא, כך שתלמיד שאינו בקיא בסוגיא, אינו מסוגל להבין את מהלכי השיעור.
ב==ראו גם==*[[ראש ישיבה קטנה|ישיבות הקטנות]] הר"מ מוסר שיעור (בדר"כ) על הגמרא והמפרשים מתוך הגמרא ולפי מהלך הגמרא. להבנת שיעור מסוג זה אין צורך ממשי ללימוד מקדים. לעומת זאת ב*[[משיב]]*[[משפיע]]*[[משגיח]] [[ישיבה גדולה|ישיבות גדולותקטגוריה:מושגים ישיבתיים]] השיעור נמסר על הנושא הנלמד ורובו מתנהל מחוץ לדף הגמרא, כך שתלמיד אשר לא למד את הגמרא לפני כן, אינו מסוגל (בדר[[קטגוריה:תפקידים בקהילה החב"כ) להבין את השיעור.דית]]
39,916

עריכות

תפריט ניווט