הבדלים בין גרסאות בדף "ברדיצ'ב"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "'''ברדיצ'ב''' (באוקראינת: '''Бердичів''') היא העיר המרכזית במחוז ז'יטומיר שבמערב אוקראינה....")
 
שורה 3: שורה 3:
 
העיר נוסדה בשנת ה'רט"ז. במשך מאות שנים הייתה העיר תחת השלטון הפולני. מאוחר יותר היא נכללה ב[[ברית המועצות]], ולאחר התפרקותה באוקראינה.
 
העיר נוסדה בשנת ה'רט"ז. במשך מאות שנים הייתה העיר תחת השלטון הפולני. מאוחר יותר היא נכללה ב[[ברית המועצות]], ולאחר התפרקותה באוקראינה.
  
במשך שנים היה בעיר מרכזי יהודי גדול, והיא אף כונתה אז "ירושלים דווהלין". במשך תקופה ארוכה שכן בעיר בית דפוס יהודי. מי שכיהן כרבה הראשון של העיר, היה המקובל רבי ליבר הגדול מברדיצ'ב. לאחריו, כיהן ברבנות בשנת [[תקמ"ה]] רבי [[לוי יצחק מברדיטשוב]] שהקים במקום קהילה חסידית, ואף נטמן שם.
+
במשך שנים היה בעיר מרכזי יהודי גדול, והיא אף כונתה אז "ירושלים דווהלין". במשך תקופה ארוכה שכן בעיר בית דפוס יהודי. מי שכיהן כרבה הראשון של העיר, היה המקובל רבי [[ליבר הגדול מברדיצ'ב]]. לאחריו, כיהן ברבנות בשנת [[תקמ"ה]] רבי [[לוי יצחק מברדיטשוב]] שהקים במקום קהילה חסידית, ואף נטמן שם.
 +
 
 +
ערב [[מלחמת עולם הראשונה]] התגוררו בעיר כ50,000 יהודים, בעקבות מספר פוגרומים ועלייתו של השלטון הסובייטי, הצטמצם מספר היהודים ל23,000. במהלך ה[[שואה]] נרצחו יהודי העיר בשנים [[תש"א]] - [[תש"ב]] על ידי ה[[נאצים]].
 +
 
 +
כיום מתגוררים בעיר כ600 משפחות יהודיות. בית הקברות היהודי במקום שפוץ, ועל קברו של רבי לוי יצחק מברדיצ'ב הוקם אוהל. בנוסף במקום קיים מלון יהודי בשם "קריית קדושת לוי". בשנת [[תשע"ח]] טען הרב טאלר כי קברו של רבי לוי יצחק מברדיטשוב נמצא מטרים אחדים, מהמקום המקובל כציונו, והוא הקים במקום החדש מצבה לר' לוי יצחק ובניו. בקיץ [[תש"פ]] נחשף על ידו קברו המקורי של ר' לוי יצחק, סנטימטרים ספורים מהקבר המקובל הראשוני{{הערה|[https://www.hidabroot.org/article/1141187 "באמצע החפירה, הבנו שיש משהו": הרב משה טהלאר מגולל את סיפור חשיפת מצבת הקבר בברדיטשוב] באתר הידברות.}}.
 +
{{הערות שוליים}}

גרסה מ־16:06, 7 במרץ 2022

ברדיצ'ב (באוקראינת: Бердичів) היא העיר המרכזית במחוז ז'יטומיר שבמערב אוקראינה.

היסטוריה

העיר נוסדה בשנת ה'רט"ז. במשך מאות שנים הייתה העיר תחת השלטון הפולני. מאוחר יותר היא נכללה בברית המועצות, ולאחר התפרקותה באוקראינה.

במשך שנים היה בעיר מרכזי יהודי גדול, והיא אף כונתה אז "ירושלים דווהלין". במשך תקופה ארוכה שכן בעיר בית דפוס יהודי. מי שכיהן כרבה הראשון של העיר, היה המקובל רבי ליבר הגדול מברדיצ'ב. לאחריו, כיהן ברבנות בשנת תקמ"ה רבי לוי יצחק מברדיטשוב שהקים במקום קהילה חסידית, ואף נטמן שם.

ערב מלחמת עולם הראשונה התגוררו בעיר כ50,000 יהודים, בעקבות מספר פוגרומים ועלייתו של השלטון הסובייטי, הצטמצם מספר היהודים ל23,000. במהלך השואה נרצחו יהודי העיר בשנים תש"א - תש"ב על ידי הנאצים.

כיום מתגוררים בעיר כ600 משפחות יהודיות. בית הקברות היהודי במקום שפוץ, ועל קברו של רבי לוי יצחק מברדיצ'ב הוקם אוהל. בנוסף במקום קיים מלון יהודי בשם "קריית קדושת לוי". בשנת תשע"ח טען הרב טאלר כי קברו של רבי לוי יצחק מברדיטשוב נמצא מטרים אחדים, מהמקום המקובל כציונו, והוא הקים במקום החדש מצבה לר' לוי יצחק ובניו. בקיץ תש"פ נחשף על ידו קברו המקורי של ר' לוי יצחק, סנטימטרים ספורים מהקבר המקובל הראשוני[1].

הערות שוליים