נוטריקון אטב"ח
נוטריקון אטב"ח הוא סוג שימוש בנוטריקון בו כל זוג אותיות שיוצר יחד בגימטריא שלו מספר שלם, מתחלף עם עצמו, כך האותיות א-ט שיוצרות יחד את המספר עשר, מתחלפות ביניהם, האותיות ב-ח, וכן הלאה.
השימוש בנוטריקון
בגמרא[1] מובאת הדרשה של רבי חייא: "אל תקרי גדיותיך אלא גוויתיך", כשהאותיות ד-ו מתחלפות ביניהם. רבי חייא השתמש רבות בנוטריקון זה.
פירוט חילופי האותיות:
- א-ט
- ב-ח
- ג-ז
- ד-ו
- י-צ
- כ-פ
- ל-ע
- מ-ס
- ק-ץ
- ר-ף
- ש-ן
- ת-ם
- ה-נ-ך
כפי שניתן לראות, בשונה מסוגי נוטריקון אחרים, צופן זה כולל גם את האותיות הסופיות שיש להן ערך מספרי גבוה[2].
האותיות האמצעיות בכל סדרה (ה-נ-ך) שאינן מצטרפות למספר שלם, מתחלפות ביניהם.
בתורת החסידות
כפי שניתן לראות בפירוט הנוטריקון, כל האותיות בלשון הקודש מזדווגות לזוגות היוצרות יחד מספרים שלמים של עשרות מאות ואלפים, מלבד האותיות 'הנך'[3].
בתורת החסידות מבואר שהאותיות הן מורות בחסידות על בחינה אלוקית שהיא למעלה מעשר ספירות, על דרך הלשון "אנת הוא חד ולא בחושבן", כיון שהאותיות האלו הם מחוץ לחשבון.
לצד זאת, הלשון 'הנך' (כמו שכתוב "הנך יפה רעייתי") מורה על הירידה של בחינת 'הן' שמאירה בבחינת הכתר, כיון שהכ"ף רומזת לרצון שבכתר, ראשית העשר ספירות, שהוא הכלי לבחינת האור הנעלית של 'הן'[4].
ענין זה שבבחינת הכ"ף שהוא עשרים נמשך האור האלוקי העליון, מתאים גם עם המבואר בהלכה שמי שהתייתם מאביו, יכול למכור ולקנות בנכסי אביו רק כשהוא נעשה בן עשרים, כי רק אז נמשכים בו מוחין דאבא.
(באופן אחר מבואר אודות הלשון 'הנך יפה' שהוא אותיות 'כנה' על דרך 'וכנה אשר נטעה ימינך' וכן אותיות כהן, כי הנשמה היא משרתת של הקב"ה ופועלת להשרות את שכינתו של הקב"ה בעולם).
קישורים חיצוניים
- הנ, הנך, ספר הליקוטים דא"ח צמח צדק אות ה' עמוד רנא