יצחק וולפוביץ'

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרב יצחק וולפוביץ (ט"ו בשבט תרנ"ט - ט"ז תמוז תשל"ב) היה תלמיד ישיבת תומכי תמימים בליובאוויטש[1], ומחסידי חב"ד במוסקבה.

תולדות חייו

הרב יצחק נולד בעיירה קריוקוב פרבר של העיר קרמנצ'וג לאביו הגאון הרב מנחם מענדל וואלפאוויץ' רבה של קריוקוב, ולאמו הרבנית יענטע פערל וואלפאוויץ אחותו של הרב משה טרשצ'אנסקי רבה של העיר קרמנצ'וג, כבר מילדותו ניכרו בו כישרונות גדולים ולראייה לכך ניתן לראות פתרון חידה שהוא פתר מעט לפני גיל בר מצווה בגיליון האח שיצא בליובאוויטש[2].

לימודיו בישיבת תומכי תמימים בליובאוויטש

על אופן קבלתו לישיבה הרב יצחק סיפר שנים רבות אחר כך בעת שביקר בבית משפחת מרינובסקי בטשקנט שהיו שארי בשרו: סבתו חנה גיטל טרשצ'אנסקי הייתה בתו של רבה של קרמנצ'וג הרב משולם זוסיא אהרן יעבץ, באותה העת כיהנו בקרמנצ'וג שני רבני ערים במקביל, רבה השני של של העיר הרב אהרן זסלבסקי שהיה נכדו של אדמו"ר הזקן גידל בביתו (בחלק מהזמן) את הרבנית רבקה בתו החורגת מאשתו הרבנית שרה בת אדמו"ר האמצעי, ובנותיהם של רבני העיר חנה גיטל ורבקה היו חברות טובות והיו נפגשות מידי שבת לאמירת ספר תהלים ושמרו על ידידותן זו לאורך השנים, לימים בשנת תרד"ע כשהגיע שעתו של הרב יצחק נכדה של הרבנית חנה גיטל לנסוע לליובאוויטש כדי לנסות להתקבל לישיבת תומכי תמימים ציידה אותו סבתו במכתב המלצה לחברתה הרבנית רבקה שתדאג לו לצרכיו בישיבה ותסייע בקבלתו לשם[3], דרך זו לקבלה לישיבה הייתה מאוד נפוצה בימים ההם וכפי שהעיד על כך הרב ישראל ג'ייקובסון בספרו[4]. הרב יצחק הוסמך במהלך לימודיו בישיבה לרבנות[5].

נישואין ומעבר למוסקבה

לאחר חוק לימודיו בישיבת תומכי תמימים היה אמור הרב יצחק להתנות לממלא מקומו של אביו כרב העיירה קריקוב[6] אבל הדבר נמנע בשל המהפכה הבולשביקית שהתחוללה בימים ההם ברוסיה.

בי"ד אדר א' תרפ"ד נשא את מרת שפרה איידלאה (למשפחת לבקובסקי) בתו של החסיד הרב ישראל לבקובסקי מקרמנצ'וג ואחותו של המשגיח הרב נחום לבקובסקי שאחר כך שימש כמשגיח בישיבות תומכי תמימים ביקטרינוסלב, וברינואה שבצרפת. לאחר נישואיהם עברו הרב יצחק ורעייתו להתגורר במוסקבה בסמיכות לבית הכנסת מרינה רושצ'ה החב"די. ביתו של הרב יצחק היה פתוח לרווחה לכל יהודי ורבים מאנ"ש סיפרו שהם היו מגיעים להתפלל בדירתו הקטנה (יחידת דיור בת שני חדרים) ומתוועדים שם בשבתות ובימים טובים[7], ולעיתים הצטופפו שם עשרות אנשים בעיקר בחגי ישראל[8].

היהודים שהתגוררו בסביבתו העידו שהיה לו ראש חריף ביותר ושהוא ידע לענות על שאלות סבוכות בהלכה לעיתים אפילו ללא עין כלשהו[9], וכמו כן היה לומד את הספר מורה נבוכים למרות שבחב"ד לא נהגו ללומדו, אך עליו לא שאלו על כך מפני בקיאותו הרבה בנגלה בהלכה ובחסידות[10]. חודשיים לפני פטירתו הספיק לערוך חופה וקידושין לקרובי משפחתו, הרב יצחק נפטר בט"ז תמוז תשל"ב ונטמן בבית החיים במלחובקה במוסקבה על מצבתו נרשם: הרב ר' יצחק בהרב מנחם מענדיל מורה הוראה בעל צדקה .

משפחתו

  • בתו מרת חנה גיטל פינסקי - אשת ר' זלמן נטע פינסקי ממוסקבה.
  • בנו ר' דוד וולפוביץ'.
  • גיסו הרב נחום לבקובסקי - שהיה משגיח במשך שנים רבות בישיבת תומכי תמימים בברינואה בצרפת.


הערות שוליים

  1. ספר התמימים כרך א' עמוד קל"ח.
  2. האח גליון מס' 14 כ"ו טבת תער"ב.
  3. על אבותינו ועל יחוסם עמוד 179 הערה 2.
  4. זכרון לבני ישראל עמוד יג.
  5. שמועה מאחיינו הרב שלום בער לבקובסקי מכפר חב"ד.
  6. שמועה מאת אחיינו הרב שלום בער לבקובסקי מכפר חב"ד.
  7. כפי שסיפרו לימים החסידים ר' ישראל פינסקי ור' וועלוועל רפפורט מירושלים שהעידו שהם התפללו שם לעיתים.
  8. לפי עדות של נכדתו יהודית ליבא גיטוביץ מירושלים.
  9. לפי עדות של אחיינו ר' יעקב (יאן) רוגאצקי מקראון הייטס שהתגורר בסמיכות אליו בימים הללו.
  10. לפי עדות של אחיינו הרב ישראל לבקובסקי ראש ישיבת חובבי תורה בקראון הייטס