חידושים וביאורים בש"ס

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כאשר הכניסו לכ"ק אדמו"ר שליט"א את הספר 'חידושים וביאורים' על הש"ס לפני ש"ס" (כפי לשליחתו לדפוס, העיר הרבי שבמקום לקרוא לספר "חידושים וביאורים ש"ס", והוסיף שכידוע עד בשהדפיסו העורכים), יש לקרוא לו בשם "חידושים וביאורים כמה דקדקו רבותינו נשיאינו בשמות הספרים, וכידוע שספרו של ה'צמח צדק' עולה בדיוק בגימטריא שמו – "מנחם מענדל".

ומפליא, שדווקא שם הספר שהרבי הציע, "חידושים וביאורים בש"ס" – עולה בדיוק בגימטריא שמו הק'!(ואכן ניתן לראות שבחלק א' שינו המדפיסים את שם הספר רק בדף השער ובהקדמות, אך הכותרת לאורך כל הספר היא "חידושים וביאורים לש"ס", ורק בחלק ב' שינו את כל הכותרות בהתאם לשם שהרבי קבע לספר.

בשנת תשל"ט יזמו שלוחי הרבי בירושלים העתיקה, והנהלת ישיבת תורת-אמת חב"ד ליובאוויטש בירושלים, עיה"ק תובב"א, הוצאת הספר "חידושים וביאורים" מתורתו של הרבי בנגלה. הרבי אף הואיל לכתוב מכתב מענה למערכת לשאלותיה על כמה סימנים (א-ה) שבספר.

בראש הספר מופיעה ההערה הבאה:

"מסיבות טכניות נדפס שם הספר בכל העמודים – "חידושים וביאורים לש"ס", וצריך לתקן – "חידושים וביאורים בש"ס".

מסתבר שתיקון זה היה לפי הוראת הרבי! לאחר מכן מצאו חסידים שהשם החדש עולה כמניין שמו הק' של הרבי (חידושים [378] וביאורים [275] בש"ס [362] = 1015. מנחם [138] מענדל [194] שניאורסאהן [683] = 1015).

כשרצו הספרנים ב-770 לשלוח את הספר של "חידושים וביאורים בש"ס", לכל הרבנים וראשי הישיבה בעיר ניו-יארק (כדי להפיץ תורת הרבי) ולבקש תמיכה כספית כדי לכסות את ההודעה וכו' - הואיל הרבי לענות:


הדרך הסלולה – שהתלמידים שי' זאלן זיך קאכן אין לערנען (והם –בכלל) ולאח"ז יפגשו עם הנ"ל וידברו אין לערנען כדבעי ויזכירו הס' ופשוט לא זו הדרך כלל – משא"כ המחברים שי' שזקוקים לפרנסה גשמית, וכשאי אפשר בכבוד עושים כנ"ל וק"ל. (תשמ"ב - יומן פרטי, נדפס גם במאוצר המלך)

מעורכי הספר: הרב אברהם ברוך פבזנר (פריז) והרב חנניה יוסף אייזנבך.

חלק א. תשל"ט. ‬ חלק ב . תשמ"ה. חלק ג תשמ"ו.

קישורים חיצוניים

הרב טוביה בלוי, סקירה על הספר. באתר מרכז את"ה בארץ הקודש