מנין כריתת הברית

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניחי התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחת הכותבים.

מניין כריתת הברית הוא מעמד בו קרא אדמו"ר הריי"צ לתשעה חסידים מלבדו, בו נשבעו במניין וכרתו ברית לסמור את נפשם עד טיפת הדם האחרונה על החזקת היהדות ב רוסיה.

רקע

י"ט כסלו תרפ"ד ברוסטוב. למרות שהימים היו ימי אימה ופחד. הגפא"ו והייבסקציה כבר סימנו את הרבי כמטרה והצרו את צעדיו עד אשר כעבור כמה חדשים אכן נאלץ לעזוב את העיר ולעקור ללנינגרד, עם זאת בהתקרב י"ט כסלו הגיעו אורחים רבים ונכבדים ונערכה התוועדות רבתית, כפי שמתאר בזיכרונותיו הרה"ח ר' לייב כהן ע"ה: "החגיגה היתה על צד היותר טוב והיו גילויים נעלים מאדמו"ר נ"ע ואדמו"ר דבר אז הרבה...".

בין הדברים אמר הרבי (להלן, בתרגום מאידיש):

"ברצוני לעשות 'שמשים', שיהיו מסורים ונתונים אל הכוונה הזו – לפעול עם הזולת בכל העני נים. פשוט לצאת אל הרחוב ולקרוא להתפלל... עיקר הכונה של יהודי הוא לעשות עוד יהודי...

"שמש הוא שילך בכל העיר שנמצא ויסדר שיהיו קביעויות ללימוד בבית המדרש, שיהיו מקוואות, יאסוף נערים וישכור מלמדים עבורם".

כמה מבין החסידים הנוכחים נענו לקריאה מיד ואמרו שהם מקבלים על עצמם להיות 'שמשים'. לכל אחד מאלה אמר הרבי: אני עושה אתכם כריתת ברית, ונתן לו כוס 'משקה' וברכו בהצלחה במעשיו.

זמן מה לאחר מכן, במהלך חורף תרפ"ד ביקר הרבי במוסקווה שם ערך אסיפה מיוחדת עם עוזריו הקרובים, המסורים במיוחד לעבודת החזקת היהדות במסירות נפש ברוסיה ושם קיבלה אותה כריתת ברית תוקף מיוחד במינו, אפשר לומר מזעזע.

וכך מספר הרבי בעצמו בהתוועדות י"ג תמוז תמוז תרצ"ב שהתקיימה בדרוזדניק שבפולין:

בחרתי שמונה [ובמקום אחר: תשעה] נערים תמימים, אנשים עם מוח ולב בריאים ועם ידיים ורגליים. הזמנתי אותם למוסקווה לאסיפה ונשבענו שבועה כי יהיה מה שיהיה, יהיו מוכן ומזומן ללכת עד טיפת הדם האחרונה...".

ושוב, בשנת תש"ב (בארה"ב) מספר הרבי:

"... התאספו במוסקווה תשעה תמימים תלמידי תומכי תמימים ואני הייתי העשירי וכולנו נשבענו למסור את הנפש על תורה עד טיפת הדם האחרונה.

"באותו מעמד חילקנו את העבודה במדינה לכל אחד לחוד והיתה לכך השפעה גדולה על המדינה ונוסדו מאות תלמודי תורה וחדרים...".

מקורות: ספר השיחות תר"פ – תרפ"ז עמ' 55 ובמקומות שנסמנו בהערות שם. תולדות חב"ד ברוסיה עמ' נה. ושניהם מעירים כי בחלק מהמקורות מסופר שהארוע היה שנתיים קודם לכן, בתרפ"ב).

קישורים חיצוניים


מנין כריתת הברית
כ"ק אדמו"ר הריי"צ | משה אקסלרוד | ירחמיאל בנימינסון | סימון יעקבשווילי | יצחק יעקב מינקוביץ' | יעקב זכריה מסקליק | אלחנן דב מרוזוב | בן ציון שם טוב
(לפי סדר האל"ף בי"ת)