רמב"ם מהדורת פרנקל
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניחי התבנית. | |||
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחת הכותבים. |
רמב"ם מהדורת שבתי פרנקל הוא הוצאה רמב"ם מהודרת שיצא לאור על ידי הרב שבתי פרנקל חסיד גור, שאף התייעץ עם הרבי עלי'ה.
במהדורת הרמב"ם של ההוצאה הוגהו לשון הרמב"ם ונושאי כליו על פי כתבי יד רבים ודפוסים ישנים, כולל תיקון שיבושים של הצנזורה הנוצרית. למהדורה צורפו לראשונה מכתבי יד פירושו של רבינו מנוח, הגהות הרב משה הכהן מלוניל, פירושו של מהר"י קורקוס והגהות מרבי עקיבא איגר. לוקטו דברי הגר"א הקשורים לדברי הרמב"ם.
למהדורת הרמב"ם נוספו כמה מדורים חדשים:
ספר המפתח - ובו הפניות לאלפי ספרים הדנים בדברי הרמב"ם ומפרשיו, עם תמצית דבריהם בכמה מילים. מספר הספרים במדור זה מגיע לכשלושת אלפים. מקורות וציונים – ציוני מקורותיו של הרמב"ם מספרות חז"ל והגאונים, ציונים לראשונים שדנו בדברי הרמב"ם, השוואה תמציתית בין שיטות ראשונים אחרים לשיטת הרמב"ם, וציונים להלכות שהובאו בשולחן ערוך ובפוסקים נוספים; ילקוט שינויי נוסחאות – בדברי הרמב"ם והראב"ד מכתבי יד ודפוסים קדומים; ספר הליקוטים – ליקוט מפרשים על הרמב"ם, בהם כמה מכתבי יד הנדפסים לראשונה. הכרך הראשון יצא לאור בשנת ה'תשל"ה בירושלים על ספר זמנים, בשנת ה'תשס"ה יצא בבני ברק הכרך האחרון בסדרה, ספר אהבה. בשנת ה'תשע"ז יצאה לאור מהדורה מחודשת של ספר זמנים בשני כרכים עם ספר המפתח מורחב.
יחס הרבי למהדורה
הרבי חיבב את המהדורה וציין לה רבות [להוסיף דוגמא].
כאשר היה הרב שבתי פרנקל אצל הרבי, הרבי שאל אותו למה לא התחיל בספר המדע, ספר הראשון ביד החזקה? [1] ענה הרב פרנקל, שאין מפרשים על ספר המדע לרמב"ם, הרבי הביע תמיהה גדולה,
יש אומרים שבדעת המוצאים לאור לכתחילה כלל לא להוציא על ספר המדע, מפני שרוב הלכותיו אינם מהמסכתות הנלמדות בישיבות הליטאיות[2], ודברי הרבי פעלו עליהם להכין גם את ספר המדע.
אבל המהדורה שבראשה עמד הרב דוד צבי הילמן[3] מתעלמת מהרבי אף שלא פעם גנובת הגהות של הרבי, לדוגמא:
על פי החלטתו הוחרם שמו של הרבי בכל סדרת רמב"ם מהדורת פרנקל, אך הרבי מאוד אהב את עבודת רמב"ם מהדורת פרנקל, והגה בהוצאה זו וציין לה רבות, ואף השתמש בספר המפתח. מספרים שספר זמנים הגיע לרבי לפני חג הפסח, והרבי התבטא שהספר גרם לו ל"ליכטעקע פסח" (פסח מואר).
הלכות דעיות פרק ד הלכה הואיל והיות הגוף בריא ושלם מדרכי (עבודת) ה' הוא, זה הגהה שנמצאת ברמב"ם פרנקל מהרבי, בהשמטת המקור, וכהנה רבות. - יש להוסיף את המ"מ לפחות אחד מהרבי מדרכי עבודת ה'.
- ↑ זהו לכאורה משיטת הרבי על פי דברי הרמב"ם עצמו, שצריך ללמוד ספרו על הסדר והלכות יסודי התורה הוא הקדמה לכל התורה, כולל עניני פנימיות התורה שמבואים בו.
- ↑ הוכחה ברורה לזה, מכך שמוצאי המהדורה שהתחילו בספר זמנים וכתבו עליו חלק ב, כאשר שינו את דעתם נאלצו לעשות חלק א* חלק א**.
- ↑ על הקרע הרב [[דוד צבי הילמן] שמגיע ממשפחות דוברסקין וחן החב"דיות לחב"ד, ראה בערכו.