יחיאל מיכל מזלוטשוב
רבי יחיאל מיכל מזלוטשוב (מכונה המגיד מזלוטשוב). (ה'תפ"ו - כ"ה באלול ה'תקמ"ו) מתלמידי הבעל שם טוב והמגיד ממזריטש.
ר' יחיאל נולד בעיר ברודי בשנת ה'תפ"ו לאביו, רבי יצחק מדרוהוביטש, שהיה נצר למשפחת צדיקים שהתנגדו תחילה לבעל שם טוב, אולם אחר כך הפך למעריצו ושלח אליו את בנו הצעיר, יחיאל מיכל, שהיה לתלמידו ואף שימש אותו שנים אחדות. לאחר פטירת הבעל שם טוב למד רבי יחיאל מיכל אצל המגיד ממזריטש. הצטיין בהנהגה בקדושה עליונה ובפרישות במיוחד במידת היסוד וגם חונן בכשרון דרשני רב, ושמו יצא לתהילה כמוכיח ומגיד. הוא נעשה כמגיד מישרים בקהילות ברודי, קאלק, זלוטשוב ויאמפולי. באחרית ימיו זכה רבי מיכל לעשירות ואמר כי העשירות מרחיבה דעתו של אדם לעבודת ה'. שימש כמגיד בזלוטשוב עד פטירתו ביאמפולי בכ"ה באלול ה'תקמ"ו.
ר' יחיאל לא חיבר ספרים, אולם בניו ותלמידיו מרבים לצטט את דבריו בספריהם.
הקשר לאדמו"ר הזקן
כאשר הגיע הרבי מזלאטשאב לבקר את הרב המגיד, היה עורך שולחן בפני עצמו, ובכדי שלא יהיו מעט אנשים אצלו ציווה הרב המגיד על אדמו"ר הזקן ללכת ולנכוח בעת אמירת תורותיו. לבעל התניא היה צער שלא יזכה לשמוע את דברי העומק בחסידות שנוהג לומר הרב המגיד בשעת עריכת השולחן, אך אף על פי כן מאד נהנה לשמוע את המגיד מזלאטשאב. מסופר שבזכות התקשרות זאת שהיה לאדמו"ר הזקן למספר שעות לרב מיכל מזלאטשאב, החל דווקא הרב מיכל פעם אחת תוך כדי הליכה לומר חסידות בעומק על דרך חב"ד.
כמו כן מסופר בספר בית רבי, שבתחילת נשיאותו של אדמו"ר הזקן הלך אצל ר' מיכל ללמוד ממנו.
צאצאיו
היו לו חמשה בנים, עליהם נהגו לומר: "חמשה ארזים, נטיעות טובות אשר נטע והאירו בכל העולם, שעליהם נאמר כי הם נגד חמשה חומשי תורה".
- רבי יוסף מיאמפולי
- רבי מרדכי מקרימיניץ
- רבי יצחק מראדיוויל
- רבי משה מזוויהל, מייסד חסידות זוויהל (נכדתו רעכיל היתה אשתו של רבי יהודה ליב סלונים)
- רבי זאב צבי מזברז'
ניגונו
ערך מורחב – ניגון לר' מיכל'ע מזלוטשוב |
ר' מיכל היה אחד ממסדרי הניגונים לפני הבעל שם טוב וחיבר ניגון הנקרא "נגון התעוררות רחמים רבים" המכונה גם ניגון לר' מיכל'ע מזלוטשוב. החסידים מספרים שבשעת פטירתו ביקש הבעש"ט מתלמידיו לשיר ניגון זה, ובסופו הבטיח לכל אדם שישיר את הניגון הזה ברגש של התעוררות תשובה בכל עת, שהוא יצטרף לשירה בנשמתו ויעורר עליו רחמים רבים לפני הקדוש ברוך הוא. בשעה שהגיע הרבי לאמריקה, בעת ההתוועדות הראשונה עם הרבי הריי"צ, ביקש הרבי הריי"צ לנגן את הניגן[1]. הקהל לא הכיר את הניגון והרבי התחיל את הניגון וללמד את הקהל. כמו כן, מובא[2] שאדמו"ר הזקן היה פעם בשמחה מופלגה וניגנו, במעמד מיוחד, את הניגון של ר' מיכעלע מזלוצ'ב.
ראו גם
הערות שוליים
- ↑ מפי רבי מיכאל דבורקין
- ↑ אוצר סיפורי חב"ד (עמ' 44)