קידוש

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־05:12, 11 באפריל 2011 מאת שלום (שיחה | תרומות) (דף חדש: '''קידוש''' היא אמירת פסוקי ויכולו בשבת בלילה, פסוקים המעידים על כך שהקדוש ברוך הוא ברא את העולם ששת ימ…)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קידוש היא אמירת פסוקי ויכולו בשבת בלילה, פסוקים המעידים על כך שהקדוש ברוך הוא ברא את העולם ששת ימים וביום השביעי שבת.

סדר הקידוש

לוקח את הכוס בימינו, מוסרו לשמאלו, מעמידו, דרך הורדה מלמעלה למטה, על כף ידו הימנית, כשהיא כפופה קצת כעין בית קבול, ארבע אצבעותיו מוגבהות והאגודל מושכב מן הצד. הכוס מוגבה למעלה משלשה טפחים (24 ס"מ) מעל גבי השולחן – וכל זה הוא גם בשאר ימות השנה{הערה|יש אומרים, שלא ראו שהרבי הגביה את הכוס שלושה טפחים}}.

נוהגים לקדש מעומד הן בשבת ויום טוב והן בפסח (גם השומעים עומדים). את "אתקינו סעודתא" נהג הרבי לומר בלחש, ואחר כך מזג הכוס לקידוש. לפני שמתחיל לקדש יתן עיניו בנרות, וטוב שיהיו נרות אלו הנרות שברכו עליהם, ובפרט ביום טוב שמברכים שתי ברכות - גם ברכת "שהחיינו". ובשעת ברכת הגפן והקידוש יתן עיניו בכוס.

לא ראו את נשיאי חב"ד משתמשים בגביע שיש לו רגל. ועל פי קבלה יש להדר להשתמש בגביע כסף משום "זה א-לי ואנוהו".

הכוס יהיו שלימות בלי שום פגימה, מודחות היטב, ויכילו לכל הפחות כמות של 'רביעית'. מנהגנו כהפוסקים ששיעור רביעית מצומצם הוא 86 גרם (כמנין "כוס") [3 אונץ ו-‏16 גראן].

מקורות

חוברת פסח חסידי, הרב אברהם שמואל בוקיעט.