חברת עדינו
חברת עֲדִינוֹ הוקמה על-ידי אדמו"ר הריי"צ במטרה לאחד את בני התורה, לפרסם חידושי תורה ולתמוך בלומדי תורה.
החברהעריכה
בט"ו טבת תש"ה ייסד אדמו"ר הריי"צ את חברת עדינו, וכתב מכתב כללי בנושא. מקורו של השם הוא[1]: "עֲדִינוֹ הָעֶצְנִי", אחד השמות של דוד המלך לפי אחת הדיעות בגמרא, המפרשת את השם כך: "כְּשֶׁהָיָה יוֹשֵׁב וְעוֹסֵק בַּתּוֹרָה — הָיָה מְעַדֵּן עַצְמוֹ כְּתוֹלַעַת, וּבְשָׁעָה שֶׁיּוֹצֵא לַמִּלְחָמָה — הָיָה מַקְשֶׁה עַצְמוֹ כְּעֵץ"[2].
ליושב ראש החברה בחר הרבי הריי"צ את הרב מרדכי מנטליק. כסגניו בחר את הרבנים מאיר גרינברג, מנחם מענדל פלדמן ושניאור זלמן גוראריה. לסדרן מינה הרבי הריי"צ את הרב שמואל זלמנוב, למזכיר את הרב יצחק דוב אושפאל ולגזבר את הרב פנחס משה כ"ץ.
נשיא החברה היה הרבי הריי"צ בעצמו.
מטרת החברה היתה: לאחד את בני התורה, וזאת על-ידי כינוסים שייערכו מזמן לזמן על-מנת לשוחח בדברי תורה. בנוסף, הארגון התעתד להוציא לאור חוברות חידושי תורה מתוך המדובר במפגשים, אותם יבקר ועד למדנים. התקווה היתה שבהמשך יתאפשר לחברה להעניק תמיכה שוטפת לתלמידים בעלי כישרונות טובים, כדי שיוכלו להתמסר ללימוד בשעות הפנאי.
אדמו"ר הריי"צ מינה גם "מועצת תורה": הרבנים אליעזר סילבר, ניסן טלושקין וישראל דושאוויץ, מגדולי גאוני ארצות הברית דאז.
ועידות תורניות התקיימו בי' סיוון תש"ה ובי"ד תמוז תש"ו ב770, בהשתתפות גדולי תורה מפורסמים כמו הרב אליעזר סילבר, הרב אפרים אליעזר יאלעס והרב משה פיינשטיין.
הרבי מסר להנהלת החברה סכום עבור הענקת פרסים לקניית ספרים או במזומן למצטיינים, אחרי שיתקיימו שלש ועידות.
בשנת תש"ז כתב הרבי הריי"צ אל הרב מרדכי דוב אלטיין כי רצונו לחדש ולחזק את החברה, כדי שהתמימים לא יצטרכו לגייס כספים בעצמם[3]
לקריאה נוספתעריכה
הרב שלום דובער לוין, תולדות חב"ד בארצות הברית פרק ע"ג