משתמש:קודש לנשיא הדור/הדרן

גרסה מ־20:09, 8 בפברואר 2024 מאת שיע.ק (שיחה | תרומות) (שיע.ק העביר את הדף משתמש:קודש לנשיא הדור!/הדרן לשם משתמש:קודש לנשיא הדור/הדרן בלי להשאיר הפניה: העברה אוטומטית בעקבות שינוי שם המשתמש "קודש לנשיא הדור!" ל־"קודש לנשיא הדור")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
סיום הש"ס בהתוועדות כ"ד טבת תשי"ב על ידי הרב מאיר אשכנזי, לאחריו אמר הרבי 'הדרן' מפורסם

הדרן (מארמית: נחזור) הינו כינוי לפלפול מיוחד הנאמר בשעת סיום מסכת בגמרא או סיומו של כל ספר תורני אחר. הכינוי הינו על שם נוסח ההדרן אותו אומרים בעת סיום מסכת.

מנהג אמירת הדרןעריכה

מנהג ישראל להשמיע במעמד סיום מסכת - פלפול בסגנון מיוחד, המכונה בשם "הדרן", על שם הנוסח הנאמר בסיום מסכת "הדרן עלך"[1]. בפלפול מקשרים בין התוכן שבתחילת המסכת לסיומה, על יסוד הביטוי "מתכיפין התחלה להשלמה"[2].

http://chabad-il.org/hit/hit440.htm#3

סגנון ההדרןעריכה

סגנון ההדרן הוא ביאור בדרך הפלפול, בו מבארים בין-השאר את הקשר הרעיוני בין תחילת המסכת לסיומה. לעיתים הביאור מסביר גם ענינים נוספים במהלך המסכת כולה.

סגנונם של ההדרנים לעיתים נראה כ"חידוד" בלבד, ולכאורה הדבר בסתירה לאזהרת גדולי ישראל השל"ה והמהר"ל מפלפולים של הבל שאינם מתאימים לאמיתתה של תורה. אך הרבי מבאר שהרעיון העומד בבסיס ה"הדרן" הינו עניין אמיתי, כיוון שאכן ישנה נקודה משותפת בין תחילת כל ספר בתורה לסיומו, כי הכלל בכל הבריאה הוא ש[3]: "נעוץ סופן בתחילתן", ובספר תורני או מסכת בגמרא הדבר אף מודגש הדבר ביותר, כי הנקודה העיקרית של כל עניין מרומזת בתחילתו - כמו הראש הכולל את האיברים, ובסיומו - כפי הכלל "הכל הולך אחר החיתום"[4][5].

לקו"ש חלק ט"ז ע' 311-312

יא ניסן מה

והיה ברכה לר' צבי אלימלך שפירא מדינוב.

מראי מקומות

ספר הדרן עלך

הקשר בין סיום להתחלה בתורהעריכה

כל פרשה שהיתה חביבה על דוד פתח בה באשרי וסיים בה באשרי פתח באשרי דכתיב (תהלים א, א) אשרי האיש וסיים באשרי דכתיב (תהלים ב, יב) אשרי כל חוסי בו. (ברכות י,א)

כל פרשה שהיתה חביבה על דוד כו'. וא"ת מאי כל הפרשיות והא לא אשכחן שום פרשה אחרת שמתחלת באשרי ומסיימת באשרי אלא היא. וי"ל דלאו דוקא פתח באשרי וסיים באשרי. אלא חתימה מעין פתיחה כמו תהלה שפתח בתהלה וסיים בתהלה תהלת ה' ידבר פי וכן הרבה פרשיות שמתחילות בהללויה ומסיימות בהללויה (תוספות)

שיחוק תשלח

הדרנים על ספריםעריכה

ההדרנים של הרביעריכה

נדפסו בשער שישי.

ראו גםעריכה

לקריאה נוספתעריכה

קישורים חיצונייםעריכה

הערות שוליים

  1. שיחת י"א ניסן תשמ"ה.
  2. נוסח "מרשות" לחתן בראשית.
  3. מופיע בספר יצירה.
  4. מסכת ברכות יב, א.
  5. לקוטי שיחות חלק ל' עמוד 249.