המחלקה לעובדים בצבא

המחלקה ליוצאי צבא - התעסקה עם החיילים היהודיים בצבא ארצות הברית; המחלקה סיפקה לחיילים תשמישי קדושה; ספרים לקריאה וללימוד; חוברות מיוחדות שהוצאו בשבילם (סידורים ומחזורים, ברכת המזון, ספרונים של שיחות וספרוני עידוד וחיזוק; והתעסקות באופן כללי עם כל צרכיהם ( מחלקה זו הייתה משותפת למחנה ישראל).

המחלקה שנוסדה בתקופת השואה, על ידי מרכז לענייני חינוך - שמה לה למטרה לעורר את החיילים להתחזק ברוחניות וגם לעודדם.

המחלקה בניהולו של הרבי פעלה עם חיילים באופן ישיר וגם דרך רבנים צבאיים.

פעילות עם חיילים

פעילות מיוחדת נעשתה ביוזמת הרבי הריי"צ ובאחריותו של הרבי, למען החיילים היהודים שלחמו בנאצים בחזיתות השונות. תחת 'מרכז לענייני חינוך' נוסדה 'מחלקה לעובדים בצבא' בשיתוף ארגון 'מחנה ישראל'. מחלקה זו פעלה בדרכים שונות בכדי לעורר את רוח היהדות בקרב החיילים היהודיים ששירתו בצבא ארצות הברית, על ידי משלוח תשמישי קדושה, ספרי לימוד, ספרי קריאה יהודיים, מכתבי חיזוק של הרבי הריי"צ, חוברות הסברה לרגל החגים ועוד. הרבי מה"מ עמד בראש כל הפעולות הללו[1].

ברכון

בחורף תש"ג נדפס על ידי המל"ח ספרון ובו ברכות המזון עם תרגום לאנגלית, אדמו"ר הריי"צ הורה לשלוח ספרונים אלו בצירוף אגרת מיוחדת[2]: "הנני שולח לכם את תשורתי ספר ברכות המזון. שמרו את הדת, הניחו תפילין והתפללו בכל עת שאפשר לכם, והשם יתברך ישמור אתכם בכל מקום שתהיו והניצחון יהיה על ידכם ותבואו לבתיכם בריאים ושלימים בגשם וברוח [3].

מעסעדזש

המחלקה בניהול הרבי, הפיקה חוברות מסרים "מעסעדזש", מיוחד עבור החיילים וגם שיגרה אליהם חוברות חגים בהפקת מרכז לענייני חינוך. בחוברות אלו היו מסרים שהם אגרות אדמו"ר הריי"צ וגם תכנים מעובדים לפי דבריו. בחוברות נכנסו גם אגרות ודברים מהרבי. אלו תורגמו לאנגלית ולאידיש ונדפסו בחוברות בשם "א מעסעדזש" (=מסר) והופצו ברבבות עותקים. החוברות קיבלו פרסום מהדהד בגיליונות קובץ ליובאוויטש[4].

חוברת "מעסעדזש" מיוחדת הופקה ובה תוכן מדברי הרבי הריי"צ שנסך עידוד וביטחון לחיילים. החוברת הכילה גם פרשה ראשונה של קריאת שמע ומספר פרקי תהילים. לחוברת זו צורפה אגרת מהרבי ובה מדברי חמיו הרבי הריי"צ על החובה להניח תפילין[5].

סקירות ופרסום

סקירות מיוחדות על פעילות עם חיילים והחוברות, פורסמו במשך השנים מספר פעמים ובהם ב: ספר תולדות חב"ד בארצות הברית וימי מלך[6].

בספר ימי בראשית מוצגים צילומי המעסעדזש ומובאים דברי הרבי משנת תש"י, לחייל, על החוברות לחיילים[7].

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. שבועון בית משיח 652
  2. בית משיח 652
  3. אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק ז' אגרת א'תתקסד
  4. קובץ ליובאוויטש בגיליונות רבים, בית משיח 652
  5. בית משיח 652
  6. אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ, אגרות הרבי מה"מ, קובץ ליובאוויטש, תולדות חב"ד בארצות הברית פרק נז, ימי מלך חלק ב פרק שבעה עשר, שבועון בית משיח 652, שבועון כפר חב"ד וירא תשפ"ד
  7. ימי בראשית עמודים 230-231