קנדה
קנדה היא המדינה השנייה בגודלה מעולם מבחינת השטח, השוכנת בצפון אמריקה וגובלת עם ארצות הברית, כיום חיים בקנדה 41 מיליון תושבים, מתוכם כחצי מיליון יהודים, קנדה היא
שגיאות פרמטריות בתבנית:מונחון
לא נמצא templatedata תקין פדרציה של עשר מדינות קטנות ושלוש טריטוריות, עיר הבירה של קנדה היא אוטווה ובראש קנדה וב-14 מדינות נוספות עומדת מלכה והיא המדינה הגדולה ביותר מבחינת שטח מתוכם[1].
היסטוריה
קנדה התגלתה כמו כל יבשת אמריקה על-ידי חוקרים ימיים, והוקמו שם יישובים על-ידי הצרפתים, לבסוף, הצרפתים נתנו זכות לבריטים על השטח, ובשנת תרכ"ז הבריטים נתנו עצמאות לאחר כמה שנים בהם קנדה הייתה חלק מהאימפריה הבריטית אך למקום הרבה יותר קטן משטחה של קנדה כיום ואט-אט הצטרפו כל המדינות השכנות לפדרציה הקנדית ובשנת תש"ט הושלם האיחוד וקנדה הפכה ל
שגיאות פרמטריות בתבנית:מונחון
לא נמצא templatedata תקין פדרציה של עשר מדינות קטנות ושלוש טריטוריות.
בזמן מלחמת העולם השנייה הייתה קנדה כחלק מבעלות הברית, ולאחר המלחמה עודדה הגירה לארצה כדי להגדיל את מספר התושבים שלה ופתחה בתי עסק רבים עבור המהגרים ביניהם רבים יהודים.
קנדה היא אחת המדינות המפותחות והחזקות בעולם, בנוסף, היא מדינה שדוגלת בשיווין מלא והייתה לאורך השנים כתומכת יהודים גדולה ולחמה באנטישמיות רבה לאורך כל שנות קיומה ונשיאיה לאורך השנים היו תומכי ישראל והיהודים.
יהדות קנדה
כיום, רוב היהודים בקנדה מתגוררים בעיקר במונטריאול ובטורונטו, ומספרם מגיע לחצי מיליון נפשות. יהודי מלבורן היגרו למקום ברובם אחרי השואה מפולין ויהודי סידני נמנים ברובם על יוצאי בריטניה. בשונה מקהילות יהודיות אחרות ברחבי העולם, הזיקה היהודית של תושבי היבשת נחשבת לגבוהה במיוחד, ואחוזים רבים מתוכם מתחנכים במוסדות יהודיים ורק אחוזים בודדים נכשלים בנישואי תערובת.
בקנדה ישנם ריכוזים גדולים של יהודים חרדים. במונטריאול ובטרונטו מתגוררות אלפי משפחות, רובם משתייכות לזרם הליטאי, ולחסידויות רבות, ביניהם: חסידות בעלז, חסידות סאטמר, חסידות ויז'ניץ וחסידות באבוב לחלק מהקהילות ישנם גופי כשרות ומערכות שחיטה.
חב"ד בקנדה
ההגירה של יהודי רוסיה לקנדה החלה לאחר שאוניה שעשתה את דרכה לניו יורק הגיעה לחופי קנדה בטעות; על-פי בקשת הקהילה, החליט אדמו"ר הריי"צ לפנות לממשל הקנדי על מנת שיואיל לתת ויזות לתלמידי תומכי תמימים שנחאי. ממשלת קנדה אכן נענתה, ומתוך שמונים ויזות שחולקו לכלל תלמידי הישיבות ששהו אז בשנחאי - קיבלה הישיבה תשעה ויזות, בב' חשון תש"ב נשלחו תשעה התמימים שקיבלו ויזות, הרי הם - יוסף ראדאל, אריה לייב קרמר, יוסף מנחם מענדל טננבוים, מנחם זאב גרינגלס, משה אליהו גרליצקי, יצחק הנדל, יוסף וינברג, יוסף צבי קוטלרסקי ושמואל שטיין - מישיבת תומכי תמימים שנחאי, במטרה לחזק את הקהילה ולהקים בה את ישיבת תומכי תמימים.
את דרכם עשו באוניה משנחאי לס. פרנסיסקו, קליפורניה, ומשם נסעו לעיר מונטריאול באוטובוס.
פעילות חב"ד בקנדה
ישיבות ומוסדות
ישיבת תומכי תמימים מונטריאול נוסדה על ידי אדמו"ר הריי"צ בג' בחשוון תש"ב.
בשנת תשס"ד הוקמה ישיבת אור מנחם בניפרווויל.
צעירי אגודת חב"ד קנדה
צעירי אגודת חב"ד בקנדה מרכז את פעילות חסידות חב"ד והפצת המעיינות במדינת קנדה. הארגון הוקם על ידי הרבנים שלום דובער מוצ'קין וראובן צבי יהודה פייגלשטוק בשנת תשי"ד, בשליחותו הישירה של הרבי מלך המשיח.
מרכז הארגון הוא במונטריאול, לארגון זרועות בכל רחבי קנדה. בראש הארגון עומד כיום השליח הראשי, הרב שלום דובער מוצ'קין.
בשנת תשי"ט הקימו ראשי הארגון שלום דובער מוצ'קין ראובן צבי יהודה פייגלשטוק את קעמפ גן ישראל במונטריאול.
נציגה של קנדה לאו"ם החסידי הינו הרב יצחק הנדל.
שלוחים בקנדה
- הרב חיים שניאור זלמן איטקין
- הרב אברהם אלטיין
- הרב חיים אליעזר אשכנזי
- הרב זלמן אהרן גרוסבאום
- הרב אליעזר ליפמן דוברבסקי (קנדה)
- הרב בנימין אפרים ביטון
- הרב יצחק ויינברג
- הרב יואל זושא זילברשטיין
- הרב יוסף יצחק זלצמן
- הרב שמואל ישעיהו
- הרב חיים שלמה כהן
- הרב ישראל לנדא
- הרב מנחם מענדל מטוסוב
- הרב משה ניו
- הרב משה חיים ספוצ'קינסקי
- הרב אברהם פייגלשטוק
- הרב שמחה צירקינד
- הרב מנחם מענדל רסקין (מונטריאול)
- הרב יעקב עמנואל שוחט
מוסדות חב"ד בקנדה
- תומכי תמימים מונטריאול
- ישיבת אור מנחם בניפרווויל
- ישיבת ליובאוויטש טורונטו
- סמינר בית רבקה, מונטריאול
בתי חב"ד בקנדה
- בית חב"ד מונטריאול
- בית חב"ד טורנטו
- בית חב"ד אוטווה
- בית חב"ד סידני
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ↑ על 15 מדינות שמוגדרות כממלכות חבר העמים הבריטי עומדת מלכה אחת לכל המדינות. המדינות המרכזיות: אוסטרליה, בריטניה, ניו זילנד, קנדה ועוד..