החסיד ר' אשר גרוסמן (ידוע בשם ר' אשר מניקולייב), נולד לר' מאיר גרוסמן שהיה שוחט ובודק בעיר ניקולייב. מתלמידי החסיד הרב הלל מפריטש היה אחד מגדולי החסידים בתקופת אדמו"ר מוהר"ש ואדמו"ר הרש"ב. התעסק בהגהת התניא דהוצאת וילנא תר"ס.

היה בעל מנגן, הרבי מהורש"ב התבטא על אחד מניגוניו כי הוא "עוזר בפתיחת הלב, ואיתו אפשר להתפלל בטוב, ולהתרחץ בדמעות חמות."

עסק בהדפסת התניא והלקוטי תורה מטעם הרבי הרש"ב.

עם הרב מאיר שלמה ינובסקי

מפורסם הסיפור שבברית של הרבי שליט"א שחלה בפסח, לא אכל ובמיילא שאר החסידים לא אכלו.

אמר על כך רב העיר הרב מאיר שלמה ינובסקי סב הרבי, שמכיון שר' אשר הציל את חייו לא יוכל להקפיד עליו.

כאשר הרב מאיר שלמה נתקף פעם בעצמו במחלת הטיפוס – מחלה שהפילה חללים רבים בתקופה ההיא שלא הצליחו למצוא לה את התרופה המתאימה. מכיון שכך ובכדי למנוע התפשטותה נוהגים היו השלטונות להוציא את החולים למחנה הסגר מבודד הרחק מהעיר באין תרופה למחלתן היו אומללים אלה מתפתלים ביסורהם עד צאת נשמתם ר"ל. פרט לרופא אשר היה מבקר אצלם אחת ליום ונותן להם תרופה להשקיט כאביהם. לא היתה לאיש שום גישה אליהם. וכך היו נופחים את נשמותיהם בודדים וגלמודים בימיהם ושנותיהם האחרונות עלי אדמות. ככל השאר נלקח אף הוא - רבי מאיר שלמה למחנה ההסגר המרוחק מהעיר בודד ומבודד וחסר אונים. בהוודע הדבר לידידו הנאמן ר' אשר גרוסמן. מיהר למחנה ההסגר וספר תניא בידו, באין אפשרות להכנס לחדרו נעמד ר' אשר ליד הפתח. והחל לקרוא בקול רם את סימן יא באגרת הקודש הפותחת במילים "להשכילך בינה", באגרת זו מבואר כי אין רע יורד מלמעלה. ועל האדם לשמח בכל עת ושעה באמונתו בה' המטיב עמו בכל רגע וכו' והמאמין לא יחוש משום יסורין בעולם וכי הכל טוב בתכלית וכו'. בתום הקריאה עזב ר' אשר את המקום וחזר לביתו, כך חזר ונשנה המחזה במשך שלושים יום רצופים מידי יום ביומו היה יוצא מן העיר אל המחנה הסגור וקורא בקול רם את הפרק התניא הנ"ל, בסופו של דבר יצא מהחולי וסיפר שלאחר ששמע הפרק התניא הנ"ל הרגיש כי מצבו הולך ומשתפר, והרגשתו יותר טובה.

נפטר בט"ו בחשוון ה'תר"פ[1].

הגהת והדפסת התניא

'פתח דבר' לקונטרס ה"מפתחות.. לספר התניא" כותב הרבי שהשתמש בין היתר ב"מה שתיקן הרה"ח הוו"ח וכו' הר"ר אשר ז"ל שו"ב גראצמאן – הוא שעסק בהגהת והו"ל של התניא הוצאת ווילנא תר"ס – על גליון התניא שלו, וכ"ק מו"ח אדמו"ר [הריי"צ] אמר לי, אשר – בכלל – יש לסמוך עליו בזה"


ניגוניו

  • ניגון שמחה לר' אשר מניקולייב - ניגון קמ"א בספר הניגונים.
  • ניגון לשבת ויום טוב מניקולייב - ניגון נ"ח בספר הניגונים.

משפחתו

  • בתו הראשונה נישאה בתרמ"ח לר' איסר ינובסקי בן הרב ישראל לייב ינובסקי רבה של רומנובקה.
  • בתו מרת חי'ה מושקא נולדה בשנת תרמ"ט ונישאה בתרס"ו להתמים יוסף גארפינקל מפאהר.
  • בנו ר' שמואל נולד בשנת תר"נ, בתרס"ז נשא את רחל.
  • בתו מרת חי'ה פרידא נולדה בתר"ס ונישאה בתרפ"א להרב שלמה אהרון קזרנובסקי.

לקריאה נוספת

קישורים חיצונים

הערות שוליים

  1. ספר השיחות, קיץ ה'ש"ת ע' 28 בהערה, וראה 'תולדות חב"ד ברוסיה הצארית' בפרק על ר' אשר