חב"דפדיה:חב"דפד
חב"דפד הוא משתמש הכותב ועורך ערכים בחב"דפדיה.
באופן כללי, כל החב"דפדים שותפים לבנייתו של חב"דפדיה ודעתם נחשבת במידה שווה, בין אם בדיונים העוסקים בערכים, בהצבעות מחיקה או בקביעת מדיניות. במקרה של מחלוקת מתקבלות החלטות באמצעות הצבעה דמוקרטית בין חב"דפדים[1].
פעילויות
חב"דפדיה הוא מיזם רחב היקף, וככל מיזם של הוצאה לאור בהיקף כזה, נדרשת קשת רחבה של פעילויות ומיומנויות כדי להביאו לאיכות ראויה. פעולות עיקריות של חב"דפדי הן:
- כתיבת ערכים: זו פעילות הליבה של חב"דפדיה, והיא כוללת כתיבה של ערכים חדשים והרחבה של ערכים קיימים.
- הוספת תמונות: תמונות נוצרות על ידי החב"דפדיה (באמצעות מצלמה, סורק, תוכנה גרפית וכך הלאה).
- עריכה טכנית: למדיה ויקי, התשתית הטכנית של חב"דפדיה, שפת סימון משלה. לא הכל בקיאים בכל רזיה של שפת סימון זו, ולכן נדרשת עריכה המשפרת את האיכות הטכנית של הערכים.
- עריכה לשונית ועריכה עניינית.
- סיווג: שיוך ערכים לקטגוריות, לשם ניווט קל בחב"דפדיה.
- יצירת תבניות ושילובן בערכים.
- בקרת שינויים אחרונים לשם איתור השחתות ועריכות הדורשות שיפור.
- ייעוץ לשוני: פתרון סוגיות לשוניות שאין להן מענה פשוט.
- השתתפות בדיוני תוכן: דיונים על התוכן הראוי לערך נערכים בדפי השיחה, ותורמים תרומה חשובה לאיכותו של הערך.
- השתתפות בהצבעות, לשם הכרעה בנושאים השנויים במחלוקת בקרב חב"דפדים, כגון זכות קיומו של ערך מסוים.
- השתתפות בדיוני מדיניות הנערכים בדרך כלל באולם דיונים.
- הפעלת בוטים: בוט ההחלפות עוסק בהאחדה לשונית של חב"דפדיה, לפי החלטות כתיב ותעתיק שמתקבלות על ידי קהילת הכותבים. בוטים נוספים עוסקים בפעולות תחזוקה אחרות.
- חבר מביא חבר, הרחבת חבורת העורכים והבאת העורכים חדשים וחיזוק ידיהם של העורכים הקיימים.
חב"דפדים השונים מוצאים את תחומי העניין הקרובים ללבם, מתוך מגוון פעילויות אלה, ועוסקים בהם.
הרשאות טכניות
משתמשים שונים מקבלים הרשאות טכניות שונות. יש להדגיש שההרשאות הללו אינן משנות את סמכותם בענייני תוכן במערכת, אלא אך ורק את יכולתם לערוך דפים ולבצע פעולות שונות.
משתמש אנונימי
משתמש אנונימי הינו משתמש שתורם לחב"דפדיה אך אינו נרשם או מזדהה.
משתמש רשום
משתמש רשום הוא משתמש שנרשם למערכת חב"דפדיה. הרישום אינו דורש כל פרט מזהה, אם כי רצוי לתת בו כתובת דואר אלקטרוני (שלא תיחשף לאיש, אך תאפשר משלוח דואר אלקטרוני למשתמש). משתמשים שנרשמו במערכת מקבלים שם משתמש כפי שבחרו, וסיסמה. הם יכולים להתחבר לחשבונם מכל מחשב עם גישה לרשת המקווננת. הרישום מקל על חב"דפדים האחרים להכיר את המשתמשים וליצור איתם קשר. בדרך כלל, עבודתם תוערך יותר על ידי חב"דפדים האחרים. בנוסף, הרישום תורם לפרטיות המשתמשים, כיוון שכתובת ה־IP שלהם כבר אינה חשופה אלא לאחר בדיקה המתבצעת בנסיבות חריגות.
למשתמש רשום הרשאות עריכה מורחבות מעט לעומת אלו של משתמש אנונימי: באפשרותם להעלות תמונות לחב"דפדיה, לשלוח הודעות דואר אלקטרוני למשתמשים אחרים, להגדיר רשימת מעקב, ולהגדיר את עריכותיהם כשינויים משניים כשצריך. כמו כן, לאחר שצברו ותק של 50 עריכות מאז הרשמתם למערכת, הם יכולים גם להעביר (לשנות) את שמם של דפים.
משתמשים רשומים יכולים להשתתף בהצבעות אך רק אם הם בעלי ותק של 30 ימים, ולהם 100 עריכות לפחות במרחב השם הראשי או במרחבים המשיקים לו (כלומר עריכות דפי שיחה, שיחות תמונות, שיחות קטגוריות, שיחות תבניות, דפי מדיניות וכדומה אינן נספרות) במהלך 90 הימים שקדמו לתחילת ההצבעה. כל קול שווה למשנהו, אלא אם כן ברור שמדובר בבובת קש או טרול.
מפעיל מערכת
ערך מורחב – מפעיל מערכת |
מפעיל מערכת הוא משתמש שניתנו לו הרשאות מורחבות המאפשרות לו להתמודד עם השחתות של דפים במערכת. משתמש בעל הרשאה זו יכול למחוק דפים מהשרת, לשחזר דפים שנמחקו או לצפות בהם מחוקים, לחסום משתמשים וכדומה.
לתפקיד זה מתמנים משתמשים ותיקים ומנוסים, המכירים היטב את הנפשות הפועלות ואת הכללים. המינוי מבוצע ידנית על ידי עורך ראשי, לאחר הבעת תמיכה או התנגדות של משתמשים שונים בדף מפעיל נולד.
עורך ראשי
ערך מורחב – עורך ראשי |
עורך ראשי הוא עורך שניתנו לו האפשרויות למנות עורך רגיל למפעיל ולעורך ראשי, לשנות שם של משתמש, ולמנות ולהדיח בוטים. כמו כן רשאי העורך ראשי לכפות את עצמו כבורר בעת ויכוח בין חב"דפדים, רק הוא רשאי להורות על חסימה של משתמש ותיק, וכן מוקנות לו מספר סמכויות בנוגע לבדיקת כתובות IP. כמו כן, כל העורך ראשיים הם גם מפעילי מערכת, ובשל כך מקבלים גם את הרשאותיהם.
בודק
ערך מורחב – חב"דפדיה:בודק |
בודק הוא משתמש שניתנה לו ההרשאה לבדוק את כתובת ה־IP של משתמשים רשומים. בדיקה זו מבוצעת אך ורק במקרה של השחתות חמורות ומתמשכות, במטרה לבדוק האם משתמשים הם זהים, או לאפשר תלונה אצל הספק. זוהי פעולה רגישה, והיא מתבצעת אך ורק במסגרת נהלים מוגדרים.
ראו גם
הערות שוליים
- ↑ באופן טבעי עשוי שדעתו של חב"דפד המבצע מספר עריכות איכותיות רב יותר תשפיע יותר על דעות אחרים המשתתפים בדיון. במקרים רגישים או מהותיים במיוחד, הוועדה הרוחנית שומרת לעצמה את הזכות להתערב ולהכריע בדיונים מסוימים, בתיאום עם הוועדה הרוחנית מטעמו.