מנחם מענדל גורליק
הרב מנחם מענדל גורליק (י"ד אדר תרס"ט-ו' כסלו תנש"א), מאנ"ש בנחלת הר חב"ד.
תולדות חיים
נולד ברגוצ'וב לאביו הרב חיים אלעזר גורליק ולאמו מרת חיה דובה.
פעם אחת שאל הגאון הרגוצ'ובר שאלה בגמרא בבא קמא דף יז עמוד א' על דבר חצי נזק דצרורות כו', וענה לעיין בירושלמי וברמ"בם. שנים לאחר מכן, נדפס ענין זה בספרו "צפנת פענח".
כשרונותיו של ר' מענדל ניכרו בו כבר בצעירותו, שקדנותו על לימוד הגמרא הייתה מופלאה, עד שהצליח לשנן כמה מסכתות בע"פ. חסידים סיפרו כי בבר במצווה שלו, רקד מנחם מעדל הצעיר עם אביו ועם ה'מסכתות' אותן כבר ידע בע"פ...
כשבגר, עזב את ערייתו (רגוצ'וב) ונסע ללמוד בישיבת תומכי תמימים המחתרתית בחרקוב, בנעוועל ובדנייפרפטרובסק. למרות הרדיפות שהיו מנת חלקם של התמימים\, התמיד בלימודיו וכבר בגיל 18 הוסמך לרבנות ע"י רבה הראשי של רגוצ'וב.
בשנים הבאות לימד ב'חדרים' המחתרתיים במלחובקה, שם התגוררו הוריו בימים ההם. בקיץ תרצ"ה, הציעו לו נכבדות את רעייתו מרת ביילא חדש, מרת ביילא נולדה בט"ו כסלו תרע"ב בעיר פאהאר, להוריה הרב ירמיאל ומרת דבורה האדה חדש. ר' מנחם מענדל הסכים לשידוך בחפץ לב אך הוא עוד לא יצא לפועל מכיון שר' מנחם מענדל ביחד עם אביו ועוד כמה חסידים נעצרו על ידי המשטרה החשאית, הם האושמו בשותפות להנהלת 'חדרים' מחתרתיים באזור מלחובקה שם גרו באוןתם ימים. חסידים אלו נידונו לשלוש שנת גלות בקזחסטן. חרף תקופת הגלות הארוכה, ולמרות שבמקרים רבים כאלו הגולים לא שבו הבייתה כלל, מרת ביילא לא התייאשה והמתינה בכליון עיניים לחתנה העתידי שישוב בכדי שיוכלו להקים בית חסידי.
פעילות ציבורית
בתום המלחמה, נסע ר' מענדל עם משפחתו ללבוב, והיה מראשי המארגנים של בריחת החסידים מברית המועצות. זיוף התעודות היה מבצע מסובך ומורכב, ולשם כך ניצל ר' מענדל את חוש הציור בו התברך. הוטל עליו למלא את הפרטים בפספורטים פולניים שהיה צריך להוסיף בהם שמות. הייתה זו מלאכה עדינה ומורכבת שדרשה ריכוז רב מצד אחד ומהירות גדולה מהצד השני, כיון שהיה עליו להספיק ללאות מאות דרכונים.
פעל עם חיליים בבסיסי צה"ל הסמוכים לקרית מלאכי ואף הכניס ספר תורה לכבוד חיילי צה"ל
משפחתו
- הוריו ר' חיים אלעזר ומרת חיה דובה גורליק.
- רעייתו הגב' ביילא
- בניו
- הרב שלום דובער - מוותיקי אנ"ש בנחלת הר חב"ד
- הרב מרדכי מנשה - האדריכל החסידי מנחל'ה
- הרב חיים אלעזר גורליק - מלבורן
- אחיותיו
- מרת ציפא קוזלינר
- מרת מוסיא קצנלבויגן
- מרת פריידא מריישא וילנקין