מרדכי יואל דוכמן

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ר’ מרדכי יואל הלוי דוכמן ז"ל, היה תלמידו המובהק של הגה"צ ר’ אייזיק הלוי מהאמיל ז”ל מגדולי החסידים של כ"ק אדמוה"ז (וזכה לשמש ג’ דורות מנשיאינו הקדושים: ח”י שנים הסתופף בצלו של אדמוה"ז, אח"כ היה חסיד של כ”ק אדמו"ר האמצעי, ובזקנותו היה מקושר לכ"ק אדמו"ר הצמח צדק שהיה צעיר ממנו הרבה).

הרה"ח ר' אייזיק זכה לראות ולקבל הרבה מהחסידים אדירי הדעה של אדמוה"ז, ואח"כ ראה את החסידים הגדולים כשהיו באים לליובאוויטש לאדמו”ר האמצעי ואדמו"ר הצ"צ, ויושבים יחד בהתועדות חסידותית כנהוג, ומגלים את התורות הפתגמים והספורים מה שראו בעצמם ומה ששמעו מחבריהם החסידים. והוא ר’ אייזיק היה חוזר אחריהם לאספם כולם ולחקקם היטב במוח זכרונו.

הרה"ח ר' מרדכי יואל דוכמן, קיבל את רוב הסיפורים והפתגמים הקדושים מרבו ר’ אייזיק, והיה מלא וגדוש בענינים הרמים והקדושים עד בלי מספר, ומדייק מאד בכל מלה ומלה. הוא היה מופיע גם בכל ההתוועדויות של זקני החסידים הגדולים שהיו בליובאוויטש, וקולט מהם את הדברים הנפלאים. ובהיותו בטבע איש מסודר מאד, נהג לרשום כל מה ששמע, בכדי להעבירם הלאה לדורות הבאים.

ר’ מרדכי יואל היה למדן גדול בנגלה ובחסידות, מאריך בעבודת התפלה, ומהדר מאד בחינוך משפחתו. הוא אהב מאד את נכדיו, והיה מבקש תמיד לשוחח אתם, עד שהיה מתחנן שיבואו אליו ויספר להם ענינים נפלאים שלא שמעו מעולם.

מאמרותיו

מרגלא בפומיה של הרה"ח ר' הלל מפאריטש ז"ל: אילו ידעו בעלי התאוות את גודל התענוג והטוב טעם שיש בעניני אלקות, שיכולים להגיע אליו ע"י לימוד החסידות ובפרט ע"י התניא קדישא, היו זונחים את כל תאוותיהם ורודפים אך ורק אחרי התניא קדישא.[1]

קישורים חיצונים

בית משיח 451

הערות שוליים

  1. מובא בבית משיח 535:הרה"ח ר' חיים אברהם דוכמן, ששמע מסבו הרה"ח ר' מרדכי יואל.