אליהו בעל שם

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־20:49, 18 בינואר 2022 מאת שמואל חיים (שיחה | תרומות) (עריכה מחדש על פי הערה בדף השיחה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי אליהו בעל השם מוורמייזא (רצ"ז/ש"ז[1] - ?) היה ראש ישיבה, מקובל ומייסד חבורת הצדיקים נסתרים.

תולדות חיים

רבי אליהו נולד בקרקא לר' יוסף יוזפא. אביו היה מאנוסי ספרד וכונה "הספרדי הקדוש". בספר הזכרונות מסופר שאביו במשך שנים רבות סירב להינשא וחי בפרישות בקרקא, לאחר תקופה ארוכה הוא התייצב בבית הדין של העיר וביקש להינשא עם אלמנתו של אחד מתושבי העיר בשם יוסף, הדיינים חששו לדרוש למלא את ציווי ר' יוסף יוזפא ולדרוש מהאישה להתחתן איתו, אולם לאחר מכן התייצבה האלמנה בעצמה בבית הדין וסיפרה שבעל התגלה אליה בחלום וביקש ממנה להינשא עם ר' יוסף יוזפא, וזאן מכיוון שהולך לצאת מהם בן שייר את העולם, וכך נישאו השניים, ומהם יצא ר' אליהו שנקרא על שם אליהו הנביא.

הילד התחנך על בברכי אביו, שכבר מגיל צעיר לקחו מידי לילה לתיקון חצות. בגיל 13 הוא התייתם מאביו, והחל לנדוד. בתקופת נידודיו הוא נישא עם אישה שממנה נולדו לו שני בנות. בשנת ה'ש"נ הוא התיישב בוורמייזא והקים שם ישיבה ללימוד קבלה. בנוסף באותה תקופה הוא נודע כבעל מופת גדול, והתפרסם אז בכינויו "רבי אליהו בעל השם".

לפי האמור בספר הזכרונות, חי רבי אליהו בעל שם, למעלה מ-108 שנים, אך לא נכתב שם באיזו שנה נולד או נפטר[2], אם כי לגבי שנת לידתו עולה בבירור שנולד בשנת רצ"ז. גם מקום לידתו שונה מהאמור למעלה ומקום לידתו הוא בקראקא. כמו כן לפי האמור בספר הזכרונות הוא היה בנו של רבי יוסף יוזפא ולא של רבי משה.

רבי ברוך בטלן, הסבא רבא של אדמו"ר הזקן, היה תלמידו של רבי אליהו בעל שם ומאוחר יותר תלמיד תלמידו רבי יואל בעל שם[3].

חבורת הנסתרים

עבודתו העיקרית הייתה הקמת קבוצה של צדיקים נסתרים שהתעסקו בתורת הקבלה, ובעסקנות הכלל. חבורת תלמידיו, היו צדיקים נסתרים עובדי ה' שעסקו בתורת הקבלה בקדושה ובטהרה, והם אשר הכינו את הדרך לשיטת הבעל שם טוב.[4]

בשנת ה'שפ"א ייסד הרב אליהו את קבוצת התלמידים הנסתרים, שהפיצו את תורת רבם. לפני מותו העביר את עיקרי תורתו וסודותיו לבחיר תלמידיו, רבי יואל (שנקרא לאחר מכן רבי יואל בעל שם) שהנהיג אחריו את קבוצת הנסתרים. רבי יואל היה רבו של רבי אדם בעל שם, מי שהכניס את רבי ישראל בעל שם טוב לקבוצת הצדיקים הנסתרים.

אדמו"ר הריי"צ מביא בזכרונותיו, סיפורים רבים על פעולותיהם של קבוצת הנסתרים, ועסקנותם הכללית לטובת היהודים באירופה באותה התקופה.

תלמידיו

חיבוריו

רבי אליהו לואנץ היה מחבר פורה, וחיבר ככל הנראה ספרים רבים שלא הגיעו לידינו.

ספריו הידועים לנו:

  • רינת דודים על שיר השירים.
  • מכלול יופי על קהלת.
  • אדרת אליהו על הזוהר.

עדיין לא נדפסו:

קישורים חיצוניים

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. לפי המסופר שם בחלק א' פרק נ"ה בשנת ש"י היה בגיל בר מצוה וא"כ עולה בבירור שלידתו היתה בשנת רצ"ז. אך להעיר מספר הזכרונות חלק ב' פרק צ"א ששם מסופר שבעת פטירתו של ר' שמואל נכד המהר"ל מפראג, בשנת תט"ו, היה בן 108 שנים, וא"כ עולה שלידתו היתה בשנת ש"ז.
  2. ידיעה זו מופיעה בספר הזכרונות, ח"ב עמ' 133, פרק צ"א, במשפט הבא "כאשר נפטר ר' שמואל היה ר' אליהו בן מאה ושמונה שנים. וכאשר היו צריכים - כאמור לעיל - ללכת לקברו של המהר"ל ולהזכירו אודות הקבר אשר הניח עבור נכדו, שלח ר' אליהו עשרה מתלמידיו, להזכיר למהר"ל אודות הבטחתו לנכדו ר' שמואל, והוא עצמו אף הלך ללווייתו והספידו.
  3. עטרת מלכות. ספר הזכרונות חלק ב' פרק פ'.
  4. שמועסן מיט קינדער און יוגנד
  5. כתר שם טוב, וכך כתב בספר הזכרונות