יבסקציה

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־15:16, 24 בדצמבר 2024 מאת אלכסנדר (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

היֶבְסֶקְצְיָה (מרוסית: ЕвСекция, קיצור של Еврейская секция [=סקציה יהודית]) הייתה המחלקה היהודית של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית, שהוקמה במטרה לדכא את אורח החיים היהודים, ולהחליף את התרבות היהודית המסורתית ב"תרבות
שגיאות פרמטריות בתבנית:מונחון

לא נמצא templatedata תקין
פרולטרית" ובמטרה לכפות את רעיונות הקומוניזם על היהודים. יעד חשוב של היבסקציה היה להוריד את חשיבות העולם היהודי בעיני היהודים, ולהעלות את חשיבות השלטון הקומוניסטי. בשטח היבסקציה ביצעה מהלכים אכזריים לסגירת בתי כנסת ישיבות ומוסדות דת וחסד, במקביל להצרת צעדים ועונשים קשים לרבנים וראשי הקהילות ובראשם אדמו"ר הריי"צ.

הקמת היבסקציה

עם הקמת הממשלה הסובייטית, לצורך השלטת דעותיהם של אנשי הממשל, הוקמה מחלקה יהודית מיוחדת במפלגה בולשביקית, שתפקידה היה לגדוע כל פעילות יהודית, להלשין על המארגנים למשטרה החשאית שכונתה באותה תקופה: או.ג.פ.או. ולדאוג שאלה לא יוכלו לחזור ולפעול.

הוועידה הראשונה של היבסקציה נערכה בחשון תרע"ט (אוקטובר 1918). מרבית אנשיה היו יהודים, ובמשך רוב זמן קיומה הונהגה היבסקציה בידי שמעון דימנשטיין.

רדיפת החסידים

אנשי המחלקה שהיו יהודים בעצמם, רדפו את אדמו"ר הריי"צ ואת שלוחיו, כמו כן לא אחת - אנשי היבסקציה היו המרגלי חרש שנכחו בהתוועדויות החסידיות שנערכו ברוסיה.

אולם למרות זאת רשת הישיבות המחתרתיות החדרים המחתרתיים והמקוואות שהוקמו בחשאי בכל רחבי רוסיה, המשיכו להתקיים על אף פעולות המשטרה החשאית.

במאסר הרבי הריי"צ

היבסקציה ביצעה את מאסר הרבי הריי"צ. לולב ונחמנסון שאסרו את הרבי הריי"צ היו אנשי היבסקציה.

פירוק

היבסקציה פורקה בשנת תרפ"ט (1929) לאחר יצירת 'האזור היהודי האוטונומי'. רבים מחברי היבסקציה חוסלו יחד עם מקביליהם הלא יהודים, במהלך 'הטיהורים הגדולים' שביצע סטלין בשנת תרח"צ (1938).

ראו גם

לקריאה נוספת

  • תולדות אדמו"ר הריי"צ
  • תולדות חב"ד ברוסיה הסובייטית
  • יהדות הדממה
  • אתר צעירי חב"ד, זהות יהודית, מהיכן מגיעה השנאה העצמית