סידור

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־21:50, 17 במאי 2010 מאת שלום (שיחה | תרומות) (עדיין חסר?)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הסידור הינו סדר התפילות, אותו סידר רב סעדיה גאון.

נוסחאות הסידור

למרות שאברהם אבינו תיקן את תפילת שחרית, יצחק אבינו תיקן את תפילת מנחה, ויעקב אבינו תיקן את תפילת ערבית, הרי שנוסח התפילה שבידינו לא תוקן על ידם. תפילת שמונה עשרה תוקנה על ידי אנשי כנסת הגדולה, ולמעשה סדר התפילה העכשווי מסופה עד תחילתה תוקן וסודר על ידי רב סעדיה גאון.

נוסח היהודים מארצות אשכנז - שהיא גרמניה וסביבותיה, הוא נוסח אשכנז, ואילו נוסח ספרד מיועד ליהודים מארצות המזרח. למרות זאת על פי הקבלה נוסח ספרד נחשב לנוסח נעלה יותר, ולכן התפללו בה תלמידי הבעל שם טוב. על אף שהנוסח מיועד רק לאנשי מעלה, נהוגו החסידים להתפלל בה, ועל פי הסברו של רבי אלימלך מליז'נסק על ידי שאדם מקושר בצדיק והולך בדרכו, גם הוא נחשב לעומד במדריגתו של הצדיק, ולכן נהוג החסידים להתפלל בנוסח ספרד.

אדמו"ר הזקן תיקן את נוסח האריז"ל, אותו ליקט מתוך שישים סידורים ישנים ומדויקים. ועל פיו תיקן את סידורו. לערך מורחב, סידור אדמו"ר הזקן.

תפילה מתוך הסידור

צדיקים רבים היו נוהגים לומר כל דבר מתוך הסידור, אפילו תפילות וברכות קצרות.

הרבי נהג להתפלל משחר ילדותו רק מתוך הסידור. בשנות נשיאותו היה מביא עימו להתוועדויות את הסידור רק מפני שבסופו היה עליו לברך ברכה אחרונה. למרות שהסידור היה בלוי ובחלקו מעט קרוע מרוב שימוש, לא החליפו. את הסידור קיבל מחותנו הרבי הריי"צ.

היו לרבי כמה סידורים ששורשם בקודש, וכשהיה יוצא לתפילת מנחה שהשתתף בה חתן היה מוציא עימו סידור אחד או יותר בכדי שהחתנים יתפללו בהם.