עזרא בנימין שוחט
הרב עזרא בנימין שוחט (מכונה: הרא"ש) הינו ראש ישיבת 'אור אלחנן - חב"ד' בלוס-אנג'לס בקליפורניה. מגדולי רבני חב"ד בעולם כולו.
תולדות חיים
נולד בשוויץ בכ"ה באדר ב' תש"ג לרב דב יהודה ומרת שרה שאשא שוחט למשפחה ברוכת ילדים. אביו היה גאון בתורה, וגם בזמנים הקשים של מלחמת העולם השנייה בטלטול הדרכים למד בשקידה. בסיום המלחמה עברה משפחתו להאג שבהולנד שם מונה אביו כרבה הזמני של הקהילה היהודית. כעבור תקופה קצרה כשהצליחו לסדר ניירות הגירה, בשנת תשי"א, עברה המשפחה לטורונטו בקנדה, ובעקבות נס פלאי שאירע לאחת מבנות המשפחה בברכת הרבי, התקרבה המשפחה כולה לחסידות חב"ד, אז עבר ללמוד בישיבת תומכי תמימים המרכזית ב-770.
בבחרותו התחבב מאוד על הרב אהרן קוטלר ועל הרב משולם דוד סולבייציק, שבישיבותיהם למד בתקופות מסוימות.
זכה שהרבי יקרבו וינחה את דרכו בכל צעד ושעל, במכתבים בהם השיב על שאלותיו בלימוד ובעבודת ה' וביחידויות אליהן זכה להיכנס. אחד המכתבים עליהם העיד ששינו את חייו היה במענה לכך שחש מרמור בשמעו על גדולי ישראל האמיתיים בדורות עברו שכתבו חיבורים שהאירו את העולם בהיותם צעירים לימים ואילו לו אין סיכוי להגיע לכך בכזה גיל, ואם כן - מדוע עליו ללמוד תורה. הרבי השיב לו במכתב מיוחד שביאר לו ששאיפת היהודי צריכה להיות 'לשמש את קוני' בכלים, היכולות וההזדמנויות שהקב"ה נתן לו, ולא לחפש להיות 'גדול בישראל'.
בשנת תשכ"ו נשא את הרבנית שרה רחל[1], נכדת האדמו"ר מסלונים.
לאחר נישואיהם התגוררו בעיר בני ברק, בהוראת הרבי.
כראש ישיבה
כבר בבחרותו נודע כ'עילוי' גאוני. לאחר נישואיו מונה לר"מ בישיבת תומכי תמימים המרכזית בארץ הקודש, ובאותן שנים המונים מבני הישיבות התקרבו ללימוד תורת החסידות הודות לשיעוריו.
בשנת תשל"ח כאשר הועברה לליובאוויטש ישיבת אור אלחנן על ידי מייסדה הרב שמחה וסרמן העמיד הרבי את הרב שחט בראש הישיבה, תפקיד בו הוא נושא מאז ועד הלום.
בישיבה העמיד מאות ואלפי תלמידים תלמידי חכמים היושבים ראשונה בעולם הרבנות והשליחות. דרכו בלימוד ואישיותו הנערצת מושכים המוני תלמידים מכל רחבי תבל.
שיעוריו הגאוניים של הרב שוחט נלמדים על ידי אלפי תלמידי ישיבות בכל רחבי תבל ונודעו בדרך הלימוד הייחודית שלהם.
שיטת הלימוד
שיטת הלימוד של הרב שוחט היא שיטת הדיוק בפרטים, ולבאר על פי הדיוקים את כללות הסוגיה, וכן עניינים נוספים.
אף שמעולם לא הוציא לאור ספר רשמי, רבים מחידושיו ושיעוריו נדפסו בספרי הפלפולים היוצאים על ידי ישיבתו.
בנוסף לשיעורים במסכתות הישיבתיות, כתב הרב שוחט חיבורים בני מאות עמודים על סוגיות לא מוכרות כמו 'קו התאריך'.
הרב שוחט נודע בדרך שסלל לדיוק ועיון בהגדה של פסח עם ליקוטי טעמים ומנהגים שחיבר הרבי. ביאוריו ועיוניו על ההגדה נדפסו בקבצי מגדל אור
משפחתו
- אחיו, הרב עמנואל שוחט, מגדולי רבני חב"ד בקנדה
- אחיו, הרב דוד שוחט
- אחיו, הרב גרשון אלישע שוחט, טורונטו, קנדה
- בנו, ר' מנחם ישראל שוחט, ירושלים
- בתו, מרת חנה מליה אשת הרב נחמן וילהלם, מיניסוטה
- בתו, מרת יהודית אשת הרב עמרם פרקש, לוס אנג'לס
- בתו, מרת הדסה אשת הרב מ"מ שפאלטר, לוס אנג'לס
- בנו, ר' אברהם שוחט, לוס אנג'לס
- בנו, ר' דב יהודה שוחט, מנצ'סטר
לקריאה נוספת
- ישראל פינחס טירנואר, נועם שיח עם הגר"ע שוחט על לימוד התורה ודרך הלימוד של הרבי, בעיתון המודיע חודש תמוז תשע"ט
- שלום מגידמן, שיחת חיזוק עם הרב שוחט לנוכח המצב העולמי בעקבות נגיף הקורונה ופטירתם של עשרות חסידי חב"ד בשבועון כפר חב"ד גליון 1856
- שיחת חג עם הרב שוחט עם דברי תורה, דברי התעוררות וחיזוק ההתקשרות ובעבודת ה' בדרכו של הרבי לרגל מלאות 120 שנה להולדתו בשבועון כפר חב"ד גליון 1955.
קישורים חיצוניים
- "הראש" • מנחיל העיון והדקדוק בהגדת הרבי - באתר כ"ט אייר תשע"ו