שרח בת אשר

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־16:20, 19 בדצמבר 2021 מאת שמואל חיים (שיחה | תרומות) (הוצאת קטעים שמפרים זכויות יוצרים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך זה דורש הקשר חב"די: בדף זה חסר מידע שמבהיר את ההקשר או נקודת המבט של חסידות חב"ד לבין נושא או נשוא הערך
אתם מוזמנים לסייע על ידי הוספת פרטים אנציקלופדיים רלוונטים. אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

סרח בת אשר הייתה בתו של אשר בן יעקב אבינו.

אודותיה

הייתה ביתו של אשר בן יעקב, למספר דעות שרח הייתה בת חורגת לאשר – בת אשתו בלבד[1]. בתורה היא מוזכרת מספר פעמים בין רשימת השמות של בניו ונכדיו של יעקב שירדו למצרים[2]. דמותה מתואר בעיקר במדרשים, שם היא מוזכר בהרחבה.

לאחר שיוסף התגלה בפני אחיו, הוא ביקש מהם שיודיעו לאביהם יעקב אבינו על הימצאותו. האחים חששו שהבשורה הפתאומית תזיק ליעקב, ולכן שלחו את שרח, שהייתה נביאה, וכך הכירה את הסיפור למרות שהאחים נשבעו לא לספר לאיש[3], להודיע ליעקב על כך בחכמה.

בספר מדרש הגדול[4] מובא כי היא חיכתה עד שיעקב החל להתפלל ואז עמדה לפניו ושאלה בחרוזים: "יוסף במצרים? יולדו לו על ברכיים – מנשה ואפרים?" הדברים נכנסו לליבו וכאשר הוא ראה את העגלות ששלח יוסף, הוא הבין כי בנו יוסף אכן חי.

רבי יונתן בן עוזיאל מביא בתרגומו על התורה[5] את המשפט הבא: "בזכות שבישרה שרח ליעקב שיוסף חי, זכתה להיכנס בחייה לגן עדן.". הרבי הזכיר אותה מספר פעמים בשיחותיו.

מסופר בגמרא שכשיצאו ממצרים משה רבינו לא ידע היכן נמצאת גופתו של יוסף והוא הלך לשרח שהיתה חיה עוד מימי יוסף והיא סיפרה לו היכן נמצאת הגופה של יוסף[6].

הערות שוליים

  1. גירסת הרמב"ן לפירוש אונקלוס – מובא בפירושו על במדבר, כו, מו.
  2. בראשית, פרק מ"ו, פס' י"ז.
  3. פירוש בעל הטורים על דברים לג כד.
  4. על ויגש מה, כו.
  5. על בראשית מו, יז.
  6. מסכת סוטה, דף י"כ, עמ' א'.