יצחק זאב סולובייצ'יק: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(עריכה כללית)
שורה 1: שורה 1:
== רבי יצחק זאב הלוי סולוביצ'יק מבריסק ==
'''[[הרב]] יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק''' (ידוע בשם '''הגרי"ז''', או '''הרב מבריסק'''), כיהן כרבה של העיר בריסק וראש ישיבתה שם ואחר כך בירושלים. מנהיג הציבור החרדי-ליטאי, נחשב מתקיפי המתנגדים לציונות. היה ידידם של גדולי ישראל משני החוגים, החסידי והליטאי גם יחד.


הרב יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק (ידוע בשם הגרי"ז, או הרב מבריסק), נולד בעיר וולוז'ין לאביו רבי [[חיים סולובייצ'יק]] מבריסק, שהיה ידידו הקרוב של [[הרש"ב]] מליובוויטש. רבה של העיר בריסק וראש ישיבתה בבריסק ואחר כך בירושלים, מנהיג הציבור החרדי-ליטאי, נחשב מתקיפי המתנגדים לציונות. היה ידידם של גדולי ישראל משני החוגים, החסידי והליטאי גם יחד.  
הרב סולובייצ'יק נולד בעיר וולוז'ין לאביו רבי [[חיים סולובייצ'יק]] מבריסק, שהיה ידיד קרוב של [[אדמו"ר הרש"ב]]. נודע כעילוי. עוד בילדותו בגיל 16 כבר ידע בעל-פה ש"ס עם רש"י. לאחר פטירת אביו (בשנת 1918) מונה לרבה של בריסק. בשנת 1941 עלה לירושלים וייסד בה את ישיבת בריסק החדשה.


== חייו ==
היה ידוע בגאונותו ושכלו החריף, עד שאביו [[רבי חיים מבריסק]] אמר עליו פעם: "הלכה כמותו בכל מקום". דוגמא ידועה בחב"ד לשכלו החד וסברתו הישרה היא בעקבות מסקנתו ממאמרו הראשון [[אדמו"ר שליט"א]] [[מלך המשיח]] מ[[י' שבט תשי"א]]. שם אומר הרבי שתפקיד דורנו הוא להוריד את השכינה למטה לארץ ולהביא [[משיח]] (מאמר שמהווה את המקור הראשוני מתורת הרבי להיותו משיח). כשהראו לר' סלובייצ'יק את המאמר הגיב: הרבי אומר על עצמו שהוא [[מלך המשיח]]!


כ"ק אדמו"ר שליט"א העריכו מאוד, ולדוגמא וראיה לכך יש להביא את המעשה הבא: אדמו"ר שליט"א ציטט פעם פסק של רבי יצחק זאב, וסיפר שכידוע היה ידוע בדיוק לשונו, וביאר בעומק את פסקו כמה הוא מדויק ונכון על פי תורה<REF>.[http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=4615&hilite=6f4244d4-08db-4471-bae8-8c37778f1bab&st שיחות קודש תשל"ז (בלתי מוגה) חלק א' עמ' מא (132)]</REF>


הרב סולובייצ'יק נולד לאביו רבי [[חיים סולובייצ'יק]] מבריסק בהיותו ראש ישיבת וולוז'ין. נודע כעילוי, עוד בילדותו בגיל 16 כבר ידע בעל-פה ש"ס עם רש"י. לאחר פטירת אביו (בשנת 1918) מונה לרבה של בריסק. בשנת 1941 עלה לירושלים וייסד בה את ישיבת בריסק החדשה.
בשנותיו האחרונות סבל הגרי"ז ממחלת ריאות קשה ושהה לשם כך פעמים רבות בשווייץ, עקב האוויר הצח שיש שם. בביקוריו בשווייץ היה לאורחו של הרב וולף רוזנגרטן, נדיב ידוע שתרם מהונו ליהודי ארץ ישראל. נפטר בט' ב[[תשרי]] ה'[[תש"כ]] (1959) ונקבר בירושלים.


בשנותיו האחרונות סבל הגרי"ז ממחלת ריאות קשה ושהה לשם כך פעמים רבות בשווייץ, עקב האוויר הצח שיש שם. בביקוריו בשווייץ היה לאורחו של הרב וולף רוזנגרטן, נדיב ידוע שתרם מהונו ליהודי ארץ ישראל.
== ספריו ==
הרב מבריסק נפטר בט' בתשרי ה'תש"כ (1959) ונקבר בירושלים.
*חידושי מרן רי"ז הלוי על הרמב"ם
*חידושי הגרי"ז למסכתות שבסדר קודשים
*חידושי הגר"ח והגרי"ז (נכתב במכונת כתיבה על ידי תלמידים)
*חידושי מרן רי"ז הלוי על התורה (נכתב על ידי המחבר, מודפס בכתב רש"י)
*חידושי הגרי"ז - על התורה (נכתב על ידי תלמידים, מודפס במכונת כתיבה)
*רוב חידושי תורתו מצויים בספרי תלמידיו או בשמועות העוברות ב"עולם הישיבות".


== גאונותו ותפיסתו החדה ==
==הערות שוליים==
 
<references/>
היה ידוע בגאונותו ושכלו החריף, עד שאביו [[רבי חיים מבריסק]] אמר עליו פעם: "הלכה כמותו בכל מקום". דוגמא ידועה בחב"ד לשכלו החד וסברתו הישרה היא בעקבות מעשה מסוים. [[אדמו"ר שליט"א]] [[מלך המשיח]] אמר מאמר בשנת תשי"א, ובשיחה הזו הרבי אומר  - למבינים בדבר, שהוא [[מלך המשיח]], ומשם התחיל בחב"ד האמונה ברבי כ[[מלך המשיח]] שיגאל אותנו לעיני כל העמים. רבי יצחק זאב - הרב מבריסק, כשהביאו לו את השיחה אמר שהרבי אומר שהוא [[מלך המשיח]] בשיחה, ובעקבות כך הדבר התפרסם בארץ הקודש.
 
כ"ק אדמו"ר שליט"א העריכו מאוד, ולדוגמא וראיה לכך יש להביא את המעשה הבא: אדמו"ר שליט"א ציטט פעם פסק של רבי יצחק זאב, וסיפר שכידוע היה ידוע בדיוק לשונו, וביאר בעומק את פסקו כמה הוא מדויק ונכון על פי תורה.
[http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=4615&hilite=6f4244d4-08db-4471-bae8-8c37778f1bab&st שיחות קודש תשל"ז (בלתי מוגה) חלק א' עמ' מא(132)]
== מספריו ==
 
 
חידושי מרן רי"ז הלוי על הרמב"ם
חידושי הגרי"ז למסכתות שבסדר קודשים
חידושי הגר"ח והגרי"ז (נכתב במכונת כתיבה על ידי תלמידים)
חידושי מרן רי"ז הלוי על התורה (נכתב על ידי המחבר, מודפס בכתב רש"י)
חידושי הגרי"ז - על התורה (נכתב על ידי תלמידים, מודפס במכונת כתיבה)
רוב חידושי תורתו מצויים בספרי תלמידיו או בשמועות העוברות ב"עולם הישיבות".
 
[חלק מהדף נלקח מתוך [[הויקפידיה העברית.]
[[קטגוריה:ידידי חב"ד|יצחק זאב]]
[[קטגוריה:ידידי חב"ד|יצחק זאב]]

גרסה מ־15:12, 15 בינואר 2010

הרב יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק (ידוע בשם הגרי"ז, או הרב מבריסק), כיהן כרבה של העיר בריסק וראש ישיבתה שם ואחר כך בירושלים. מנהיג הציבור החרדי-ליטאי, נחשב מתקיפי המתנגדים לציונות. היה ידידם של גדולי ישראל משני החוגים, החסידי והליטאי גם יחד.

הרב סולובייצ'יק נולד בעיר וולוז'ין לאביו רבי חיים סולובייצ'יק מבריסק, שהיה ידיד קרוב של אדמו"ר הרש"ב. נודע כעילוי. עוד בילדותו בגיל 16 כבר ידע בעל-פה ש"ס עם רש"י. לאחר פטירת אביו (בשנת 1918) מונה לרבה של בריסק. בשנת 1941 עלה לירושלים וייסד בה את ישיבת בריסק החדשה.

היה ידוע בגאונותו ושכלו החריף, עד שאביו רבי חיים מבריסק אמר עליו פעם: "הלכה כמותו בכל מקום". דוגמא ידועה בחב"ד לשכלו החד וסברתו הישרה היא בעקבות מסקנתו ממאמרו הראשון אדמו"ר שליט"א מלך המשיח מי' שבט תשי"א. שם אומר הרבי שתפקיד דורנו הוא להוריד את השכינה למטה לארץ ולהביא משיח (מאמר שמהווה את המקור הראשוני מתורת הרבי להיותו משיח). כשהראו לר' סלובייצ'יק את המאמר הגיב: הרבי אומר על עצמו שהוא מלך המשיח!

כ"ק אדמו"ר שליט"א העריכו מאוד, ולדוגמא וראיה לכך יש להביא את המעשה הבא: אדמו"ר שליט"א ציטט פעם פסק של רבי יצחק זאב, וסיפר שכידוע היה ידוע בדיוק לשונו, וביאר בעומק את פסקו כמה הוא מדויק ונכון על פי תורה[1]

בשנותיו האחרונות סבל הגרי"ז ממחלת ריאות קשה ושהה לשם כך פעמים רבות בשווייץ, עקב האוויר הצח שיש שם. בביקוריו בשווייץ היה לאורחו של הרב וולף רוזנגרטן, נדיב ידוע שתרם מהונו ליהודי ארץ ישראל. נפטר בט' בתשרי ה'תש"כ (1959) ונקבר בירושלים.

ספריו

  • חידושי מרן רי"ז הלוי על הרמב"ם
  • חידושי הגרי"ז למסכתות שבסדר קודשים
  • חידושי הגר"ח והגרי"ז (נכתב במכונת כתיבה על ידי תלמידים)
  • חידושי מרן רי"ז הלוי על התורה (נכתב על ידי המחבר, מודפס בכתב רש"י)
  • חידושי הגרי"ז - על התורה (נכתב על ידי תלמידים, מודפס במכונת כתיבה)
  • רוב חידושי תורתו מצויים בספרי תלמידיו או בשמועות העוברות ב"עולם הישיבות".

הערות שוליים