סידור עם דא"ח: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (החלפת טקסט – "הסתלקות " ב־"הסתלקות ")
(הגהה, הרחבה)
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:תפילות מכל השנה.jpg|left|thumb|250px|הסידור]]
[[תמונה:תפילות מכל השנה.jpg|left|thumb|250px|הסידור]]
'''סידור עם דא"ח''' הוא החיבור הראשון של מאמרי [[אדמו"ר הזקן]] שהדפיס בנו [[אדמו"ר האמצעי]] לאחר [[הסתלקות]] אביו, בשנת [[תקע"ו]], ובו נוסח התפילה לפי תקנת רבינו הזקן יחד עם מאמרי חסידות שלו המבארים את נוסחאות התפילה ואת המועדים ועוד.
'''סידור עם דא"ח''' (או בשמו המלא '''סדר תפילות מכל השנה עם פירוש המילות ע"פ דא"ח''') הוא מראשוני ספרי תורת חסידות חב"ד שנדפסו, ומכיל [[מאמר|מאמרי חסידות]] של אדמו"ר הזקן על סדר ה[[תפילה]] והמועדים.


ספר זה הוא מהספרים הנפוצים ביותר מבין ספרי החסידות של אדמו"ר הזקן, שכן עיקר חידושו של רבינו הזקן היה בחיזוק עבודת ה[[תפילה]], כפי שהוא העיד בעצמו בעדותו הידועה לפני חוקריו בעת מאסרו בפטרבורג, ולא בכדי ראה בנו [[אדמו"ר האמצעי]] לנכון להדפיס דוקא חיבור זה כראשון בין חיבוריו.
==המאמרים בספר==
מנהגו של אדמו"ר הזקן היה לומר בכל [[ליל שבת]] מאמרי חסידות בפני קבוצת יחידי סגולה, שעליהם נמנו בניו וכמה מבחירי החסידים. לאחר אמירת המאמרים היו כמה מהשומעים כותבים [[הנחה|הנחות]] מהם, וכן דנים באריכות בענינים שהתבארו במאמר. מתוך מאמרים אלו ליקט [[אדמו"ר האמצעי]] את אלו שהודפסו בסידור{{הערה|1=[http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=43365&st=&pgnum=10&hilite= הקדמת אדמו"ר האמצעי לסידור].}}. חלקם היו למראה עיניו של אדמו"ר הזקן, וחלקם הוגהו על ידי [[הרבי הצמח צדק]].


בהקדמת [[אדמו"ר האמצעי]] לחיבור זה הוא מעיד שהספר מכיל "קונטרסים שנמצאו בכתב יד שלי בפירוש המלות בתפילה מהשמים מספרים וכו' עד ויברך דוד, שאאמו"ר הגיהם בכבודו ובעצמו והוטבו בעיניו מאד (בהיותם דברים כהוויתן בלי תוס' ומגרעת) ומועטים המה המחזיקים את המרובים", ובהמשך דבריו כותב גם שמסר את הספר להגהה לחתנו ובן אחותו "מ' מענדיל נ"י", הוא [[אדמו"ר הצמח-צדק]].
==הוצאות הספר==
ספר זה הוא החיבור הראשון של מאמרי אדמו"ר הזקן שהדפיס בנו אדמו"ר האמצעי לאחר [[הסתלקות]] אביו, בשנת [[תקע"ו]], ב[[קאפוסט]]. בספר נדפסו [[סידור אדמו"ר הזקן|נוסח התפילה לפי תקנת רבינו הזקן]], כשלצידו מאמרי חסידות שלו המבארים את נוסחאות התפילה וענינים השייכים למצוות ולמועדים הנזכרים בסידור. ברוב ההוצאות נדפס נוסח התפילה באמצע הדף וסביבו המאמרים.


יש לציין שאת הקדמתו מסיים בהודעה ש"אם יהיה עם לבבם נאמן לעסוק בהם באמונה ולהגות בהם ללכת בזה בכל דרכי ה' להטות לבבם לה' ויהיו נא דברי קדש הללו המיוסדים על אדני פז מעוז מתיקות התורה קרובים אליהם בנפש ולבבם למען ידעו לרדוף לדעת את ה' כל ימיהם ולזרעם אחריהם, ודאי לא אמנע טוב כיד ה' הטובה עלינו להביא בדפוס כל הכתבים שנאמר בפירוש מאמרי הזהר וכל כתבי התורות וביאורים טובים וכו'", זאת אומרת, שהוא תולה את הדפסת שאר ספרי החסידות בכך שחסידיו יעסקו כדבעי בלימוד ספר זה, ונראה שהעובדה שהדפיס את "ביאורי הזהר" מיד אחרי הסידור מוכיחה שחסידיו אכן עמדו במשימה!
בפעם השניה הודפס הספר בשנת [[תקע"ח]] ב[[ברדיצ'ב]] עם הוספת מאמרים חדשים.


בימינו נדפס סידור זה בכמה מהדורות, וכולל גם הערות וציונים, וכן השוואות לכתב יד קדשו של [[אדמו"ר האמצעי]] עצמו.
ההוצאה החמישית נדפסה בשנת [[תרכ"ג]] ב[[ז'יטומיר]], ורוב ההוצאות שאחריה הודפסו בתבנית הוצאה זו.
 
בשנת [[תשכ"ה]] הודפסה בהוראת הרבי מהדורה מתוקנת של ספר זה עם מפתחות, הערות ומראי מקומות.


==ראו גם==
==ראו גם==
שורה 15: שורה 19:
*[[סידור תורה אור]]
*[[סידור תורה אור]]
*[[סידור רוסטוב]]
*[[סידור רוסטוב]]
==קישורים חיצוניים==
*הספר באתר {{היברובוקס|}} - [http://www.hebrewbooks.org/43365 חלק ראשון], [http://www.hebrewbooks.org/43366 חלק שני]


[[קטגוריה:סידורים]]
[[קטגוריה:סידורים]]

גרסה מ־10:01, 16 בנובמבר 2016

הסידור

סידור עם דא"ח (או בשמו המלא סדר תפילות מכל השנה עם פירוש המילות ע"פ דא"ח) הוא מראשוני ספרי תורת חסידות חב"ד שנדפסו, ומכיל מאמרי חסידות של אדמו"ר הזקן על סדר התפילה והמועדים.

המאמרים בספר

מנהגו של אדמו"ר הזקן היה לומר בכל ליל שבת מאמרי חסידות בפני קבוצת יחידי סגולה, שעליהם נמנו בניו וכמה מבחירי החסידים. לאחר אמירת המאמרים היו כמה מהשומעים כותבים הנחות מהם, וכן דנים באריכות בענינים שהתבארו במאמר. מתוך מאמרים אלו ליקט אדמו"ר האמצעי את אלו שהודפסו בסידור[1]. חלקם היו למראה עיניו של אדמו"ר הזקן, וחלקם הוגהו על ידי הרבי הצמח צדק.

הוצאות הספר

ספר זה הוא החיבור הראשון של מאמרי אדמו"ר הזקן שהדפיס בנו אדמו"ר האמצעי לאחר הסתלקות אביו, בשנת תקע"ו, בקאפוסט. בספר נדפסו נוסח התפילה לפי תקנת רבינו הזקן, כשלצידו מאמרי חסידות שלו המבארים את נוסחאות התפילה וענינים השייכים למצוות ולמועדים הנזכרים בסידור. ברוב ההוצאות נדפס נוסח התפילה באמצע הדף וסביבו המאמרים.

בפעם השניה הודפס הספר בשנת תקע"ח בברדיצ'ב עם הוספת מאמרים חדשים.

ההוצאה החמישית נדפסה בשנת תרכ"ג בז'יטומיר, ורוב ההוצאות שאחריה הודפסו בתבנית הוצאה זו.

בשנת תשכ"ה הודפסה בהוראת הרבי מהדורה מתוקנת של ספר זה עם מפתחות, הערות ומראי מקומות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

  • הספר באתר

{{{2}}}, באתר HebrewBooks - חלק ראשון, חלק שני