ורשה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (שוחזר מעריכה של 109.169.41.122 (שיחה) לעריכה האחרונה של חסידים)
(הגהה.)
שורה 1: שורה 1:
'''וורשה''' נחשבה לבירתה של יהדות פולין ומרכז חשוב של יהודי העולם בכלל, ושל חסידי חב"ד בפרט.
'''וורשה''', נחשבה לבירתה של יהדות פולין, ומרכז חשוב של יהודי העולם ובכללם חסידי חב"ד.


==הקמת הקהילה בעקבות גירוש מוסקבה==  
==המניע להקמת הקהילה==  
 
קהילת חב"ד ב'''וורשה''' הוקמה בעקבות 'גירוש מוסקבה'. כאשר שלטונות רוסיה הורו בחורף [[תרנ"א]] לגרש את יהודי העיר, קבוצה מהמגורשים חסידי [[אדמו"ר הרש"ב]], התיישבה ב'''וורשה''' ברית פולין שהייתה באותם ימים מרכז יהודי חשוב. הם הקימו בית כנסת חב"די בנוסח [[האר"י]] וניהלו קהילה חב"דית לכל דבר. זה היה הגרעין ממנו החלה לצמוח קהילה גדולה ומפוארת שמנתה מאות משפחות, שלימים נפוצו גם לערים נוספות בפולין, אבל הקהילה המרכזית נותרה ב'''וורשה'''. על קהילה זו נמנו חסידים דגולים רבים ובהם רבנים, [[משפיע|משפיעים]], ואברכים בוגרי ישיבות '[[תומכי תמימים]]' בברית-המועצות ופולין.
קהילת חב"ד בוורשה הוקמה בעקבות 'גירוש מוסקבה'. היה זה בחורף [[תרנ"א]], כאשר שלטונות רוסיה הורו לגרש את יהודי העיר, הגזירה הידועה בכינוייה: "גירוש מוסקבה".
 
קבוצה מחסידי [[אדמו"ר הרש"ב]], ממגורשי מוסקבה, התיישבה בוורשה ברית פולין שהייתה באותם ימים מרכז יהודי חשוב ביותר. הם הקימו בית כנסת חב"די בנוסח [[האר"י]] וניהלו קהילה חב"דית לכל דבר. זה היה הגרעין ממנו החלה לצמוח קהילה גדולה ומפוארת שמנתה מאות משפחות ואלפי נפשות, שלימים נפוצו גם לערים נוספות בפולין, אבל הקהילה המרכזית נותרה בוורשה. על קהילה זו נמנו חסידים דגולים רבים ובהם רבנים, [[משפיע|משפיעים]], ואברכים בוגרי ישיבות '[[תומכי תמימים]]' בברית-המועצות ופולין.


==ישיבת תומכי תמימים המרכזית==
==ישיבת תומכי תמימים המרכזית==
מחודש [[ניסן]] [[תרפ"א]] פעלה במקום, גם  [[תומכי תמימים וורשה|ישיבת תומכי תמימים]], על ידי הרב [[דובער משה שמוטקין]] והרב [[שרגא פייביש זלמנוב]] הי"ד.
מחודש [[ניסן]] [[תרפ"א]] פעלה ב'''וורשה''' גם  [[תומכי תמימים וורשה|ישיבת תומכי תמימים]], אותה ניהלו הרב [[דובער משה שמוטקין]] והרב [[שרגא פייביש זלמנוב]] הי"ד.


== וורשה בזמן השואה ==
==וורשה בזמן השואה==
בימי [[השואה]], רוב חסידי חב"ד בוורשה, נספו. אך שרידים מעטים נותרו.  
בימי [[השואה]], רוב חסידי חב"ד ב'''וורשה''', נספו. אך שרידים מעטים נותרו.  


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==

גרסה מ־05:04, 29 באפריל 2012

וורשה, נחשבה לבירתה של יהדות פולין, ומרכז חשוב של יהודי העולם ובכללם חסידי חב"ד.

המניע להקמת הקהילה

קהילת חב"ד בוורשה הוקמה בעקבות 'גירוש מוסקבה'. כאשר שלטונות רוסיה הורו בחורף תרנ"א לגרש את יהודי העיר, קבוצה מהמגורשים חסידי אדמו"ר הרש"ב, התיישבה בוורשה ברית פולין שהייתה באותם ימים מרכז יהודי חשוב. הם הקימו בית כנסת חב"די בנוסח האר"י וניהלו קהילה חב"דית לכל דבר. זה היה הגרעין ממנו החלה לצמוח קהילה גדולה ומפוארת שמנתה מאות משפחות, שלימים נפוצו גם לערים נוספות בפולין, אבל הקהילה המרכזית נותרה בוורשה. על קהילה זו נמנו חסידים דגולים רבים ובהם רבנים, משפיעים, ואברכים בוגרי ישיבות 'תומכי תמימים' בברית-המועצות ופולין.

ישיבת תומכי תמימים המרכזית

מחודש ניסן תרפ"א פעלה בוורשה גם ישיבת תומכי תמימים, אותה ניהלו הרב דובער משה שמוטקין והרב שרגא פייביש זלמנוב הי"ד.

וורשה בזמן השואה

בימי השואה, רוב חסידי חב"ד בוורשה, נספו. אך שרידים מעטים נותרו.

קישורים חיצוניים

קהילת חב"ד בוורשה מתוך שבועון בית משיח