יעקב יוסף כ"ץ: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(חלק מהמידע מקורו בוויקיפדיה)
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:ציון תולדות יעקב יוסף.jpg|שמאל|ממוזער|250px|ציונו של רבי יעקב יוסף (ימין)]]
'''הרב יעקב יוסף כ"ץ''' הידוע כ'''רבי יעקב יוסף מפולנאה'''. הינו תלמידו המובהק של [[הבעל שם טוב]] ומחבר הספר החסידי הראשון שיצא בדפוס.
'''הרב יעקב יוסף כ"ץ''' הידוע כ'''רבי יעקב יוסף מפולנאה'''. הינו תלמידו המובהק של [[הבעל שם טוב]] ומחבר הספר החסידי הראשון שיצא בדפוס.



גרסה מ־11:07, 21 בספטמבר 2011

ציונו של רבי יעקב יוסף (ימין)

הרב יעקב יוסף כ"ץ הידוע כרבי יעקב יוסף מפולנאה. הינו תלמידו המובהק של הבעל שם טוב ומחבר הספר החסידי הראשון שיצא בדפוס.

שנת ומקום לידתו של הרב יעקב יוסף אינם ידועות. לפני התקרבותו לבעש"ט שימש כרב ואב בית דין בשרהורוד שבפודוליה (אזור בדרום פולין של אז). בהשפעתו של רבי יהודה ליב ברבי יחיאל מיכל (המוכיח מפולנאה), תלמידו של הבעש"ט, הפך לחסיד, כתוצאה מכך בני עירו, ובראשם גובה המסים, גרשוהו ממשרתו. לפי האגדה הוא קילל בשל כך את העיר ואת משפחת גובה המסים, ומיד התרחשה בעיר שרפה, שכמעט כילתה בה הכל, ובני משפחתו של גובה המסים חלו מאוד ונטו למות. תושבי העיר ביקשו מהבעל שם טוב שיבטל את הגזרה, והוא ענה, שאין בכוחו לבטל את דברי ר' יעקב יוסף, אלא רק לרכך אותם קמעא, ולכן הוא קבע, שבכל דור יהיו נולדים בעיר אנשים נכים במשפחת גובה המסים, וכך היה. בין השנים תק"ח - תקי"ב שימש כאב בית הדין בראשקוב, מ-תקי"ב כיהן בנמירוב, משנת תק"ל, לאחר פטירת המוכיח מפולנאה, שימש כרב ובית אב הדין בפולנאה (הקהילה היהודית השנייה בגודלה בפודוליה).

באחד ממכתבי הבעש"ט שבגניזה החרסונית[1], הוא מתארו:

קדוש ונורא הוא, ונצמד לי כבן...

לאחר הסתלקות הבעש"ט בשנת תק"כ שימשו הרב יעקב יוסף והמגיד ממזריטש כראשי התנועה, כאשר המגיד שימש כמחליפו של הבעש"ט, והרב יעקב יוסף במחבר הספרים ומקרב היהודים לחסידות.

ר' יעקב יוסף נפטר בכ"ד תשרי תקמ"ג.

ספריו

בשמות כל ספריו מופיע בגלוי או ברמז שמו יוסף (צפנת פענח - שמו המצרי של יוסף, כתונת הפסים - בהקשרה אל יוסף).

הערות שוליים

  1. מכתב קמ"ב.