לוד: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 38: שורה 38:
* [http://he.shaareyaliya.org/ לאתר חב"ד לוד - שערי עליה]
* [http://he.shaareyaliya.org/ לאתר חב"ד לוד - שערי עליה]
*[http://chabad.info/index.php?url=article_he&id=50159 שמחת בית השואה בשיכון]
*[http://chabad.info/index.php?url=article_he&id=50159 שמחת בית השואה בשיכון]
[[קטגוריה:קהילות חב"ד בארץ הקודש]]

גרסה מ־04:27, 4 במאי 2011

לוד היא עיר במרכז ארץ הקודש, ומתגוררים בה כ-70,000 תושבים.

שיכון חב"ד

שיכון חב"ד בלוד הנו הריכוז ההתיישבותי החב"די הראשון שייסד הרבי באה"ק (קדם לו כפר חב"ד שנוסד על ידי אדמו"ר הריי"צ), כאשר לאחריו נוסדו והתפתחו שיכון חב"ד בירושלים, נחלת הר חב"ד בקרית מלאכי, קריית חב"ד בצפת ועוד. בראשית שנת תשכ"ד הגיע לארץ הרב בנימין גורודצקי, כשהוא מצויד בהוראה של הרבי לבניית שיכון חב"ד בעיר לוד. הוא פנה ליוסף וייץ שעמד בראש מנהל מקרקעי ישראל וקנה ממנו את השטח. הרב גורודצקי הביא עמו עשרת אלפים דולר מהרבי. בסכום הזה הרב גורודצקי והרב אפרים וולף רכשו את הקרקע והתחילו להכשיר את השטח. את יתר הכסף תרם הנדיב ר' אברהם פרשן ונעשה כעין שותף.

בהמשך הדרך היו קשיים גדולים. בשלב מסויים כתב הרב וולף לרבי על מחשבה להחזיר חלק מהמגרש. את התשובה קיבל במברק בו הרבי שלל לחלוטין את הרעיון.

הנחת אבן הפינה לשיכון התקיימה פעמיים. בכ' באב תשכ"ה הונחה אבן-הפינה לתחילת הבנייה, ובפעם השנייה היה אירוע גדול לאחר מלחמת ששת הימים, הרב זושא וילימובסקי פעל בעניין במרץ והביא את מנחם בגין, את שר הדואר ישראל ישעיהו, וגם ראש העיר צבי איצקוביץ בא ונשא נאום נרגש.

הרבי השתתף במעמד בדרך מיוחדת – מכתב שנשלח על ידי אחד מבני משפחת קרמר. הוא הגיע מארה"ב באותו ערב, היישר לחגיגה.

כאשר בנו את בלוק חמש שהוא הגבוה מכולם, הרבי הורה שהבנייה תהיה באופן משוכלל במיוחד ובכלל זה מעלית שנחשבה אז לוקסוס. קשיים מיוחדים התעוררו בבניית הבלוק האחרון, ושוב, כאשר חשבו על הפסקת הבנייה, הרבי שלל את זה והורה להמשיך.

בשנת תש"ל, כשהרב אפרים וולף שהה אצל הרבי בי"ט בכסלו, אמר לו הרבי, שהוא רוצה להשקיע אלף דולר נוספים בבניית השכונה. באותו זמן לא היה ביקוש מיוחד לדירות, אך הרבי צפה את היציאה מרוסיה ומגרוזיה וזמן קצר אחר-כך הגיעו לשיכון שלושים משפחות מגרוזיה.

הקהילה כיום

קהילת חב"ד כיום מונה יותר מ-300 משפחות המתגוררות בשיכון חב"ד ברחובות צמח צדק ואדמו"ר האמצעי ולאור הגידול בקהילת חב"ד ומחוסר דיור בשכונה, חלקם עברו להתגורר בסמיכות לשיכון, בשכונת נווה אורנים וברחובות הסמוכים – רמז, פנקס ויוספטל.

בית הכנסת הגדול – "בית אריה" נמצא במרכז השכונה ומשמש מידי יום יותר מאלף מתפללים שמגיעים מרחבי העיר לוד ורמלה. כמו כן בשכונה ישנם עוד ארבעה בתי כנסת.

רבני הקהילה בעבר: הרב שרגא מיילך קפלן, הרב מנחם מענדל ריבקין. כיום: הרב ברוך בועז יורקביץ. משפיע הקהילה בעבר: הרב דוב בעריש רוזנברג. כיום: הרב נחום קפלן.

מוסדות חב"ד בעיר

  • בית הכנסת "בית אריה".
  • ישיבה קטנה.
  • תלמוד תורה – בנים.
  • בית ספר – בנות.
  • בית הספר רסקו.

בתי חב"ד בעיר

  • בית חב"ד המרכזי. מנהל: הרב מנחם מיכאלשווילי
  • בית חב"ד ליהודי גרוזיה. מנהל: הרב שבתאי מיכאלי.
  • בית חב"ד – שערי עליה. מנהל:הרב אברהם חזן.

קישורים חיצונים