דוגמה חיה: הבדלים בין גרסאות בדף
אין תקציר עריכה |
מ (להתראות העביר את הדף משתמש:להתראות/דוגמה חיה לשם דוגמה חיה) |
(אין הבדלים)
|
גרסה מ־11:41, 22 במאי 2022
אחת מדרכי החינוך העיקריות היא דוגמה חיה, כשההשפעה שלה היא הגדולה ביותר, ובאמצעותה מעביר המחנך את המסר הבלתי מילולי החודר באופן העמוק ביותר לליבו של המחונך.
הדבר אמור הן כלפי ההורים, הן המחזיקים במשרה חינוכית, והן בכל אדם הרוצה להשפיע על הזולת, הן במידות טובות, והן בעניני תורה ומצוות ויראת שמים.
חשיבות הנהגה שתהווה דוגמה חיה
שתי דרכים בחינוך, האחת הפשוטה היא באמצעות דיבור, ללמד ולהדריך בדברים היוצאים מהלב, והשניה היא באמצעות דוגמה חיה. רבותינו נשיאינו עצמם נקטו ב-2 דרכים אלו, כאשר היו מהם שעיקר פעולתם היתה על ידי אמירת דברי תורה והדרכת החסידים, ומהם שעיקר דרך חינוכם היתה באמצעות מעשה בפועל, דבר המודגש במיוחד אצל אדמו"ר הזקן שפשט בעצמו את הטלית בעיצומו של יום הכיפורים והפסיק את התפילה כדי לעזור ליולדת בקצה העיר, חטב עבורה עצים ובישל מרק, וזהו החידוש של אדמו"ר הזקן, שהדוגמה חיה במעשה בפועל, חשובה יותר מכל הדברים, אפילו תפילה של רבי ביום הכיפורים[1].
בדרך כלל משוחחים ילדים ביניהם ועם חבריהם וחברותיהם בהתאם למה ששומעים מהוריהם בבית, אשר לכן על ההורים לנהוג בהנהגת דרך ארץ יפה ועדינה, כפי שמלמדת אותנו התורה הקדושה, כדי שתהיה לילדים דוגמה חיה, יפה ואמיתית[2].
חסידים דייקו שהרבי מעולם לא התבטא בלשון 'דוגמא אישית', וציין דווקא את הביטוי 'דוגמא חיה' שהמשמעות שלו היא שהאדם צריך אכן לחיות את דרך החיים אותה הוא רוצה להנחיל, ולא רק מצד התפקיד אותו הוא מייצג, אלא כדרך חיים.
קישורים חיצוניים
- מכתב ברכה והדרכה מהרבי לרב גופין, הוראה להיות דוגמא חיה, באתר בית המכירות קדם