סידור אדמו"ר הזקן: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
כותב הרב [[אברהם דוד לאוואט]] בהקדמה ל’[[שער הכולל]]’: “הסדור הזה נדפס פעם הראשון בחייו בשנת [[תקס"ג]] ב[[שקלאוו]]. [[הרבי מלך המשיח]] העיר ב[[ספר השיחות]] [[תש"ד]] (עמ’ 16): “סדור אדמו"ר הזקן נדפס לראשונה בשקלאוו תקס”ג. אבל כנראה היו עוד לפני זה רשימות משינוי הנוסחא, כי בשנת [[תקנ"ח]] כבר ניתן רשיון מהממשלה לחסידים להתפלל בנוסח שלהם”.  
'''סידור אדמו"ר הזקן''' הוא הסידור שנתקן על ידי [[אדמו"ר הזקן]], ונדפס לראשונה בשנת תקס"ג בעיר [[שקלוב]]. לאחר מכן הודפס עוד פעמיים ב[[קפוסט]].


ידועים דברי [[אדמו”ר הצמח צדק]] ש[[אדמו"ר הזקן]] “כשתיקן הסדור היו לפניו ששים סדורים מנוסחאות שונות, ומכולם בירר וליבן את הנוסחא שבסדור שלו”. במשך שנים רבות עסק אדמו"ר הזקן בעריכת נוסח הסדור. כ”ק [[אדמו”ר הרש”ב]] כתב: “כידוע אשר כ’ שנה עסק בהנוסח ובכל שנה היה מסדר נוסח אחר, עד הפעם העשרים יצא מזוכך ומבורר ומנוקה”.  
==עריכת נוסח הסידור==
אדמו"ר הזקן עסק במשך שנים רבות בעריכת נוסח הסידור.  


כפי הידוע, לא הגיע לידינו סדור אדמו"ר הזקן שהודפס בשנת [[תקס"ג]], וגם משתי ההדפסות שסדור זה הודפס ב[[קאפוסט]] לא נשאר עותק. כ”ק אדמו”ר הרש”ב כתב: “את הסדור דפוס הראשון לא השגתי אף לאחר ריבוי יגיעה, ואשער אשר בהביליאטק בפ”ב (=הספריה ב[[פטרבורג]]) בודאי נמצא”. מה שנשאר מההדפסות הראשונות, זהו ‘[[סידור עם דא”ח]]’ שהודפס בשנת [[תקע"ו]]. אח”כ בשנת [[תרמ"ז]] הדפיס הרב אברהם דוד לאווט את סדור ‘[[תורה אור (סידור)|תורה אור]]’ עם פירוש ‘שערי תפלה’, שמאוחר יותר הרחיב את פירושו ונודע בשם ‘שער הכולל’. כמה שנים טובות השקיע הגרא”ד לאוואוט בעריכת סדור ‘תורה אור’.  
[[אדמו"ר הרש"ב]] כתב: "כידוע אשר כ' שנה עסק בהנוסח ובכל שנה היה מסדר נוסח אחר, עד הפעם העשרים יצא מזוכך ומבורר ומנוקה".  


בשנת [[תרע"ח]] (בתקופת מלחמת העולם הראשונה) הדפיס אדמו”ר הרש”ב (ב[[רוסטוב]]) סדור בשם תהלת ה’, הידוע ומכונה על שם עיר ההדפסה [[סידור רוסטוב]]. סדור זה מכיל מעט דפים באותיות קטנות, ויש צורך לדלג ולחפש התפילות.  
[[אדמו"ר הצמח צדק]] העיד על עריכת הנוסח ש"כשתיקן (אדמו"ר הזקן) הסדור - היו לפניו ששים סדורים מנוסחאות שונות, ומכולם בירר וליבן את הנוסחא שבסדור שלו".


כשהגיע [[אדמו”ר הריי”צ]] לאמריקה בשנת [[ת"ש]], הדפיס את הסדור שהודפס ברוסטוב. בשנת [[תש"א]] הדפיס אדמו”ר הריי”צ את סדור ‘תורה אור’ עם הוספות. אח”כ בשנת תש"ה הורה [[אדמו”ר הריי”צ]] לרבי מלך המשיח לערוך סדור אחר - [[סידור תהילת ה'|תהלת ה’ השלם]]. מאז, סדור זה, שהרבי מה"מ ערך אותו והתעסק בהדפסתו, בהוראת הרבי הריי”צ, נעשה הסדור שבו מתפללים אנ"ש.
 
==ההדפסה הראשונה==
הרב [[אברהם דוד לאוואט]] בהקדמה ל'[[שער הכולל]]': "הסדור הזה נדפס פעם הראשון בחייו בשנת [[תקס"ג]] ב[[שקלאוו]]".
 
ובספר השיחות תש"ד, מעיר [[אדמו"ר שליט"א]] כי "סדור אדמו"ר הזקן נדפס לראשונה בשקלאוו תקס"ג. אבל כנראה היו עוד לפני זה רשימות משינוי הנוסחא, כי בשנת [[תקנ"ח]] כבר ניתן רשיון מהממשלה לחסידים להתפלל בנוסח שלהם".  
 
עד עתה לא הגיע לידינו סדור אדמו"ר הזקן שהודפס בשנת תקס"ג, וגם משתי ההדפסות שסדור זה הודפס בקאפוסט לא נשאר עותק.
 
אודות כך כתב אדמו"ר הרש"ב כי "את הסדור דפוס הראשון לא השגתי אף לאחר ריבוי יגיעה, ואשער אשר בהביליאטק בפ"ב (=הספריה ב[[פטרבורג]]) בודאי נמצא".
 
==ראו גם==
*[[סידור עם דא"ח]]
*[[סידור תורה אור]]
*[[סידור רוסטוב]]
*[[סידור תהילת ה']]


[[קטגוריה:סידורים]]
[[קטגוריה:סידורים]]
[[קטגוריה:ספרי אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:ספרי אדמו"ר הזקן]]

גרסה מ־05:50, 11 באוגוסט 2009

סידור אדמו"ר הזקן הוא הסידור שנתקן על ידי אדמו"ר הזקן, ונדפס לראשונה בשנת תקס"ג בעיר שקלוב. לאחר מכן הודפס עוד פעמיים בקפוסט.

עריכת נוסח הסידור

אדמו"ר הזקן עסק במשך שנים רבות בעריכת נוסח הסידור.

אדמו"ר הרש"ב כתב: "כידוע אשר כ' שנה עסק בהנוסח ובכל שנה היה מסדר נוסח אחר, עד הפעם העשרים יצא מזוכך ומבורר ומנוקה".

אדמו"ר הצמח צדק העיד על עריכת הנוסח ש"כשתיקן (אדמו"ר הזקן) הסדור - היו לפניו ששים סדורים מנוסחאות שונות, ומכולם בירר וליבן את הנוסחא שבסדור שלו".


ההדפסה הראשונה

הרב אברהם דוד לאוואט בהקדמה ל'שער הכולל': "הסדור הזה נדפס פעם הראשון בחייו בשנת תקס"ג בשקלאוו".

ובספר השיחות תש"ד, מעיר אדמו"ר שליט"א כי "סדור אדמו"ר הזקן נדפס לראשונה בשקלאוו תקס"ג. אבל כנראה היו עוד לפני זה רשימות משינוי הנוסחא, כי בשנת תקנ"ח כבר ניתן רשיון מהממשלה לחסידים להתפלל בנוסח שלהם".

עד עתה לא הגיע לידינו סדור אדמו"ר הזקן שהודפס בשנת תקס"ג, וגם משתי ההדפסות שסדור זה הודפס בקאפוסט לא נשאר עותק.

אודות כך כתב אדמו"ר הרש"ב כי "את הסדור דפוס הראשון לא השגתי אף לאחר ריבוי יגיעה, ואשער אשר בהביליאטק בפ"ב (=הספריה בפטרבורג) בודאי נמצא".

ראו גם