דרך מצותיך: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:Ed62.jpg|left|thumb|250px|שער הספר בהוצאה ראשונה]]  
[[תמונה:Ed62.jpg|left|thumb|250px|שער הספר בהוצאה ראשונה]]  
ספר טעמי המצוות נקרא בשם '''דרך מצותיך'''. את הספר חיבר כ"ק [[אדמו"ר הצמח צדק]].


הספר מחולק לג' חלקים:
'''דרך מצְוֹ‏תיך''' הוא ספר העוסק ב[[טעמי המצוות]] על דרך [[החסידות]], שכתב [[אדמו"ר הצמח צדק]]. הספר יצא לאור לראשונה בדפוס א. ע. ראבינאוויץ ב[[פולטבה]] בשנת [[תרע"א]] (1911) וכיום יוצא לאור בהוצאת [[קה"ת]].


א) ספר טעמי המצוות - הכולל ביאורים על (חלק מ)תרי"ג מצות ה[[תורה]], מיוסדים על [[מאמר|מאמרי]] כ"ק [[אדמו"ר הזקן]] (- ברובם ע"פ [[הנחה|הנחות]] כ"ק [[אדמו"ר האמצעי]].
"דרך מצותיך חלק שני" עוסק בפירושי מילים ב[[תפילה|תפילה]] ואין לו קשר לחלק הראשון. חלק זה יצא לראשונה בפולטבה בשנת [[תרע"ב]] (1912).


הספר נכתב בסגנון מתאים גם עבור אלו המתחילים בלימוד החסידות, כפי שכותב כ"ק [[אדמו"ר שליט"א]] ([[אגרות קודש]] שלו חי"י ע' תקל): "בהנוגע להדרכה בלימוד החסידות . . מהנכון אשר ישיג קונטרס ומעין וספר דרך מצותיך לאדמו"ר הצמח צדק, שסגנונם מתאים יותר לזה שלא הורגל כ"כ בספרי חסידות".
== החלק הראשון==
חלקו הראשו של הספר נחלק לשלושה חלקים: "טעמי המצוות", "שורש מצוות התפילה" ו"מאמרים והוספות".


ברוב המצות ציין בתחילתם את מנינם על פי "מנין המצות" שבספר החינוך. וכן לחלקם הוסיף ביאורי המצות שבספר החינוך, ובספר המצות להרמב"ם. וכן טעמי המצות על דרך הסוד אשר ברעיא מהימנא שב[[זוהר]] הקדוש, וטעמי המצות שב[[לקו"ת]] להאריז"ל, וכן מספר פרע"ח, וספר אוצ"ח ועוד.
=== טעמי המצוות ===
החלק הראשון והעיקרי בספר, עוסק בביאור טעמי חלק מ[[תרי"ג מצוות|תרי"ג המצוות]] לאור תורת ה[[קבלה]] ותורת ה[[חסידות]]. רובם של הביאורים מיוסדים על מאמרי [[אדמו"ר הזקן]] ונכתבו בשפה פשוטה המיועדת גם לחסרי ניסיון בלימוד החסידות.


ב) שרש מצות התפילה - והוא ביאור בענין התפלה וקריאת שמע.
ברוב ביאורי המצוות מציין המחבר בתחילת הביאור את מניין המצווה המבוארת, על פי מניין המצוות של [[ספר החינוך]] ובחלקם אף הוסיף את ביאור המצווה בדרך הפשט מספר החינוך ומ[[ספר המצוות לרמב"ם]], לאחר מכן מקדים את הביאורים על פי הקבלה מ[[ספר הזוהר]] ומ"טעמי המצוות" מהספר ליקוטי תורה של [[האר"י]], ומבארם באריכות.


ג)מאמרים מכ"ק אדמו"ר הצמח צדק, ועוד איזה הוספות, כהספר קיצור תניא להצמח צדק.
=== שורש מצוות התפילה ===
חלק ארוך בן 49 פרקים, העוסק בביאור עניינה של ה[[תפילה]] ו[[קריאת שמע]] על פי הקבלה והחסידות.


הוצאה ראשונה של הספר נדפסה בפאלטאווא בשנת [[תרע"א]], על פי גוף כתב יד קודש המחבר, ואם כן יש לקבוע זמן כתיבת ספר זה ע"י הצמח צדק לשנות [[תקע"ד]] - [[תק"פ]], כי בתחלתו, במצות פרי' ורבי' פמציין לאגרת הקודש שנדפסה לראשונה בשנת [[תקע"ד]], וקרוב לסופו, במצות פרה אדומה, מביא את אדמו"ר האמצעי (שנסתלק בשנת [[תקפ"ח]]) בתואר "שי'".
בחלק זה דן המחבר רבות בישוב הסתירה שישנה לכאורה, בין דרשת ה[[ספרי]] על הפסוק "מי כה' אלוקינו בכל קראנו אליו" - "אליו ולא למידותיו" לתפילות הפונות ל[[אלוהים (יהדות)|א-להים]] בשמות הרומזים, על פי תורת הקבלה, למידות מסוימות של א-להים, כגון, השם -ל" הרומז ל[[ספירת החסד]] והשם א-להים הרומז ל[[ספירת הגבורה]].


הספר נדפס שנית בשנת [[תרע"ד]], ושלישית בסניף [[קה"ת]] אשר ב[[שנגהאי]] בשנת [[תש"ו]].
=== מאמרים והוספות ===
[[קובץ:דרך מצוותיך.jpg|שמאל|ממוזער|250px|כתב ידו של ההרבי צמח צדק בתחילת "שורש מצות התפילה"]]
מאמרים נוספים שנדפסו מכתב ידו של הצמח צדק, בחלק זה נכללים גם קיצור שערך הצמח צדק על [[ספר התניא]] וליקוט ביאורים של הצמח צדק בקבלה ובחסידות מתוך איגרותיו.


בהוצאה דשנת [[תשי"ג]] נוסף מאמר הצמח צדק להבין מצות אהבה, שנמצא בכרך כתבים שנכתב על ידי מעתקים שונים, בשנת [[תרכ"ב]] וידוע בשם "בוך להבין ענין הברכות". כמו כן הוסיף [[הרבי]] בהוצאה זו מראי מקומות, מפתח ענינים, ציונים לספרי חסידות, הערות אחדות וראשי פרקים מתולדות הצמח צדק ורשימת ספריו.
במהדורות האחרונות של הספר, (החל ממהדורת תשי"ג), נוספו בספר מפתח עניינים, ראשי פרקים מתולדות הצמח צדק וציונים לספרים שונים בהם ישנם ביאורים על טעמי המצוות שלא נתבארו בספר זה, שלושת החלקים האלו נערכו על ידי [[אדמו"ר שליט"א]].


בשנת [[תנש"א]], לקראת ההוצאה החדשה של הספר, ענה [[הרבי]]:
== החלק השני ==
בשנת [[תרע"ב]] הודפס בפולטבה ספר בשם "דרך מצותיך חלק שני" בספר זה פירושי מילים בתפילה מהצמח צדק, אך אין קשר בין תכנו לספר דרך מצותיך ([[הרבי]] העלה השערה בהקדמה שכתב לחלק הראשון, כי שם זה ניתן לספר על מנת להקל את השגת הרישיון להדפסת הספר).


נת' ודבר בעתו
== הדפסת הספר ==
 
הספר הודפס לראשונה ב[[פולטבה]] שב[[אוקראינה]] בשנת ה'[[תרע"א]] מתוך כתב ידו של הצמח צדק, שכתב בין השנים ה'[[תקע"ד]] - ה'[[תקפ"ח]], ההוצאה הראשונה של הספר הייתה על ידי חסידי קאפוסט. הוצאת [[קה]] הדפיסה את הספר בשנת ה'[[תש"ו]] בעיר [[שנחאי]] אליה נמלטו בזמן [[מלחמת העולם השנייה]] רבים מ[[תלמידי התמימים]], בשנת [[תשי"ג]] יצא הספר ב[[ארצות הברית]] עם הוספות רבות (ראה לעיל) ובשנת ה'תשנ"א נדפס לראשונה ב[[אותיות|אותיות מרובעות]] (עד אז הודפס הספר ב[[כתב רש"י]]).
מה טוב ובג' הדברים ע"ש מה - ועיין שזהו הדרוש היחידי שבתוך ההגדה ומצה מהנעשה דם ובשר כו' דמהימנותא וסוותא. חה"פ כו"ש
 
אזכיר עה"צ
 
בהוצאה זו סודר הספר מחדש באותיות מרובעות, [[מוגה|הוגהה]] ותוקנה על פי השוואה לגוף כתב יד קודש אדמו"ר הצ"צ. הוצאה זו נערכה על ידי הרב [[אהרן חיטריק]].


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
* [http://chabadlibrarybooks.com/16082 הספר דרך מצותיך] באתר [[ספריית חב"ד]].


[http://www.chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/zz/dm/1/1&search=%d7%93%d7%a8%d7%9a+%d7%9e%d7%a6%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%9aהספר "דרך מצותיך" באתר ספריית ליובאוויטש]
{{הכל ויקיפדיה}}


[[קטגוריה:ספרי אדמו"ר הצמח צדק]]
[[קטגוריה:ספרי אדמו"ר הצמח צדק]]