צבי הירש מנדבורנא: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(דף חדש: רבי '''צבי הירש מנדבורנא''' בעל "צמח ה' לצבי", היה מתלמידי המגיד ממזריטש. עוד בילודתו זכה ליבה יתירה מהב…)
 
אין תקציר עריכה
 
(13 גרסאות ביניים של 7 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
רבי '''צבי הירש מנדבורנא''' בעל "צמח ה' לצבי", היה מתלמידי [[המגיד ממזריטש]].
רבי '''צבי הירש מנדבורנא''' בעל "צמח ה' לצבי", היה מתלמידי [[המגיד ממזריטש]].


עוד בילודתו זכה ליבה יתירה מהבעל שם טוב הקדוש, שהשתעשע בו ולקחו על זרעותיו. כשגדל, ינק מתורתו של המגיד ממזריטש, אך שאיפה עזרה קינה בקרבו להתקרב לרבי [[יחיאל מיכל מזלוטשוב]], אך בהיותו עני מרוד לא יכול היה לבצע זאת מחוסר מעות לצורכי הנסיעה, אך כאשר בעל הבי אצל ו שימש כמלמד השיא את בנו בזלטשוב, הסכים הוא לקחת עמו את ריבנו לחתונה, ואז התקרב לרבי יחיאל מיכל והי ראש וראשון לגדולי תלמידיו. רבו העיד עליו כי "אליהו הנביא חפץ את קרבתו".{{הערת שוליים|אור יקרות ח"א עמ' תס"ד.}}
עוד בילדותו זכה לחיבה יתירה מה[[בעל שם טוב]] הקדוש, שהשתעשע בו ולקחו על זרועותיו. כשגדל, ינק מתורתו של המגיד ממזריטש, אך שאיפה עזה קיננה בקרבו להתקרב לרבי [[יחיאל מיכל מזלוטשוב]], בהיותו [[עני]] מרוד לא יכול היה לבצע זאת מחוסר מעות לצורכי הנסיעה, אך כאשר בעל הבית אצלו שימש כ[[מלמד תינוקות|מלמד]] השיא את בנו בזלוטשוב, הסכים הוא לקחת עמו את ר' צבי לחתונה, ואז התקרב לרבי יחיאל מיכל והיה ראש וראשון לגדולי תלמידיו. רבו העיד עליו כי "[[אליהו הנביא]] חפץ את קרבתו".{{הערה|אור יקרות חלק א' עמ' תס"ד.}}


בתחילה נבחר להיות מגיד מישרים בקהילת דאלינא, ושמו הלך לפניו כחכם עצום וחריף ביותר.{{הערת שוליים|ראה יושר דברי אמת דף י"ג.}}, ואף העמיד שם תלמידים שלימים נתפרסמו כגדולי הדור, ביניהם בעל העטרת צבי מזידיטשוב, כפי שהעיד בן אחיו רבי יצחק אייזיק מקומרנא בספרו "נוצר חסד"{{הערת שוליים|אבות פ"ו אותיות אחדות ה'.}} "ואמר לי מורי דודי, שרוח הראשון מרבותיו קיבל הוא מהרב מו"ה צבי מגיד, צמח ה' לצבי, והיה בוער בו כאש".
בתחילה נבחר להיות מגיד מישרים בקהילת דאלינא, ושמו הלך לפניו כחכם עצום וחריף ביותר{{הערה|ראה יושר דברי אמת דף י"ג.}}, ואף העמיד שם תלמידים שלימים נתפרסמו כגדולי הדור, ביניהם בעל העטרת צבי מזידיטשוב, כפי שהעיד בן אחיו רבי יצחק אייזיק מקומרנא בספרו "נוצר חסד"{{הערה|אבות פ"ו [[אותיות]] אחדות ה'.}} "ואמר לי מורי דודי, שרוח הראשון מרבותיו קיבל הוא מהרב מו"ה צבי מגיד, צמח ה' לצבי, והיה בוער בו כאש".


באותה תקופה כיהן בתור רבה של דאלינא הגה"צ רבי אברהם נח הלוי בעל זריזותא דאברהם, וכשנפטר בח"י [[אלול]] תקמ"ו מילא את מקומו רבי משה ב"ר דן שוהם בעל דברי משה מגדולי תלמידי הבעש"ט, ואז עבר רבינו לנדבורנא בה היה מגיד מישרים עד יומו האחרון.
באותה תקופה כיהן בתור רבה של דאלינא הגה"צ רבי אברהם נח הלוי בעל זריזותא דאברהם, וכשנפטר בח"י [[אלול]] תקמ"ו מילא את מקומו רבי משה ב"ר דן שוהם בעל דברי משה מגדולי תלמידי הבעש"ט, ואז עבר רבינו לנדבורנא בה היה מגיד מישרים עד יומו האחרון.


הוא נפטר בכ' [[סיון]] תקמ"ב בנדבורנא, ושם מקום מנוחתו כבוד.
נפטר בכ' [[סיון]] תקס"ב בנדבורנא, ושם מקום מנוחתו כבוד.
== תלמידיו ==
== תלמידיו ==
*בעל '''העטרת צבי מזידיטשוב''', כמוזכר לעיל.
*בעל '''העטרת צבי מזידיטשוב'''.
*רבי '''יצחק לאנדמן''' אבדק"ק ויזניצא.
*רבי '''יצחק לאנדמן''' - אבדק"ק ויזניצא.
*רבי '''אברהם דוד מבוטשאטש''' בעל האשל אברהם.
*רבי '''אברהם דוד מבוטשאטש''' - בעל האשל אברהם.
*רבי '''מנחם מנדל מקוסוב''' הסתופוף בצילו שנים עשר שנים, וסמוך להסתלקותו לא זזה ידו מתחת יד רבו, ואף נצטווה ללון בבית מדגרשו הסמוך לחדרו, ובכל כלילה ולילה בחצות היה בא אצלו, ומסר לו כל הנחוץ, ומתחיהל םחד מאוד ללון שם בעצמו, יען כי ראה כמה נפשות שבאו את המגיד מהעולםן העליון לתקנן, עד כי התרגל לדבר.
*רבי '''מנחם מענדל מקוסוב''' - הסתופף בצילו שנים-עשר שנים, וסמוך ל[[הסתלקות]]ו לא זזה ידו מתחת יד רבו, ואף נצטווה ללון בבית מדרשו הסמוך לחדרו, ובכל לילה ולילה בחצות היה בא אצלו, ומסר לו כל הנחוץ, ומתחילה פחד מאוד ללון שם בעצמו, יען כי ראה כמה נפשות שבאו אל המגיד מהעולם העליון לתקנן, עד כי התרגל לדבר.
 
== צאצאיו==
== צאצאיו==
חתנו בזיוו"ר היה רבי '''יצחק מראדוויל''', אחיו של רבי מרדכי מרעמניץ.
חתנו בזיוו"ר היה רבי '''יצחק מראדוויל''', אחיו של רבי מרדכי מרעמניץ.
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:תלמידי המגיד ממזריטש]]
[[קטגוריה:תלמידי המגיד ממזריטש]]

גרסה אחרונה מ־06:36, 17 ביוני 2024

רבי צבי הירש מנדבורנא בעל "צמח ה' לצבי", היה מתלמידי המגיד ממזריטש.

עוד בילדותו זכה לחיבה יתירה מהבעל שם טוב הקדוש, שהשתעשע בו ולקחו על זרועותיו. כשגדל, ינק מתורתו של המגיד ממזריטש, אך שאיפה עזה קיננה בקרבו להתקרב לרבי יחיאל מיכל מזלוטשוב, בהיותו עני מרוד לא יכול היה לבצע זאת מחוסר מעות לצורכי הנסיעה, אך כאשר בעל הבית אצלו שימש כמלמד השיא את בנו בזלוטשוב, הסכים הוא לקחת עמו את ר' צבי לחתונה, ואז התקרב לרבי יחיאל מיכל והיה ראש וראשון לגדולי תלמידיו. רבו העיד עליו כי "אליהו הנביא חפץ את קרבתו".[1]

בתחילה נבחר להיות מגיד מישרים בקהילת דאלינא, ושמו הלך לפניו כחכם עצום וחריף ביותר[2], ואף העמיד שם תלמידים שלימים נתפרסמו כגדולי הדור, ביניהם בעל העטרת צבי מזידיטשוב, כפי שהעיד בן אחיו רבי יצחק אייזיק מקומרנא בספרו "נוצר חסד"[3] "ואמר לי מורי דודי, שרוח הראשון מרבותיו קיבל הוא מהרב מו"ה צבי מגיד, צמח ה' לצבי, והיה בוער בו כאש".

באותה תקופה כיהן בתור רבה של דאלינא הגה"צ רבי אברהם נח הלוי בעל זריזותא דאברהם, וכשנפטר בח"י אלול תקמ"ו מילא את מקומו רבי משה ב"ר דן שוהם בעל דברי משה מגדולי תלמידי הבעש"ט, ואז עבר רבינו לנדבורנא בה היה מגיד מישרים עד יומו האחרון.

נפטר בכ' סיון תקס"ב בנדבורנא, ושם מקום מנוחתו כבוד.

תלמידיו[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • בעל העטרת צבי מזידיטשוב.
  • רבי יצחק לאנדמן - אבדק"ק ויזניצא.
  • רבי אברהם דוד מבוטשאטש - בעל האשל אברהם.
  • רבי מנחם מענדל מקוסוב - הסתופף בצילו שנים-עשר שנים, וסמוך להסתלקותו לא זזה ידו מתחת יד רבו, ואף נצטווה ללון בבית מדרשו הסמוך לחדרו, ובכל לילה ולילה בחצות היה בא אצלו, ומסר לו כל הנחוץ, ומתחילה פחד מאוד ללון שם בעצמו, יען כי ראה כמה נפשות שבאו אל המגיד מהעולם העליון לתקנן, עד כי התרגל לדבר.

צאצאיו[עריכה | עריכת קוד מקור]

חתנו בזיוו"ר היה רבי יצחק מראדוויל, אחיו של רבי מרדכי מרעמניץ.

הערות שוליים

  1. אור יקרות חלק א' עמ' תס"ד.
  2. ראה יושר דברי אמת דף י"ג.
  3. אבות פ"ו אותיות אחדות ה'.