כללי רש"י (ספר): הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(7 גרסאות ביניים של 4 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:כללי רשי.jpg|שמאל|ממוזער|250px|שער הספר 'כללי רש"י']]
הספר '''כללי רש"י''' יצא לאור בשנת [[תש"מ]] בהוראתו המפורשת של [[הרבי]] למוציא לאור - הרב [[טוביה בלוי]].
הספר מאגד בתוכו כללים בלימוד פירוש רש"י על התורה, מתוך מאות שיחותיו של [[הרבי]].
==רקע ==
{{ערך מורחב|שיחות רש"י}}
החל משנת [[תשכ"ה]] לאחר פטירתה של [[הרבנית חנה]] אימו של [[הרבי]], נהג הרבי מידי שבת בעת ה[[התוועדות]] לומר [[שיחה]] העוסקת באחד מפירושי [[רש"י]] בפרשת השבוע. במהלך השיחה הקשה הרבי על [[רש"י]] כמה וכמה שאלות, ואחר כך תרצם אחת לאחת, על-פי הכללים הידועים שביאר הרבי בעבר.
ברבות השנים, פרסם הרבי מראש קודם ה[[התוועדות]] את ה'[[דיבור המתחיל]]' של אותו [[רש"י]] שיתבאר ב[[התוועדות]] היום.
באותה התקופה (בשנת [[תשל"א]]) כתב הרב טוביה בלוי מאמר ארוך באחד מהעיתונים ב[[ארץ ישראל|ארץ]] על שיטתו החדשה של [[הרבי]] בלימוד [[רש"י]] על התורה, ואת הכללים החדשים שגילה הרבי בשיטתו.
לאחר פרסום המאמר בעיתון שלח הרב טוביה בלוי את המאמר לרבי. כעבור זמן-מה קיבל הרב טוביה בלוי מכתב מ[[מזכירות]] הרבי, בחתימת הרב [[חיים מרדכי אייזיק חודקוב]], בו נמסרו לרב בלוי תודה על המאמר והוראה להוציא על-כך ספר המלקט בתוכו את כל הכללים שנלמדו עד-עתה{{הערה|'''[[אגרות קודש - אדמו"ר שליט"א]]''', כז, [https://chabadlibrary.org/books/admur/ig/27/10204.htm אגרת י'רד], בהערות.}}.
==ההוצאה==
==ההוצאה==
לאחר עשר שנים שהעניין התעכב, בערך בשנת [[תש"מ]], קיבל הרב בלוי טלפון בהול מה[[מזכירות]] ומסרו לו שהרבי אמר שאם הספר לא ייצא בתקופה הקרובה, יטילו את התפקיד על מישהו אחר. הרב בלוי החל מיידית בעבודתו על הספר ואף לקח לו לעזר את בנו הרב יעקב מאיר בלוי, בכדי שיוכל להוציא את הספר במהירות האפשרית. ואכן כעבור '''שלשה שבועות''' יצא הספר במהדורתו הראשונה - לקראת י"א ניסן תש"מ.
לאחר עשר שנים שהעניין התעכב, בשנת [[תש"מ]], קיבל הרב בלוי טלפון בהול מה[[מזכירות]] ומסרו לו שהרבי אמר שאם הספר לא ייצא בתקופה הקרובה, יטילו את התפקיד על מישהו אחר. הרב בלוי החל מיידית בעבודתו על הספר ואף לקח לו לעזר את בנו הרב יעקב מאיר בלוי, בכדי שיוכל להוציא את הספר במהירות האפשרית. ואכן כעבור '''שלשה שבועות''' יצא הספר במהדורתו הראשונה - לקראת [[י"א ניסן]] [[תש"מ]].


כשהרבי קיבל את הספר החדש הוא שלח מכתב לרב בלוי ובו הוא משבח את הספר:"ת"ח ת"ח במיוחד על כל ששלח בקשר לכללי רש"י וכו', וחכמה (נוסף על המלאכה גדולה) יש כאן וכו' וכו'".
כשהרבי קיבל את הספר החדש הוא שלח מכתב לרב בלוי ובו הוא משבח את הספר:"ת"ח ת"ח במיוחד על כל ששלח בקשר לכללי רש"י וכו', וחכמה (נוסף על המלאכה גדולה) יש כאן וכו' וכו'".
ומאחל לו "שיזכה להוציא לאור מהדורא ב', ואחר כך ג' וכו'". (המכתב נדפס בראשיתו של הספר).
ומאחל לו "שיזכה להוציא לאור מהדורא ב', ואחר כך ג' וכו'". (המכתב נדפס בראשיתו של הספר).


בכמה מספרי ה[[לקוטי שיחות]] מציין הרבי לספר ב"פתח דבר", ופעם אף הוסיף ציון אליו בכתב יד קדשו. ספר זה הוא מהספרים היחידים שיצאו לאור בהוראת הרבי על ידי [[חסיד]]ים ונדפס בהם ה[[דף השער לספרי רבותינו נשיאנו|דף השער]] של הרבי.
בכמה מספרי ה[[לקוטי שיחות]] מציין הרבי לספר ב"פתח דבר", ופעם אף הוסיף ציון אליו בכתב יד קדשו. ספר זה הוא מהספרים היחידים שיצאו לאור בהוראת הרבי על ידי [[חסיד]]ים ונדפס בהם ה[[דף השער לספרי רבותינו נשיאנו|שער בלאט]] של הרבי.


בקיץ תנש"א הוגשה לרבי המהדורה השניה, ובשנת תשע"ח הופיעה המהדורה השלישית והמורחבת.
בקיץ תנש"א הוגשה לרבי המהדורה השניה, ובשנת תשע"ח הופיעה המהדורה השלישית והמורחבת.
שורה 12: שורה 27:


חלקו השני של הספר יכלול בעז"ה תמציות של שיחות בהם יודגמו הכללים.
חלקו השני של הספר יכלול בעז"ה תמציות של שיחות בהם יודגמו הכללים.
{{עדכון}}
== ראו גם ==
*[[ביאורים לפירוש רש"י על התורה]]
==קישורים חיצוניים==
* [http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=30463&pgnum=1 הספר 'כללי רש"י'] - באתר היברו בוקס.
* [http://rashi541820.blogspot.co.il/2016/12/blog-post_28.html הספר 'לב החכמה-כללי רש"י'/ מאיר גבריאל מימון] - באתר רש"י ופרשת השבוע.
*'''[https://derher.org/wp-content/uploads/Tishrei-5783-10.pdf סקירה מקיפה על הספר 'כללי רש"י']''' {{PDF}} , בתוך גליון [[א חסידישע דערהער]] (אנגלית).
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:ספרים שונות]]

גרסה אחרונה מ־04:33, 26 ביוני 2024

שער הספר 'כללי רש"י'

הספר כללי רש"י יצא לאור בשנת תש"מ בהוראתו המפורשת של הרבי למוציא לאור - הרב טוביה בלוי.

הספר מאגד בתוכו כללים בלימוד פירוש רש"י על התורה, מתוך מאות שיחותיו של הרבי.

רקע[עריכה | עריכת קוד מקור]

ערך מורחב – שיחות רש"י

החל משנת תשכ"ה לאחר פטירתה של הרבנית חנה אימו של הרבי, נהג הרבי מידי שבת בעת ההתוועדות לומר שיחה העוסקת באחד מפירושי רש"י בפרשת השבוע. במהלך השיחה הקשה הרבי על רש"י כמה וכמה שאלות, ואחר כך תרצם אחת לאחת, על-פי הכללים הידועים שביאר הרבי בעבר.

ברבות השנים, פרסם הרבי מראש קודם ההתוועדות את ה'דיבור המתחיל' של אותו רש"י שיתבאר בהתוועדות היום.

באותה התקופה (בשנת תשל"א) כתב הרב טוביה בלוי מאמר ארוך באחד מהעיתונים בארץ על שיטתו החדשה של הרבי בלימוד רש"י על התורה, ואת הכללים החדשים שגילה הרבי בשיטתו.

לאחר פרסום המאמר בעיתון שלח הרב טוביה בלוי את המאמר לרבי. כעבור זמן-מה קיבל הרב טוביה בלוי מכתב ממזכירות הרבי, בחתימת הרב חיים מרדכי אייזיק חודקוב, בו נמסרו לרב בלוי תודה על המאמר והוראה להוציא על-כך ספר המלקט בתוכו את כל הכללים שנלמדו עד-עתה[1].

ההוצאה[עריכה | עריכת קוד מקור]

לאחר עשר שנים שהעניין התעכב, בשנת תש"מ, קיבל הרב בלוי טלפון בהול מהמזכירות ומסרו לו שהרבי אמר שאם הספר לא ייצא בתקופה הקרובה, יטילו את התפקיד על מישהו אחר. הרב בלוי החל מיידית בעבודתו על הספר ואף לקח לו לעזר את בנו הרב יעקב מאיר בלוי, בכדי שיוכל להוציא את הספר במהירות האפשרית. ואכן כעבור שלשה שבועות יצא הספר במהדורתו הראשונה - לקראת י"א ניסן תש"מ.

כשהרבי קיבל את הספר החדש הוא שלח מכתב לרב בלוי ובו הוא משבח את הספר:"ת"ח ת"ח במיוחד על כל ששלח בקשר לכללי רש"י וכו', וחכמה (נוסף על המלאכה גדולה) יש כאן וכו' וכו'". ומאחל לו "שיזכה להוציא לאור מהדורא ב', ואחר כך ג' וכו'". (המכתב נדפס בראשיתו של הספר).

בכמה מספרי הלקוטי שיחות מציין הרבי לספר ב"פתח דבר", ופעם אף הוסיף ציון אליו בכתב יד קדשו. ספר זה הוא מהספרים היחידים שיצאו לאור בהוראת הרבי על ידי חסידים ונדפס בהם השער בלאט של הרבי.

בקיץ תנש"א הוגשה לרבי המהדורה השניה, ובשנת תשע"ח הופיעה המהדורה השלישית והמורחבת.

הספר במהדורתו השלישית כולל: מכתב הרבי, פתח דבר, מבוא, "תורת חסד" (מאמר רחב לדרכו של הרבי בלימוד התורה והרבצתה), רשימת כללים בסיסיים, עשרים פרקים של "כללי רש"י" ובהם 620 כללים. בסך הכל כולל הספר 248 עמודים.

חלקו השני של הספר יכלול בעז"ה תמציות של שיחות בהם יודגמו הכללים.


ראו גם[עריכה | עריכת קוד מקור]

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים