אהרן שלמה אקסלרוד: הבדלים בין גרסאות בדף

אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(25 גרסאות ביניים של 8 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{לעריכה}}
{{אין תמונה}}
הרב [[אהרן שלמה אקסלרוד]] (המכונה אהרן שלמה קאבילניקער). הוא מראשוני חסידי חב"ד בארצות הברית ששימש כשליח הרבי הריי"צ בניו יורק.
הרב '''אהרן שלמה אקסלרוד''' (כונה '''אהרן שלמה קאבילניקער''' על שם עיירת מגוריו ברוסיה), (? - [[תשי"א]]) היה מראשוני חסידי חב"ד ב[[ארצות הברית]] ושימש כ[[שו"ב]], במריאטה שבאוהיו.


שימש כ[[שו"ב]] במאיריאטע, אוהיו.
==תולדות חיים==
נולד בעיירה [[בוריסוב]] הסמוכה ל[[ליובאוויטש]], לאביו הרב [[משה אקסלרוד הסופר]] שהיה [[סופר סת"ם]] המקבל השלישי של [[כתב אדמו"ר הזקן]] בתקופת [[אדמו"ר המהר"ש]]{{הערה|אגרות-קודש אדמו"ר הריי"צ, חלק יג, עמוד שכה.}}. התחתן עם רעייתו מרת רחל בילא מהעיר [[זעמבין]] שרבים מתושביה היו חסידי חב"ד{{הערה|היכל הבעש"ט ז ע' קב ואילך.}}.


[[אדמו"ר הריי"צ]] כתב לו אודות אביו הרב משה אקסלרוד כך: "אביו החשוב ר' משה ע"ה סופר הי' ממקושרי הוד כ"ק אאזמו"ר המהר"ש .. והי' חביב אצלו במאד ואמר כי הוא המקבל השלישי בענייני הכתיבה מאת הוד כ"ק האדמו"ר הזקן - זי"ע, כי הכתיבה למד אצל הסופר המפורסם החסיד ר' זונדל תלמיד מובהק להסופר המהולל ומשובח בפי כל הוד כ"ק אבותינו רבותינו הקדושים זי"ע, החסיד המפורסם ר' ראובן נ"ע מיאנאוויטש אשר הוד כ"ק אדמו"ר הזקן .. למד אותו את כתיבת תמונת האותיות וגילה לו הסוד בעשיית הדיו.
לאחר נישואיהם התגוררו בקאבילניק שם נולדו חמשת ילדיהם. בשנת [[תרס"ו]] שלח את בנו הבכור [[אברהם אליהו אקסלרוד]] לאחר הבר מצווה שלו ללמוד בישיבת [[תומכי תמימים]] בחצרו של [[אדמוהרש"ב]], ושנה לאחר מכן, בשנת [[תרס"ז]] היגר עם משפחתו ל[[ארצות הברית]].


"בשנת תר"מ - בשנה שנולדתי - כתב הוד כ"ק אאמו"ר הרה"ק - זי"ע ספר תורה, והיו ארבעה סופרי סת"ם ממקושרי הוד כ"ק אאזמו"ר, ובחר הוד כ"ק אאזמו"ר אשר אביו החסיד יכתוב את הס"ת{{הערה|אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק י"ג עמוד שכה}}".
בבואו לארצות הברית שימש תחילה כ'כלי קודש' במדינת ניו ג'רזי וכעבור עשור, בשנת [[תרע"ז]] עבר למריאטה שבאוהיו שם שימש כ[[שו"ב]], מוהל ובעל קורא בבית הכנסת "בני ישראל".


באגרת של [[אדמו"ר מוהריי"צ]] כותב לו{{הערה|אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק י"א עמ' יא.}}:
בנו נשאר ללמוד בתומכי תמימים על אף שהיתה בזה אפשרות שלעולם לא יתראה יותר עם הוריו. בתומכי תמימים למד בסניפים השונים כ-14 שנים עד לחתונתו ב[[זעמבין]] בשנת [[תרפ"א]].
{{ציטוטון|ומה מאד נכספה נפשי לדעת מהנעשה אצלם בעניני היהדות בלימוד התורה היש להם תלמוד תורה בהעיירות, חדרים, מלמדים, ... כן בפרטיות חייהם הרוחנים האם לומדים [[דא"ח]] אם יש להם ספרי חסידות תניא, לקוטי תורה, והאם לומדים בהם, ואיך הוא חיי הצעירים ...}}.


אין בידינו את מכתב המענה של החסיד ה[[שו"ב]] הנ"ל על מכתבו של אדמו"ר הריי"צ נ"ע, אך כעבור חצי שנה, בכ"ז חשון תרפ"ב, כותב לו אדמו"ר הריי"צ פעם נוספת{{הערה|אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק י"א עמ' יח.}}: "היום כתבתי ל[[דפוס וילנא|בית דפוס ראם וילנא]], אשר ישלחו להם על חשבוני עשרה ספרי תניא, ולר' [[דוד שיפרין]] שיחי' חמשים ספרי תניא בשביל נוי יארק והסביבה".
ר' אהרן שלמה אקסלרוד כל אותה העת לא ידע מכל הנעשה עם בנו. בתקופה שלאחר נישואי בנו פנה האב אל [[אדמו"ר הריי"צ]] בבקשה לכתוב לו היכן נמצא בנו. במכתבו השיב לו הרבי "אברהם אלי' נמצא עתה בזעמבין פלק מינסק". מכאן ואילך שימש אדמו"ר הריי"צ כאיש הקשר בין האב שבארה"ב ובין הבן שבזעמבין, האב היה שולח את מכתביו לרבי, שהיה קוראם, ומעביר אותם לר' אברהם אליהו.
 
ר' אהרן שלמה אקסלרוד היה מעמודי התווך של חסידי חב"ד בארצות הברית ואדמו"ר הריי"צ הרבה לכתוב לו על מצב אנ"ש והיהדות בכלל בארצות הברית{{הערה|"ומה מאד נכספה נפשי לדעת מהנעשה אצלם בעניני היהדות בלימוד התורה היש להם תלמוד תורה בהעיירות, חדרים, מלמדים, ... כן בפרטיות חייהם הרוחנים האם לומדים דא"ח אם יש להם ספרי חסידות תניא, לקוטי תורה, והאם לומדים בהם, ואיך הוא חיי הצעירים ...". אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק י"א עמ' טז-יז.}}{{הערה|"היום כתבתי לבית דפוס ראם וילנא, אשר ישלחו להם על חשבוני עשרה ספרי תניא, ולר' [[דוד שיפרין]] שיחי' חמשים ספרי תניא בשביל נוי יארק והסביבה". אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק י"א עמ' יח.}}.
 
התעסק באיסוף ובשליחת כספים מיהדות ארצות הברית אל אדמו"ר הריי"צ עבור החזקת ישיבות תומכי תמימים והחדרים ב[[ברית המועצות]]{{הערה|ראה ב[https://chabadlibrary.org/books/arum/mbhg/2/18.htm?q=%D7%90%D7%91%D7%A8%D7%94%D7%9D%20%D7%90%D7%9C%D7%99%D7%94%D7%95%20%D7%90%D7%A7%D7%A1%D7%9C%D7%A8%D7%95%D7%93#_ftnref160 מכתבי המזכירות אל החסיד מוהרא"א אקסלרוד].}}.
 
בשנת [[תרפ"ד]] היגר בנו ר' אברהם אליהו לארצות הברית בהוראתו המפורשת של אדמו"ר הריי"צ. בתחילה התגורר לצד אביו באוהיו, ובהמשך השתקע בבולטימור שם שימש ברבנות.
 
נפטר בשנת [[תשי"א]].


==משפחתו==
==משפחתו==
*בנו, הרב [[אברהם אליהו אקסלרוד]].
*בנו, הרב [[אברהם אליהו אקסלרוד]] - מתלמידי [[תומכי תמימים ליובאוויטש]], רב העיר [[בולטימור]], ומחשובי רבני חב"ד ב[[ארצות הברית]].


{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
{{מיון רגיל:אקסלרוד, אהרן שלמה}}
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה:משפחת אקסלרוד]]
[[קטגוריה:אישים באוהיו]]
[[קטגוריה:שוחטים]]
[[קטגוריה:מוהלים]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשי"א]]

גרסה אחרונה מ־20:54, 13 באפריל 2024

הרב אהרן שלמה אקסלרוד (כונה אהרן שלמה קאבילניקער על שם עיירת מגוריו ברוסיה), (? - תשי"א) היה מראשוני חסידי חב"ד בארצות הברית ושימש כשו"ב, במריאטה שבאוהיו.

תולדות חייםעריכה

נולד בעיירה בוריסוב הסמוכה לליובאוויטש, לאביו הרב משה אקסלרוד הסופר שהיה סופר סת"ם המקבל השלישי של כתב אדמו"ר הזקן בתקופת אדמו"ר המהר"ש[1]. התחתן עם רעייתו מרת רחל בילא מהעיר זעמבין שרבים מתושביה היו חסידי חב"ד[2].

לאחר נישואיהם התגוררו בקאבילניק שם נולדו חמשת ילדיהם. בשנת תרס"ו שלח את בנו הבכור אברהם אליהו אקסלרוד לאחר הבר מצווה שלו ללמוד בישיבת תומכי תמימים בחצרו של אדמו"ר הרש"ב, ושנה לאחר מכן, בשנת תרס"ז היגר עם משפחתו לארצות הברית.

בבואו לארצות הברית שימש תחילה כ'כלי קודש' במדינת ניו ג'רזי וכעבור עשור, בשנת תרע"ז עבר למריאטה שבאוהיו שם שימש כשו"ב, מוהל ובעל קורא בבית הכנסת "בני ישראל".

בנו נשאר ללמוד בתומכי תמימים על אף שהיתה בזה אפשרות שלעולם לא יתראה יותר עם הוריו. בתומכי תמימים למד בסניפים השונים כ-14 שנים עד לחתונתו בזעמבין בשנת תרפ"א.

ר' אהרן שלמה אקסלרוד כל אותה העת לא ידע מכל הנעשה עם בנו. בתקופה שלאחר נישואי בנו פנה האב אל אדמו"ר הריי"צ בבקשה לכתוב לו היכן נמצא בנו. במכתבו השיב לו הרבי "אברהם אלי' נמצא עתה בזעמבין פלק מינסק". מכאן ואילך שימש אדמו"ר הריי"צ כאיש הקשר בין האב שבארה"ב ובין הבן שבזעמבין, האב היה שולח את מכתביו לרבי, שהיה קוראם, ומעביר אותם לר' אברהם אליהו.

ר' אהרן שלמה אקסלרוד היה מעמודי התווך של חסידי חב"ד בארצות הברית ואדמו"ר הריי"צ הרבה לכתוב לו על מצב אנ"ש והיהדות בכלל בארצות הברית[3][4].

התעסק באיסוף ובשליחת כספים מיהדות ארצות הברית אל אדמו"ר הריי"צ עבור החזקת ישיבות תומכי תמימים והחדרים בברית המועצות[5].

בשנת תרפ"ד היגר בנו ר' אברהם אליהו לארצות הברית בהוראתו המפורשת של אדמו"ר הריי"צ. בתחילה התגורר לצד אביו באוהיו, ובהמשך השתקע בבולטימור שם שימש ברבנות.

נפטר בשנת תשי"א.

משפחתועריכה

הערות שוליים

  1. אגרות-קודש אדמו"ר הריי"צ, חלק יג, עמוד שכה.
  2. היכל הבעש"ט ז ע' קב ואילך.
  3. "ומה מאד נכספה נפשי לדעת מהנעשה אצלם בעניני היהדות בלימוד התורה היש להם תלמוד תורה בהעיירות, חדרים, מלמדים, ... כן בפרטיות חייהם הרוחנים האם לומדים דא"ח אם יש להם ספרי חסידות תניא, לקוטי תורה, והאם לומדים בהם, ואיך הוא חיי הצעירים ...". אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק י"א עמ' טז-יז.
  4. "היום כתבתי לבית דפוס ראם וילנא, אשר ישלחו להם על חשבוני עשרה ספרי תניא, ולר' דוד שיפרין שיחי' חמשים ספרי תניא בשביל נוי יארק והסביבה". אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק י"א עמ' יח.
  5. ראה במכתבי המזכירות אל החסיד מוהרא"א אקסלרוד.