לדלג לתוכן

מנחם ראדאל – הבדלי גרסאות

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
 
שורה 12: שורה 12:
בשנת [[תשכ"ז]] כשפרצה [[מלחמת ששת הימים]], הפצירה אמו בו  ובאחיו [[שמואל רודל|שמואל]] לחזור לביתם, אך הוא סרב בשל עובדת היותו שליח של הרבי. לאחר שפנתה למזכירות שיגר הרבי מסר לקבוצת הבחורים תושבי שלמדו בארץ ישראל, שאל להם לדאוג ולפחד מהמצב.
בשנת [[תשכ"ז]] כשפרצה [[מלחמת ששת הימים]], הפצירה אמו בו  ובאחיו [[שמואל רודל|שמואל]] לחזור לביתם, אך הוא סרב בשל עובדת היותו שליח של הרבי. לאחר שפנתה למזכירות שיגר הרבי מסר לקבוצת הבחורים תושבי שלמדו בארץ ישראל, שאל להם לדאוג ולפחד מהמצב.


מאוחר יותר למד ב[[מרכז חב"ד העולמי - 770|770]], נמנה על ראשי הפעילים במחנה הקיץ 'גן ישראל' בניו יורק, וריכז את תכניות הבידור וההווי במחנה. שנה אחת ביום הולדתו ביום ב' דחג השבועות. תכנן להשתתף בהתוועדות של הרבי הנערכת לקראת סוף החג, ואז להצטרף לתור לקבל את "[[כוס של ברכה]]" מהרבי. במהלך כוס של ברכה, הוא עמד עם הבחורים שהיו עומדים מסביב בתוך ההמון ושרים ניגונים, בזמן שהם צופים בהרבי מחלק את הכוס של ברכה וחיכה עד שהתור יהי' קטן יותר. והוא הי' עסוק, ולפני ששם לב, להפתעתו, ראה איך שהרבי ישב ובירך ברכה אחרונה, לקח את הסידור ואת הכוס, ועזב את השול - כוס של ברכה נגמר. הוא הי' שבור לב לגמרי. הוא ככל כנראה איבד את ההזדמנות שלו לעבור לפני הרבי לקבלת כוס של ברכה, ביום הולדתו. הוא לא כתב מכתב להרבי, והסביר מה שקרה והוא לקח את זה כמסר משמים שמשהו כנראה לא בסדר בעבודת ה' שלו. ושאל הרבי איך הוא יכול לתקן זאת. למחרת נודע לו שהמזכיר ה[[ירחמיאל בנימין קליין|ריב"ק]] מחפש אותו. והוא אמר לו שהרבי שלח אותו למטה למצוא אותו ונתן לו כוס של ברכה.
מאוחר יותר למד ב[[מרכז חב"ד העולמי - 770|770]], נמנה על ראשי הפעילים במחנה הקיץ 'גן ישראל' בניו יורק, וריכז את תכניות הבידור וההווי במחנה. שנה אחת ביום הולדתו ביום ב' דחג השבועות. תכנן להשתתף בהתוועדות של הרבי הנערכת לקראת סוף החג, ואז להצטרף לתור לקבל את "[[כוס של ברכה]]" מהרבי. במהלך כוס של ברכה, הוא עמד עם הבחורים שהיו עומדים מסביב בתוך ההמון ושרים ניגונים, בזמן שהם צופים בהרבי מחלק את הכוס של ברכה וחיכה עד שהתור יהי' קטן יותר. והוא הי' עסוק, ולפני ששם לב, להפתעתו, ראה איך שהרבי ישב ובירך ברכה אחרונה, לקח את הסידור ואת הכוס, ועזב את השול - כוס של ברכה נגמר. הוא הי' שבור לב לגמרי. הוא ככל כנראה איבד את ההזדמנות שלו לעבור לפני הרבי לקבלת כוס של ברכה, ביום הולדתו. הוא לא כתב מכתב להרבי, והסביר מה שקרה והוא לקח את זה כמסר משמים שמשהו כנראה לא בסדר בעבודת ה' שלו. ושאל הרבי איך הוא יכול לתקן זאת. למחרת נודע לו שהמזכיר הרב [[ירחמיאל בנימין קליין]] מחפש אותו. והוא אמר לו שהרבי שלח אותו למטה למצוא אותו ונתן לו כוס של ברכה.


לאחר נישואיו בחנוכה תשל"ב עם רעייתו מרת שטערנא רבקה בת ר’ [[מנחם מענדל בוימגרטן]], ונכנס ללמוד ב[[כולל אברכים]], וכעבור שנה לאחר הנישואין הכניס לרבי פתק בו פירט הצעות שונות שהוצעו לו לשליחות חינוכית ברחבי העולם, כשהרבי בחר מתוך כל ההצעות את ההצעה לצאת לשליחות להיות מחנך ב[[תומכי תמימים פיטסבורג|אחי תמימים בפיטסבורג]]. והרבי הוסיף שם יהיה צורך - יכול לילך להיות מחנך במקום אחר.
לאחר נישואיו בחנוכה [[תשל"ב]] עם שטערנא רבקה בת ר’ [[מנחם מענדל בוימגרטן]], למד ב[[כולל אברכים]], וכעבור שנה מהנישואין הכניס לרבי פתק בו פירט הצעות שונות שהוצעו לו לשליחות חינוכית ברחבי העולם, הרבי בחר מתוך ההצעות את ההצעה לצאת לשליחות בחינוך ב[[תומכי תמימים פיטסבורג|אחי תמימים בפיטסבורג]]. והרבי הוסיף שאם יהיה צורך - יכול לילך להיות מחנך במקום אחר.


עם הגיעו ל[[פיטסבורג]] החל לשמש כמחנך בבית הספר [[תומכי תמימים פיטסבורג|אחי תמימים]] שם קרוב לשלושים שנה, וקרבו שם הרבה משפחות ליהדות. ותמיד היה אומר מילתא דבידיחותא, והיה לו 'קאך' מיוחד עם נפלאות הבורא.
עם הגיעו ל[[פיטסבורג]] החל לשמש כמחנך בבית הספר [[תומכי תמימים פיטסבורג|אחי תמימים]] קרוב לשלושים שנה, וקרב משפחות רבות ליהדות. אופיין אז כבעל חוש הומור המשמח את הסובבים אותו, כמו כן עורר על הצורך בהכרה בנפלאות הבורא.


בשנת תשס”ב עבר עם משפחתו ל[[לוס אנג'לס|לאס אנדשעלעס]] והיה מלמד שם בחדר מנחם קרוב לחמש עשרה שנה.
בשנת [[תשס"ב]] עבר עם משפחתו [לוס אנג'לס והיה למלמד בחדר מנחם קרוב לחמש עשרה שנה.


נפטר לאחרי מחלה קשה בגיל 67 ב[[כ"ח בניסן|כ"ח ניסן]] [[תשע"ז]] בלאס אנדשעלעס ונטמן [[בית העלמין מונטיפיורי]] סמוך לה[[אוהל אדמו"ר הריי"צ|אוהל]].
נפטר לאחרי מחלה קשה בגיל 67 ב[[כ"ח בניסן|כ"ח ניסן]] [[תשע"ז]] בלאס אנדשעלעס ונטמן [[בית העלמין מונטיפיורי]] סמוך לה[[אוהל אדמו"ר הריי"צ|אוהל]].
שורה 25: שורה 25:


* בנו, ר' מרדכי אברהם ישעיה ראדאל - שליח ביוהנסבורג
* בנו, ר' מרדכי אברהם ישעיה ראדאל - שליח ביוהנסבורג
* בנו, ר' שלום דובער ראדאל - שליח ב[[לוס אנג'לס|לאס אנדשעלעס]] קאליפארניא
* בנו, ר' שלום דובער ראדאל - שליח ב[[לוס אנג'לס]] קאליפארניא
* בנו, ר' יחזקאל ראדאל - גבאי בית הכנסת החבד”י באירווינדייל פלורידה
* בנו, ר' יחזקאל ראדאל - גבאי בית הכנסת חב"ד באירווינדייל פלורידה
* בנו, ר' מאיר יצחק הכהן ראדאל - ר"מ ב[[מוסדות אהלי תורה קראון הייטס|אהלי תורה]] ומשפיע ב[[ישיבת חובבי תורה (קראון הייטס)|חובבי תורה]] ו[[שליח ציבור|חזן]] ב[[בית הכנסת - 770|בית הכנסת 770]]
* בנו, ר' מאיר יצחק הכהן ראדאל - ר"מ ב[[מוסדות אהלי תורה קראון הייטס|אהלי תורה]] ומשפיע ב[[ישיבת חובבי תורה (קראון הייטס)|חובבי תורה]] ו[[שליח ציבור|חזן]] ב[[בית הכנסת - 770|בית הכנסת 770]]
* בנו, ר' יוסף - שליח בניו כאסל [[אוסטרליה]]
* בנו, ר' יוסף - שליח בניו כאסל [[אוסטרליה]]
שורה 35: שורה 35:
* בתו, מרת חיה מושקא חזן - מחנכת בבלטימור
* בתו, מרת חיה מושקא חזן - מחנכת בבלטימור
* בתו, מרת ברכה אסתר מן - שלוחה בגעריטסען ביטש נ.י.
* בתו, מרת ברכה אסתר מן - שלוחה בגעריטסען ביטש נ.י.
* בעל נכדתו ר’ [[שמואל בוטלר]] - עסקן ב[[קראון הייטס]].
* בעל נכדתו ר' [[שמואל בוטלר]] - עסקן ב[[קראון הייטס]].


== לקריאה נוספת ==
== לקריאה נוספת ==

גרסה אחרונה מ־07:52, 18 בפברואר 2026

הרב מנחם אהרן הכהן ראדאל (ז' סיון תש"ח - כ"ח ניסן תשע"ז) היה משלוחי הרבי כמחנך, בפיטסבורג, ואחרי כן בלוס אנג'לס.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד ביום ביום שני דחג השבועות תש"ח לרב יוסף ולפייגא, שלוחי אדמו"ר הריי"צ לקהילה היהודית במונטריאול שבקנדה.

ביחידות הראשונה שלו, בהיותו ילד קטן, נפרד מאביו קודם היחידות ונכנס בעצמו. כשמסר את הפתק, הרבי אמר לו שיש לכתוב גם את שם האם. מכיון שהוא שתק ולא רצה לדבר, הרבי המשיך: "זאת אומרת שבשבילך כותבים מנחם אהרן בן פייגא". ואחר כך הוסיף, "ומכיון שאתה כהן כותבים מנחם אהרן הכהן בן פייגא".

כנער ביצע שליחות שהוטלה עליו מטעם מזכירות הרבי, אביו שעסק במכירת ד' מינים התבקש להעביר לקובה משלוח של ד' מינים ומנחם אהרן העבירם לשדה התעופה לפני יום הכיפורים כשאת הדרך חזור לביתו הלך רגלית כשמונה שעות (מרחק של עשרים מיילס).

בצעירותו למד בישיבת תומכי תמימים מונטריאול ולאחרי כן על פי הוראת הרבי בישיבת תומכי תמימים כפר חב"ד אצל החסיד ר' שלמה חיים קסלמן, שם למד בשקידה והתמדה שעות רבות, עד שפעם בא אביו לבקרו בישיבה במוצאי תשעה באב והיה כבר כמה שעות לאחר התענית והוא היה שקוע בלימד ועוד לא אכל. וכן הוא היה היחידי שלמד עם טוביה לרנר שהיה לו קשר מיוחד עם הרבי, כששמע הרבי שלמד איתו נהנה מאד. אחרי כן נמנה על התלמידים השלוחים בישיבת תורת אמת.

בשנת תשכ"ז כשפרצה מלחמת ששת הימים, הפצירה אמו בו ובאחיו שמואל לחזור לביתם, אך הוא סרב בשל עובדת היותו שליח של הרבי. לאחר שפנתה למזכירות שיגר הרבי מסר לקבוצת הבחורים תושבי שלמדו בארץ ישראל, שאל להם לדאוג ולפחד מהמצב.

מאוחר יותר למד ב770, נמנה על ראשי הפעילים במחנה הקיץ 'גן ישראל' בניו יורק, וריכז את תכניות הבידור וההווי במחנה. שנה אחת ביום הולדתו ביום ב' דחג השבועות. תכנן להשתתף בהתוועדות של הרבי הנערכת לקראת סוף החג, ואז להצטרף לתור לקבל את "כוס של ברכה" מהרבי. במהלך כוס של ברכה, הוא עמד עם הבחורים שהיו עומדים מסביב בתוך ההמון ושרים ניגונים, בזמן שהם צופים בהרבי מחלק את הכוס של ברכה וחיכה עד שהתור יהי' קטן יותר. והוא הי' עסוק, ולפני ששם לב, להפתעתו, ראה איך שהרבי ישב ובירך ברכה אחרונה, לקח את הסידור ואת הכוס, ועזב את השול - כוס של ברכה נגמר. הוא הי' שבור לב לגמרי. הוא ככל כנראה איבד את ההזדמנות שלו לעבור לפני הרבי לקבלת כוס של ברכה, ביום הולדתו. הוא לא כתב מכתב להרבי, והסביר מה שקרה והוא לקח את זה כמסר משמים שמשהו כנראה לא בסדר בעבודת ה' שלו. ושאל הרבי איך הוא יכול לתקן זאת. למחרת נודע לו שהמזכיר הרב ירחמיאל בנימין קליין מחפש אותו. והוא אמר לו שהרבי שלח אותו למטה למצוא אותו ונתן לו כוס של ברכה.

לאחר נישואיו בחנוכה תשל"ב עם שטערנא רבקה בת ר’ מנחם מענדל בוימגרטן, למד בכולל אברכים, וכעבור שנה מהנישואין הכניס לרבי פתק בו פירט הצעות שונות שהוצעו לו לשליחות חינוכית ברחבי העולם, הרבי בחר מתוך ההצעות את ההצעה לצאת לשליחות בחינוך באחי תמימים בפיטסבורג. והרבי הוסיף שאם יהיה צורך - יכול לילך להיות מחנך במקום אחר.

עם הגיעו לפיטסבורג החל לשמש כמחנך בבית הספר אחי תמימים קרוב לשלושים שנה, וקרב משפחות רבות ליהדות. אופיין אז כבעל חוש הומור המשמח את הסובבים אותו, כמו כן עורר על הצורך בהכרה בנפלאות הבורא.

בשנת תשס"ב עבר עם משפחתו [לוס אנג'לס והיה למלמד בחדר מנחם קרוב לחמש עשרה שנה.

נפטר לאחרי מחלה קשה בגיל 67 בכ"ח ניסן תשע"ז בלאס אנדשעלעס ונטמן בית העלמין מונטיפיורי סמוך להאוהל.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • בנו, ר' מרדכי אברהם ישעיה ראדאל - שליח ביוהנסבורג
  • בנו, ר' שלום דובער ראדאל - שליח בלוס אנג'לס קאליפארניא
  • בנו, ר' יחזקאל ראדאל - גבאי בית הכנסת חב"ד באירווינדייל פלורידה
  • בנו, ר' מאיר יצחק הכהן ראדאל - ר"מ באהלי תורה ומשפיע בחובבי תורה וחזן בבית הכנסת 770
  • בנו, ר' יוסף - שליח בניו כאסל אוסטרליה
  • בתו, מרת מנוחה רחל לעווינטאל - שלוחה בדענמארק
  • בתו, מרת מירל לעוויטאנסקי - שלוחה בשמחה מוניכה קאליפארניא
  • בתו, מרת דבורה לאה היידינגספעלד - שלוחה במורפארק קאליפארניא
  • בתו, מרת חנה רייזל סאסאנקא - שלוחה במיאמי פלורידא
  • בתו, מרת חיה מושקא חזן - מחנכת בבלטימור
  • בתו, מרת ברכה אסתר מן - שלוחה בגעריטסען ביטש נ.י.
  • בעל נכדתו ר' שמואל בוטלר - עסקן בקראון הייטס.

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]