שניאור זלמן דוכמן: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (הוספת קטגוריה)
(22 גרסאות ביניים של 12 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:זלמן הלוי דוכמן.jpg|שמאל|ממוזער|250px|ר' זלמן הלוי דוכמן]]
[[קובץ:זלמן הלוי דוכמן.jpg|שמאל|ממוזער|250px|ר' זלמן הלוי דוכמן]]
ה[[חסיד]] רבי '''שניאור זלמן הלוי דוכמן''' ([[י"א אלול]] [[תרנ"א]] - [[ח' באדר]] [[תש"ל]]), למד ב[[תומכי תמימים]] בליובאוויטש והיה חסידו של [[אדמו"ר הריי"צ]] אשר קירבו וחיבבו מאד, והאריך ימים עד לנשיאותו של [[הרבי]]. חיבר את הספר [[לשמע אוזן]].
ה[[חסיד]] רבי '''שניאור זלמן הלוי דוכמן''' ([[י"א אלול]] [[תרנ"א]] - [[ח' באדר]] [[תש"ל]]), למד ב[[תומכי תמימים]] בליובאוויטש והיה חסידם של [[אדמו"ר הרש"ב]], [[אדמו"ר הריי"צ]] ו[[הרבי]]. חיבר את הספר [[לשמע אוזן]].


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
נולד ב[[י"א אלול]] [[תרנ"א]] ב[[הומיל]] להוריו דובער מנחם מענדל וחיה פייגא רישא דוכמן.
נולד ב[[י"א אלול]] [[תרנ"א]] ב[[הומיל]] להוריו דובער מנחם מענדל הלוי וחיה פייגא רישא אחות הרב [[יהודה לייב חסדן]], בת ר' הירש בער חסדן, המיוחס לחסיד אדמו"ר הזקן הרב [[זלמן זעזמער]].


בגיל 14 נכנס ללמוד ב[[תלמוד תורה]] שפעל בסמיכות לישיבת [[תומכי תמימים]] ב[[ליובאוויטש]] ובגיל 16 נכנס ללמוד בישיבת תומכי תמימים עד הגיעו לגיל נישואין, אז נשא את רעייתו חיה, בת החסיד ר' [[לימא מינקוביץ']] מ[[נעוול]].  
בצעירותו קיבל מסבו הרב [[מרדכי יואל דוכמן]] שקיבל מהחסיד המפורסם רבי [[יצחק אייזיק אפשטיין מהומיל]].


לאחר התיישבותו בברוקלין [[הרב]] דוכמן קיבל הוראות מ[[הרבי]] לנסוע לקהילות מבודדות ב[[ארצות הברית]] בכדי לעורר את התושבים לקיום ה[[תורה]] וה[[מצוות]], שם סיפר ר' זלמן מסיפוריו שפעלו רושם רב על השומעים.
בגיל 14 נכנס ללמוד ב[[תלמוד תורה]] שפעל בסמיכות לישיבת [[תומכי תמימים]] ב[[ליובאוויטש]] ובגיל 16 נכנס ללמוד בישיבת תומכי תמימים עד הגיעו לגיל נישואין, אז נשא את רעייתו חיה גרוניא, בת החסיד ר' לימא מינקוביץ' מ[[נוול]].


את סיפוריו כתב בספרו "[[לשמע אוזן]]", שנדפס בשנת [[תשכ"ג]] ובו [[סיפורי חסידים]] ששמע מחסידים בדורות עברו.  
בזמן מאסר אדמו"ר הריי"צ, נתן לו הרבי לשמור חלק מכתבי היד.{{הערה|1=ראה שם הערות "כמדומה".}}
 
לאחר התיישבותו בברוקלין [[הרב]] דוכמן קיבל הוראות מ[[הרבי]] לנסוע לקהילות נידחות ב[[ארצות הברית]] בכדי לעורר את התושבים לקיום ה[[תורה]] וה[[מצוות]], שם סיפר ר' זלמן מסיפוריו שפעלו רושם רב על השומעים.


[[אדמו"ר הריי"צ]] החשיב מאוד את סיפוריו, ובמכתב כותב לו [[הרבי]] בשם חותנו אדמו"ר הריי"צ: בבקשה לשלוח לו מהנדפס על ידו כו' לזכות בזה את הרבים.
זכה לקירובים מיוחדים מאדמו"ר הריי"צ אשר החשיב מאוד את סיפוריו, ובמכתב כותב לו [[הרבי]] בשם חותנו אדמו"ר הריי"צ: בבקשה לשלוח לו מהנדפס על ידו כו' לזכות בזה את הרבים.
בסיום המכתב כותב הרבי: כבודו חותם את עצמו, נכד [[מרדכי יואל דוכמן|הרמ"י מהאמעל]]. ולכן מטובו לשלוח מזכרונותיו מה שיודע על דבר זקנו וגם אחי זקנו, כי זה מכבר רצון מו"ח הרבי לקבץ הידיעות על דבר זקני החסידים, ובטח במשך הזמן יהיה בזה גם כן זכות הרבים.{{הערה|1=[http://chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/admur/ig/3/414&search=שניאור+זלמן+דוכמן אגרות קודש].}}


בסיום המכתב כותב הרבי: כבודו חותם את עצמו, נכד [[מרדכי יואל דוכמן|הרמ"י מהאמעל]]. ולכן מטובו לשלוח מזכרונותיו מה שיודע על דבר זקנו וגם אחי זקנו, כי זה מכבר רצון מו"ח הרבי לקבץ הידיעות על דבר זקני החסידים, ובטח במשך הזמן יהיה בזה גם כן זכות הרבים.{{הערה|1=[http://chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/admur/ig/3/414&search=%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8+%D7%96%D7%9C%D7%9E%D7%9F+%D7%93%D7%95%D7%9B%D7%9E%D7%9F אגרות קודש].}}
את סיפוריו כתב בספרו "[[לשמע אוזן]]", שנדפס בשנת [[תשכ"ג]] ובו [[סיפורי חסידים]] ששמע מחסידים בדורות עברו ומאז הספר הודפס במהדורות רבות ונחשב לפופולרי.


בזמן מאסר אדמו"ר הריי"צ, נתן לו הרבי לשמור חלק מכתבי היד.{{הערה|1=ראה שם הערות "כמדומה".}}


היה מתפלל [[בעלי תפילה ב-770|לפני העמוד ב-770]] גם בימים נוראים.
היה מתפלל [[בעלי תפילה ב-770|לפני העמוד ב-770]] גם בימים נוראים.
שורה 26: שורה 28:
* אחיו, הרב [[ישראל נח דוכמן]]
* אחיו, הרב [[ישראל נח דוכמן]]
* בנו, ר' [[ישראל דוכמן]]
* בנו, ר' [[ישראל דוכמן]]
* בתו, מרת רחל ביילא ליפסקר רעיית [[אליהו עקיבא ליפסקר]]- נולדה בחג השבועות תרפ"א - נפטרה בי"א אייר תשפ"ד בגיל 102.
עוד שנים מילדים נהרגו בשעת המצור על [[לנינגרד]] במהלך [[מלחמת העולם השניה]]


==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
* יוסף אשכנזי, [[אוצר החסידים (ספר)|אוצר החסידים]] - אישיותם ומשנתם החסידית של משפיעי חב"ד בניו-יורק, בהוצאת [[חזק (בית הוצאה לאור)|חזק]], תשע"ג
* [[יוסף אשכנזי]], [[אוצר החסידים (ספר)|אוצר החסידים]] - אישיותם ומשנתם החסידית של משפיעי חב"ד בניו-יורק, בהוצאת [[חזק (בית הוצאה לאור)|חזק]], תשע"ג
* [https://derher.org/wp-content/uploads/Kislev-5783-5.pdf גליון א חסידישע דערהער]
* [https://drive.google.com/file/d/1_ioqf4Ql-qwpUZknV5joOG8OqGndJWBG/view?usp=drivesdk " לשמע אוזן " מפי הרה"ח ר' שניאור זלמן דוכמן ע"ה. ]


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
*'''[http://www.teshura.com/teshurapdf/Duchman-Barber%20Elul%2015%2C%205774.pdf תשורה מנישואי נכדו ר' אפרים דוכמן, ט"ו [[אלול]] תשע"ד] {{PDF}} (באנגלית)
*'''[http://www.teshura.com/teshurapdf/Duchman-Barber%20Elul%2015%2C%205774.pdf תשורה מנישואי נכדו ר' אפרים דוכמן, ט"ו אלול תשע"ד] {{PDF}} (באנגלית)


{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
שורה 41: שורה 48:
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרנ"א]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרנ"א]]
[[קטגוריה:משפחת דוכמן]]
[[קטגוריה:משפחת דוכמן]]
[[קטגוריה:משפחת חסדן]]

גרסה מ־16:10, 20 במאי 2024

ר' זלמן הלוי דוכמן

החסיד רבי שניאור זלמן הלוי דוכמן (י"א אלול תרנ"א - ח' באדר תש"ל), למד בתומכי תמימים בליובאוויטש והיה חסידם של אדמו"ר הרש"ב, אדמו"ר הריי"צ והרבי. חיבר את הספר לשמע אוזן.

תולדות חיים

נולד בי"א אלול תרנ"א בהומיל להוריו דובער מנחם מענדל הלוי וחיה פייגא רישא אחות הרב יהודה לייב חסדן, בת ר' הירש בער חסדן, המיוחס לחסיד אדמו"ר הזקן הרב זלמן זעזמער.

בצעירותו קיבל מסבו הרב מרדכי יואל דוכמן שקיבל מהחסיד המפורסם רבי יצחק אייזיק אפשטיין מהומיל.

בגיל 14 נכנס ללמוד בתלמוד תורה שפעל בסמיכות לישיבת תומכי תמימים בליובאוויטש ובגיל 16 נכנס ללמוד בישיבת תומכי תמימים עד הגיעו לגיל נישואין, אז נשא את רעייתו חיה גרוניא, בת החסיד ר' לימא מינקוביץ' מנוול.

בזמן מאסר אדמו"ר הריי"צ, נתן לו הרבי לשמור חלק מכתבי היד.[1]

לאחר התיישבותו בברוקלין הרב דוכמן קיבל הוראות מהרבי לנסוע לקהילות נידחות בארצות הברית בכדי לעורר את התושבים לקיום התורה והמצוות, שם סיפר ר' זלמן מסיפוריו שפעלו רושם רב על השומעים.

זכה לקירובים מיוחדים מאדמו"ר הריי"צ אשר החשיב מאוד את סיפוריו, ובמכתב כותב לו הרבי בשם חותנו אדמו"ר הריי"צ: בבקשה לשלוח לו מהנדפס על ידו כו' לזכות בזה את הרבים. בסיום המכתב כותב הרבי: כבודו חותם את עצמו, נכד הרמ"י מהאמעל. ולכן מטובו לשלוח מזכרונותיו מה שיודע על דבר זקנו וגם אחי זקנו, כי זה מכבר רצון מו"ח הרבי לקבץ הידיעות על דבר זקני החסידים, ובטח במשך הזמן יהיה בזה גם כן זכות הרבים.[2]

את סיפוריו כתב בספרו "לשמע אוזן", שנדפס בשנת תשכ"ג ובו סיפורי חסידים ששמע מחסידים בדורות עברו ומאז הספר הודפס במהדורות רבות ונחשב לפופולרי.


היה מתפלל לפני העמוד ב-770 גם בימים נוראים.

נפטר בח' באדר תש"ל.

משפחתו

עוד שנים מילדים נהרגו בשעת המצור על לנינגרד במהלך מלחמת העולם השניה

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ראה שם הערות "כמדומה".
  2. אגרות קודש.