משתמש:שמואל חיים/זיגמונד פרויד: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
מאין תקציר עריכה
 
(5 גרסאות ביניים של משתמש אחר אחד אינן מוצגות)
שורה 5: שורה 5:
[[אדמו"ר הרש"ב]] במשך חייו בריאותו לא הייתה טובה והוא היה נזקק לטיפולים שונים.
[[אדמו"ר הרש"ב]] במשך חייו בריאותו לא הייתה טובה והוא היה נזקק לטיפולים שונים.


בשנת [[תרס"ג]] הוא נסע ל[[וינה]] שב[[אוסטריה]] לביקור אצל פרופסור פרויד, יחד עם בנו [[אדמו"ר הריי"צ]], הסיבה שבגללה הוא הגיע היה בעקבות אובדן תחושת היד השמאלית, בביקור אצל פרופסור פרויד שהה גם פרופסור שסטל, הביקור היה ב[[י"ד שבט]] [[תרס"ג]] ביום רביעי. פרופסור פרויד נתן לו טיפול ב[[חשמל]] שעזר לו בלהרגיש את ידו בחזרה.
בשנת [[תרס"ג]] הוא נסע ל[[וינה]] שב[[אוסטריה]] לביקור אצל פרופסור פרויד, יחד עם בנו [[אדמו"ר הריי"צ]], הסיבה שבגללה הוא הגיע היה בעקבות אובדן תחושת היד השמאלית, בביקור אצל פרופסור פרויד שהה גם פרופסור שסטל, הביקור היה ב[[י"ד שבט]] [[תרס"ג]] ביום רביעי. פרופסור פרויד אמר שאובדן התחושה התחיל כבר בניעוריו ובציע לתת לו טיפול ב[[חשמל]], את הטיפול ב[[חשמל]] התחיל [[אדמו"ר הרש"ב]] ב[[י"ח שבט]] [[תרס"ג]].


[[אדמו"ר הרש"ב]] המשיך בטיפולים האלו גם מתי שחזר לביתו אולם הציוד ב[[רוסיה]] לא היה יעיל.
[[אדמו"ר הרש"ב]] המשיך בטיפולים האלו גם מתי שחזר לביתו אולם הציוד ב[[רוסיה]] לא היה יעיל.
ב[[חב"ד]] ישנם שני תיאורים לביקור, בתיאור הראשון מתעניין פרויד בסדר יומו ובעיסוקו של [[אדמו"ר הרש"ב]], וכששמע שהוא עוסק בחסידות שאל אותו על מהותה. בשיחה שהתפתחה ביניהם הסביר אדמו"ר הרש"ב כיצד ליצור קשר בין המוח ללב כך שהמוח יוכל להעשיר את הלב מבחינה רוחנית. לאחר מכן מתואר כיצד הרש"ב סבל באותה שנה מ'נמיכות הרוח', מאחר שעל פי הרגשתו, לא הגיע למעמד רוחני שהיה בו כדי להשביע את רצונו. פרויד אמר על כך {{ציטוטון|""המוח משיג מה שהלב אינו יכול להכיל, והלב אינו מכיל מה שהמוח משיג"}} והמליץ שסביבתו ומקורביו יעסקו בתורתו ובכתביו, וידאגו שהדבר ייוודע לו, ובכך יגרמו נחת רוח
בשנת [[תש"ע]] נחשף מכתב של [[אדמו"ר הרש"ב]] בו יש תיאור לפגישה עם פרופסור פרויד.
== מתוך הערך רש"ב ==
בחורף [[תרס"ג]] (1903) נסע הרבי ל[[ווינה]] עם בנו הרבי הריי"צ ונפגש עם זיגמונד פרויד. הסיבה לנסיעה לווינה ולביקוריו אצל פרויד הייתה אובדן תחושה בידו השמאלית. הרש"ב תיאר במכתביו‏ את מצבו הבריאותי ואת ביקוריו אצל הרופאים והטיפולים שנעשו לו. מהמכתבים עולה כי פרויד נתן לו טיפול בחשמל, שהועיל להחזרת התחושה בידו. הוא המשיך בטיפולים האלה גם בשובו לביתו, אך הציוד שהיה ברוסיה התברר כלא יעיל.
בנוסף לטיפולים, מסתבר שהרבי שוחח עם פרויד בעניינים שונים. בכתבי הרבי הריי"צ מובאים שני תיאורים לשיחות בין השניים. בתיאור הראשון מתעניין פרויד בסדר יומו ובעיסוקו של הרבי, וכששמע שהוא עוסק בחסידות שאל אותו על מהותה. בשיחה שהתפתחה ביניהם הסביר הרבי כיצד ליצור קשר בין המוח ללב כך שהמוח יוכל להעשיר את הלב מבחינה רוחנית. לאחר מכן מתואר כיצד הרש"ב סבל באותה שנה מ'נמיכות הרוח', מאחר שעל פי הרגשתו, לא הגיע למעמד רוחני שהיה בו כדי להשביע את רצונו. פרויד אמר על כך "המוח משיג מה שהלב אינו יכול להכיל, והלב אינו מכיל מה שהמוח משיג" והמליץ שסביבתו ומקורביו יעסקו בתורתו ובכתביו, וידאגו שהדבר ייוודע לו, ובכך יגרמו נחת רוח{{הערה|שיחת ש"פ בחוקותי תשכ"ב}}‏.
== מתוך [[המסע לוינה (תרס"ג)|המסע לוינה]] ==
==הפגישה עם פרופסור פרויד==
במהלך הביקור נפגש הרבי עם הפרופסור זיגמונד פרויד, ממציא שיטת הפסיכולוגיה.
[[הרבי הריי"צ]] מספר ב[[לקוטי דיבורים]] כי פרויד התעניין בסדר יומו ובעיסוקו של הרבי, וכששמע שהוא עוסק ב[[חסידות]], שאל למהותה של תורה זו. [[הרבי הרש"ב]] השיב: "תורת החסידות מלמדת, שהמוח צריך לגרום ללב להבין מה צריך לרצות, והלב נדרש ליישם בחיים את מה שהמוח מבין". בתגובה שאל פרויד: "איך עושים זאת, והרי המוח והלב הם שני עולמות נפרדים וים גדול מפריד ביניהם?". על כך ענה [[הרבי הרש"ב]]: "זו אכן העבודה, להקים גשר בין שני חלקי עולם אלה, או לפחות לקשר ביניהם בכבלי חשמל או טלפון באופן שהאור שבמוח יגיע גם ללב".
[[הרבי]] סיפר את מה שסיפר [[הרבי הריי"צ]], כי אביו [[הרבי הרש"ב]] סבל באותה שנה ממצב רוח ירוד, מאחר שעל פי הרגשתו, לא הגיע למעמד רוחני שהיה בו כדי להשביע את רצונו. הוא טען באוזני פרויד כי "המוח משיג מה שאין הלב מסוגל להכיל, והלב איננו מכיל מה שהמוח משיג". פרויד המליץ (כנראה ל[[הרבי הריי"צ]]) שסביבתו ומקורביו יעסקו בתורתו ובכתביו, וידאגו שהדבר ייוודע לו, ובכך "יעוררו רגש הרוממות בנפשו".
==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
*https://col.org.il/news/55582
*https://col.org.il/news/55582
*https://www.hamichlol.org.il/%D7%96%D7%99%D7%92%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%93_%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%99%D7%93
*https://www.hamichlol.org.il/%D7%96%D7%99%D7%92%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%93_%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%99%D7%93

גרסה אחרונה מ־11:17, 3 בנובמבר 2020

זיגמונד פרויד

תולדות חייו[עריכה | עריכת קוד מקור]

ביקורו של אדמו"ר הרש"ב[עריכה | עריכת קוד מקור]

אדמו"ר הרש"ב במשך חייו בריאותו לא הייתה טובה והוא היה נזקק לטיפולים שונים.

בשנת תרס"ג הוא נסע לוינה שבאוסטריה לביקור אצל פרופסור פרויד, יחד עם בנו אדמו"ר הריי"צ, הסיבה שבגללה הוא הגיע היה בעקבות אובדן תחושת היד השמאלית, בביקור אצל פרופסור פרויד שהה גם פרופסור שסטל, הביקור היה בי"ד שבט תרס"ג ביום רביעי. פרופסור פרויד אמר שאובדן התחושה התחיל כבר בניעוריו ובציע לתת לו טיפול בחשמל, את הטיפול בחשמל התחיל אדמו"ר הרש"ב בי"ח שבט תרס"ג.

אדמו"ר הרש"ב המשיך בטיפולים האלו גם מתי שחזר לביתו אולם הציוד ברוסיה לא היה יעיל.

בחב"ד ישנם שני תיאורים לביקור, בתיאור הראשון מתעניין פרויד בסדר יומו ובעיסוקו של אדמו"ר הרש"ב, וכששמע שהוא עוסק בחסידות שאל אותו על מהותה. בשיחה שהתפתחה ביניהם הסביר אדמו"ר הרש"ב כיצד ליצור קשר בין המוח ללב כך שהמוח יוכל להעשיר את הלב מבחינה רוחנית. לאחר מכן מתואר כיצד הרש"ב סבל באותה שנה מ'נמיכות הרוח', מאחר שעל פי הרגשתו, לא הגיע למעמד רוחני שהיה בו כדי להשביע את רצונו. פרויד אמר על כך """המוח משיג מה שהלב אינו יכול להכיל, והלב אינו מכיל מה שהמוח משיג"" והמליץ שסביבתו ומקורביו יעסקו בתורתו ובכתביו, וידאגו שהדבר ייוודע לו, ובכך יגרמו נחת רוח

בשנת תש"ע נחשף מכתב של אדמו"ר הרש"ב בו יש תיאור לפגישה עם פרופסור פרויד.


מתוך הערך רש"ב[עריכה | עריכת קוד מקור]

בחורף תרס"ג (1903) נסע הרבי לווינה עם בנו הרבי הריי"צ ונפגש עם זיגמונד פרויד. הסיבה לנסיעה לווינה ולביקוריו אצל פרויד הייתה אובדן תחושה בידו השמאלית. הרש"ב תיאר במכתביו‏ את מצבו הבריאותי ואת ביקוריו אצל הרופאים והטיפולים שנעשו לו. מהמכתבים עולה כי פרויד נתן לו טיפול בחשמל, שהועיל להחזרת התחושה בידו. הוא המשיך בטיפולים האלה גם בשובו לביתו, אך הציוד שהיה ברוסיה התברר כלא יעיל.

בנוסף לטיפולים, מסתבר שהרבי שוחח עם פרויד בעניינים שונים. בכתבי הרבי הריי"צ מובאים שני תיאורים לשיחות בין השניים. בתיאור הראשון מתעניין פרויד בסדר יומו ובעיסוקו של הרבי, וכששמע שהוא עוסק בחסידות שאל אותו על מהותה. בשיחה שהתפתחה ביניהם הסביר הרבי כיצד ליצור קשר בין המוח ללב כך שהמוח יוכל להעשיר את הלב מבחינה רוחנית. לאחר מכן מתואר כיצד הרש"ב סבל באותה שנה מ'נמיכות הרוח', מאחר שעל פי הרגשתו, לא הגיע למעמד רוחני שהיה בו כדי להשביע את רצונו. פרויד אמר על כך "המוח משיג מה שהלב אינו יכול להכיל, והלב אינו מכיל מה שהמוח משיג" והמליץ שסביבתו ומקורביו יעסקו בתורתו ובכתביו, וידאגו שהדבר ייוודע לו, ובכך יגרמו נחת רוח[1]‏.

מתוך המסע לוינה[עריכה | עריכת קוד מקור]

הפגישה עם פרופסור פרויד[עריכה | עריכת קוד מקור]

במהלך הביקור נפגש הרבי עם הפרופסור זיגמונד פרויד, ממציא שיטת הפסיכולוגיה.

הרבי הריי"צ מספר בלקוטי דיבורים כי פרויד התעניין בסדר יומו ובעיסוקו של הרבי, וכששמע שהוא עוסק בחסידות, שאל למהותה של תורה זו. הרבי הרש"ב השיב: "תורת החסידות מלמדת, שהמוח צריך לגרום ללב להבין מה צריך לרצות, והלב נדרש ליישם בחיים את מה שהמוח מבין". בתגובה שאל פרויד: "איך עושים זאת, והרי המוח והלב הם שני עולמות נפרדים וים גדול מפריד ביניהם?". על כך ענה הרבי הרש"ב: "זו אכן העבודה, להקים גשר בין שני חלקי עולם אלה, או לפחות לקשר ביניהם בכבלי חשמל או טלפון באופן שהאור שבמוח יגיע גם ללב".

הרבי סיפר את מה שסיפר הרבי הריי"צ, כי אביו הרבי הרש"ב סבל באותה שנה ממצב רוח ירוד, מאחר שעל פי הרגשתו, לא הגיע למעמד רוחני שהיה בו כדי להשביע את רצונו. הוא טען באוזני פרויד כי "המוח משיג מה שאין הלב מסוגל להכיל, והלב איננו מכיל מה שהמוח משיג". פרויד המליץ (כנראה להרבי הריי"צ) שסביבתו ומקורביו יעסקו בתורתו ובכתביו, וידאגו שהדבר ייוודע לו, ובכך "יעוררו רגש הרוממות בנפשו".


קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

  1. שיחת ש"פ בחוקותי תשכ"ב