כולל תורה בחבר העמים: הבדלים בין גרסאות בדף
(יצירת דף עם התוכן "'''כולל תורה בחבר העמים''' ציטוט מתוך אתר הארגון: 2500 איש לומדים תורה בכל יום ב-100 ערים במדינו...") |
(אין הבדלים)
|
גרסה מ־11:43, 22 במרץ 2018
כולל תורה בחבר העמים ציטוט מתוך אתר הארגון: 2500 איש לומדים תורה בכל יום ב-100 ערים במדינות חבר העמים ובאירופה. עוד 1500 נשים לומדות יהדות ב-65 ערים במדינות חבר העמים ובאירופה. לא, זה לא קורה לפני 70 שנה, ערב מלחמת העולם השנייה, באירופה עמוסת מרכזי החסידות וענקי הרוח. זה לא קורה בעיירה ליובאוויטש של ימי ההוד בראשות רבותינו- נשיאנו, ולא ברוסיה של ימי המחתרת בהשראתו של הרבי הריי"צ. זה קורה כאן, עכשיו, ברוסיה של המאה העשרים ואחת, באירופה שכולם כבר ספדו לה, באירו-אסיה שהכל חשבו אותה למנוונת רוחנית, ליבשת ללא עתיד יהודי-תורני.
זה קורה בשנת ה'תשע"ז - 2017
2500 האברכים - כן, אפשר כבר לקרוא להם 'אברכים' - שיושבים בכל יום במשך שעות ארוכות, בכמאה ערים בברית המועצות לשעבר ובשאר מדינות אירופה, כבר לא בורים ביהדותם: הם יהודים גאים, חדורי הכרה יהודית, עמלים בתורה, בדרך להיות תלמידי חכמים, באותה דרך שבה נראו סבי-סביהם לפני מאה שנים ויותר, באירופה שלפני תנועות ההשכלה והחילּון, ברוסיה שלפני רדיפת היהדות הסובייטית, במדינות ההן בשנים שקדמו להעלמת הסממנים היהודיים מרשות הרבים. אירופה שלפני ההתבוללות הביולוגית והתודעתית - חוזרת לחיים! ויחד איתה מתעוררים לחיים אלפי נשמות אבודות.
זו כבר לא השתתפות בהדלקת נרות חנוכה, סדר ציבורי או קריאת מגילה עם רעשן ביד. זהו לימוד תורה. הלב של היידישקייט. התכלית. פסגת השאיפות של כל שליח העומד למלא את השליחות שהטיל עלינו כ"ק רבינו, כששיגר אותנו לארץ לא זרועה והורה לנו ללקט נשמות ולהעלות ניצוצות ולהחזיר יהודים הביתה. והם חוזרים הביתה. בהמוניהם הם חוזרים, לבית המדרש הישן והטוב. אל הגמרא הנושנה. אל השולחן הערוך. אל כתבי החסידות.
אין מדובר בלימוד תורה בלבד. כידוע לכל מי שלמד אי פעם 'תניא' - התורה משנָה את האדם, מזככת ומעלה אותו לפסגות רמות, הופכת אותו לדבּוק בנותן התורה, ומאחדת אותו עם מהותו ועצמותו של בורא העולם ומנהיגו.
ובכן, זה בדיוק מה שעובר על רבבות בני משפחותיהם של אלף וחמש מאות אברכי 'כוללי תורה' ועוד תשע מאות בנות ישראל הלומדות לימודי יהדות ב-60 ערים - במסגרת היוזמה המהפכנית האדירה ביותר מאז שיגר הרבי את שליחי-קודשו למדינות ההן. רבבות בני משפחה במעגלים שניים ושלישיים מושפעים ישירות מהאב, מהבן, מהאח או האחות שחשקה נפשו בתורת האלוקים.
אלו לא אלפיים וחמש מאות איש בלבד ולא אלף חמש מאות נשים בלבד. אלו עשרות אלפים בני משפחה. לפתע מספרים מוהלים ברחבי ברית המועצות על עלייה של 200 אחוזים בביקוש לבריתות. סוחרי תפילין נתקלים בגל פתאומי בדמות אלפי ביקושים לזוגות תפילין, על קרקפות שהחלו להניח טוטפות ולהתקשר לבורא העולם; זה כבר לא השליח שמגיע לעשות 'מבצעים'; זה בן המשפחה בעצמו שעושה 'מבצעים' עם כל בני משפחתו, שמצטרפים אליו, והולכים אחריו. חבר מביא חבר, אח מביא אח, לב אבות שב על בניו ולב בנים על אבותם - והתופעה הולכת ומתפשטת, חובקת משפחות- משפחות המתקרבות אל כור מחצבתן במסגרת המיזם הרוחני הכביר של 'כוללי תורה'.
על מנת שתבינו באלו ממדים של מהפכה עסקינן - כדאי שתדעו: אלו אנשים שעד לפני שנתיים, עד ליום שבו הוקמה רשת 'כוללי תורה' בכל רחבי אירופה - לא הציגו את כף רגלם בבית כנסת, ולא ידעו מושגים בסיסיים ביהדות. הם לא ידעו להבחין בין ספר תורה לספר טלפונים, להבדיל, ובין רצועות תפילין לחגורת עור. קורבנות של מאות שנות ניתוק וניכור ובורות. אודים עשנים, שנשמתם היהודית, חלק אלוק-ה ממעל, היא החוט המקשר היחיד, האחרון, שלהם עם יהדותם.
ועכשיו, שנתיים אחרי, הם כבר תלמידי חכמים בזעיר אנפין. הם מתהלכים כוותיקים בשבילי ים התלמוד, יודעים לפענח כתבי חסידות. יודעים מי היה אביי ומדוע חלק על רבא, מה זה 'ייאוש שלא מדעת', עושים פסיעות ראשונות בעולמות של 'ייחודא עילאה' ו'ייחודא תתאה'. הללו, אלף וחמש מאות יהודים שלמרביתם לא היה מושג ירוק בנושאים יהודיים בסיסיים - יודעים כבר להדריך את בני משפחותיהם בהלכות שבת, ברכות הנהנין, דיני טהרה ושאר הלכות שבשולחן ערוך.
כניסה ל'כולל' אחד מתוך רשת 'כוללי תורה', היא אחת החוויות המרגשות והמטלטלות שניתן להעלות על הדעת. שורות-שורות הם יושבים ולומדים, בשיעור ובחברותא, בלימוד ראשוני ובחזרה, בפלפול ובהעמקה, בשינון ובמבחנים. כבר לא באים לשאול את הרב; עכשיו כבר מתחברים לבד אל המקור שממנו שואב הרב את ידיעותיו.
והפירות אינם מפסיקים לצמוח: משפחות שלמות התהפכו מקצה לקצה. ילדים הביאו את הוריהם, הורים את ילדיהם, אנשים על טפם. התופעה מקיפה עשרות ערים וקהילות. בתי כנסת ששנים עמדו שוממים, בניינים ללא מניינים - הפכו למרכזי תורה חיים ושוקקים. קהילות שגחלות-יהדות לחשו בהן בקושי - הפכו סמל ומופת לקהילה שנעה סביב גרעין תורני, בדמות בני הקהילה המקומיים, רוסיים מדורי דורות - שהפכו ללומדי תורה ביגיעה, כקביעות בנפש שהפכה את חייהם מקצה לקצה.
הנה קצת היסטוריה: הכל החל בחודש חשוון תשע"ה - אז התבשרו הרבנים השלוחים במדינות חבר העמים ואירופה על יוזמה מהפכנית בהקניית לימוד התורה בקרב אנשי קהילותיהם - בדמות פתיחת רשת של 'כוללי תורה' ללימוד תורה יומיומי. עשרים וחמש החלוצים הראשונים זכו מיידית למלגה חודשית, ובמהלך שלש שנים אנו מחזיקים היום קרוב ל - 100 כוללים כ"י.