הענדל ליברמן (פוטרפס): הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(הרחבה)
שורה 5: שורה 5:
נולד ב[[י"ג ניסן]] [[תרס"א]] בעיירה [[פלעשניץ]] לאביו ר' מנחם מענדל פוטרפס. אחיו הינו ה[[משפיע]] ר' [[מנחם מענדל פוטרפס]].  
נולד ב[[י"ג ניסן]] [[תרס"א]] בעיירה [[פלעשניץ]] לאביו ר' מנחם מענדל פוטרפס. אחיו הינו ה[[משפיע]] ר' [[מנחם מענדל פוטרפס]].  


בין השנים [[תרע"ג]] - [[תרע"ו]] למד בישיבת [[תומכי תמימים ליובאוויטש]]. על פי הוראת [[אדמו"ר הרש"ב]] היה צייר.
בין השנים [[תרע"ג]] - [[תרע"ו]] למד בישיבת [[תומכי תמימים ליובאוויטש]]. עם סיום לימודיו בישיבה נסחף מעט אחר זרם ההשכלה הכללי שנפוץ אז ברוסיה ונכנס לאוניברסיטה ללמוד ציור. מאוחר יותר נטש את האוניברסיטה, ועל פי הוראת [[אדמו"ר הרש"ב]] המשיך לעסוק בציור על טהרת הקודש.


בעת [[מלחמת העולם השניה]] איבד אשתו ושתי בנותיו ובשנת [[תש"ו]] החליף את שם משפחתו ל"ליברמן", שם זה דבק בו.
בעת [[מלחמת העולם השניה]] איבד אשתו ושתי בנותיו ובשנת [[תש"ו]] החליף את שם משפחתו ל"ליברמן", שם זה דבק בו.


בשנת [[תש"ז]] הגיע ל[[ארצות הברית]] והפך לבן בית אצל [[בית רבי]] - [[אדמו"ר הריי"צ]], [[הרבי שליט"א]] ו[[הרבנית נחמה דינה]].
בשנת [[תש"ז]] הגיע ל[[ארצות הברית]] והפך לבן בית אצל [[בית רבי]] - [[אדמו"ר הריי"צ]], [[הרבי שליט"א]] ו[[הרבנית נחמה דינה]].
ציוריו האומנותיים קנו להם שם בכל רחבי העולם, והוא השתתף בתצוגות בין לאומיות שזכו לחשיפה רחבה{{הערה|1=בין האר, השתתף בתערוכה שנערכה בשנת [[תשכ"ח]] ב[[דוטרויט]] שבמישיגן. התערוכה סוקרה בכלי התקשורת, והרבי שלח את ברכתו לתעורכה על ידי המזכיר [[חיים יהודה קרינסקי|קרינסקי]]. פרטים אודות תערוכה זו פורסמו ב[http://www.teshura.com/teshurapdf/Krinsky-Stazakovsky%20-%20Sivan%2028,%205773.pdf תשורה מחתונת משפחת קרינסקי, כ"ח סיון תשע"ג] עמודים 24-26.}}, והביאו לקידוש השם גדול.


נפטר ב[[י"ג באדר]] שנת [[תשל"ו]].
נפטר ב[[י"ג באדר]] שנת [[תשל"ו]].


==ציור מפת העיירה ליובאוויטש==
בשנת [[תשמ"ג]] יצא לאור הספר [[ליובאוויטש וחייליה]] של הרב [[רפאל נחמן כהן]], שתיעד את תולדות הישיבה בליובאוויטש, את סדרי הלימודים שהיו נהוגים בה, ואת שמות התלמידים שלמדו בה מאז הקמתה ועד ל[[מלחמת העולם השניה]].
על מנת להגיש לקורא מוצר מושלם, הוא ביקש מליברמן לצייר לו מפה של העיירה ומבני הישיבה וחצר אדמו"ר הרש"ב, ולצורך הציור הוא הפגיש בינו לבין רבה של שכונת [[קראון הייטס]] הרב [[זלמן שמעון דווארקין]], על מנת שיסייע לו במלאכתו{{הערה|המוציא לאור לא סמך על זכרונו של הצייר בלבד, מכיוון שתקופת שהותו בליובאוויטש הייתה בגיל צעיר יחסית.}}.
מפת העיירה פורסמה בספר{{הערה|1=בעמוד 15, נדפסה שוב ב[http://beismoshiach.org/pdf/316/Mas316_c.bira.pdf שבועון בית משיח גליון 316].}}, אך לאחר מכן פורסמו מפות אחרות (ביניהם, של הרב [[יהודה חיטריק]] שהיו שונות בכמה פרטים. בין החוקרים נתון ויכוח איזו מהמפות מדוייקות יותר.
{{הערות שוליים}}
{{מיון רגיל:פוטרפס, הענדל}}
{{מיון רגיל:פוטרפס, הענדל}}
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]

גרסה מ־22:38, 21 בינואר 2014

ר' הענדל מצייר

ר' חנוך הענדל פוטרפס (ליברמן) (י"ג ניסן תרס"א - י"ג באדר תשל"ו) היה צייר חסידי, שזכה להיות מקורב למשפחת נשיאי חב"ד. ציוריו עוסקים בעיקר בתיעוד החיים החסידיים בעיירה.

תולדות חייו

נולד בי"ג ניסן תרס"א בעיירה פלעשניץ לאביו ר' מנחם מענדל פוטרפס. אחיו הינו המשפיע ר' מנחם מענדל פוטרפס.

בין השנים תרע"ג - תרע"ו למד בישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש. עם סיום לימודיו בישיבה נסחף מעט אחר זרם ההשכלה הכללי שנפוץ אז ברוסיה ונכנס לאוניברסיטה ללמוד ציור. מאוחר יותר נטש את האוניברסיטה, ועל פי הוראת אדמו"ר הרש"ב המשיך לעסוק בציור על טהרת הקודש.

בעת מלחמת העולם השניה איבד אשתו ושתי בנותיו ובשנת תש"ו החליף את שם משפחתו ל"ליברמן", שם זה דבק בו.

בשנת תש"ז הגיע לארצות הברית והפך לבן בית אצל בית רבי - אדמו"ר הריי"צ, הרבי שליט"א והרבנית נחמה דינה.

ציוריו האומנותיים קנו להם שם בכל רחבי העולם, והוא השתתף בתצוגות בין לאומיות שזכו לחשיפה רחבה[1], והביאו לקידוש השם גדול.

נפטר בי"ג באדר שנת תשל"ו.

ציור מפת העיירה ליובאוויטש

בשנת תשמ"ג יצא לאור הספר ליובאוויטש וחייליה של הרב רפאל נחמן כהן, שתיעד את תולדות הישיבה בליובאוויטש, את סדרי הלימודים שהיו נהוגים בה, ואת שמות התלמידים שלמדו בה מאז הקמתה ועד למלחמת העולם השניה.

על מנת להגיש לקורא מוצר מושלם, הוא ביקש מליברמן לצייר לו מפה של העיירה ומבני הישיבה וחצר אדמו"ר הרש"ב, ולצורך הציור הוא הפגיש בינו לבין רבה של שכונת קראון הייטס הרב זלמן שמעון דווארקין, על מנת שיסייע לו במלאכתו[2].

מפת העיירה פורסמה בספר[3], אך לאחר מכן פורסמו מפות אחרות (ביניהם, של הרב יהודה חיטריק שהיו שונות בכמה פרטים. בין החוקרים נתון ויכוח איזו מהמפות מדוייקות יותר.

הערות שוליים

  1. בין האר, השתתף בתערוכה שנערכה בשנת תשכ"ח בדוטרויט שבמישיגן. התערוכה סוקרה בכלי התקשורת, והרבי שלח את ברכתו לתעורכה על ידי המזכיר קרינסקי. פרטים אודות תערוכה זו פורסמו בתשורה מחתונת משפחת קרינסקי, כ"ח סיון תשע"ג עמודים 24-26.
  2. המוציא לאור לא סמך על זכרונו של הצייר בלבד, מכיוון שתקופת שהותו בליובאוויטש הייתה בגיל צעיר יחסית.
  3. בעמוד 15, נדפסה שוב בשבועון בית משיח גליון 316.