עריכת הדף "שש זכירות"

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אזהרה: אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם תיכנסו לחשבון או תיצרו חשבון, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.

ניתן לבטל את העריכה. נא לבדוק את השוואת הגרסאות שלהלן כדי לוודא שזה אכן מה שאתם רוצים לעשות, ולאחר מכן לפרסם את השינויים למטה כדי לסיים את ביטול העריכה.

גרסה אחרונה הטקסט שלך
שורה 1: שורה 1:
{{חלונית
'''שש זכירות''' אמורים אותם בכל יום וגם ב[[שבת]], וים טוב, [[ראש השנה]] ו[[יום הכיפורים]]. אין נוהגים לומר הי"ג עיקרים.
|כותרת=שש זכירות
|רוחב=30%
|תוכן=לְמַֽעַן תִּזְכֹּר אֶת יוֹם צֵאתְךָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם כֹּל יְמֵי חַיֶּֽיךָ:


רַק הִשָּׁמֶר לְךָ וּשְׁמֹר נַפְשְׁךָ מְאֹד פֶּן תִּשְׁכַּח אֶת הַדְּבָרִים אֲשֶׁר רָאוּ עֵינֶיךָ וּפֶן יָסוּרוּ מִלְּבָבְךָ כֹּל יְמֵי חַיֶּֽיךָ, וְהוֹדַעְתָּם לְבָנֶיךָ וְלִבְנֵי בָנֶיךָ: יוֹם אֲשֶׁר עָמַדְתָּ לִפְנֵי ה' אֱלֺקֶיךָ בְּחֹרֵב:
[[קטגוריה:מנהגי חב"ד]]
 
זָכוֹר אֵת אֲשֶׁר עָשָׂה לְךָ עֲמָלֵק, בַּדֶּרֶךְ בְּצֵאתְכֶם מִמִּצְרָיִם: אֲשֶׁר קָרְךָ בַּדֶּֽרֶךְ וַיְזַנֵּב בְּךָ כָּל הַנֶּחֱשָׁלִים אַחֲרֶיךָ, וְאַתָּה עָיֵף וְיָגֵעַ, וְלֺא יָרֵא אֱלֺקִים: וְהָיָה בְּהָנִיחַ ה' אֱלֺקֶיךָ לְךָ, מִכָּל אֹיְבֶיךָ מִסָּבִיב, בָּאָֽרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֺקֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה לְרִשְׁתָּהּ, תִּמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם, לֺא תִּשְׁכָּח:
 
זְכֹר אַל תִּשְׁכַּח אֵת אֲשֶׁר הִקְצַפְתָּ אֶת ה' אֱלֺקֶיךָ בַּמִּדְבָּר:
 
זָכוֹר אֵת אֲשֶׁר עָשָׂה ה' אֱלֺקֶיךָ לְמִרְיָם, בַּדֶּרֶךְ בְּצֵאתְכֶם מִמִּצְרָיִם:
 
זָכוֹר אֶת יוֹם הַשַּׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ:
 
|מקור=[[סידור אדמו"ר הזקן]]
|ניקוד=כן}}
'''שש זכירות''' הם קבוצת פסוקים מן התורה אותם נוהגים לומר בכל יום, בסיום [[תפילת שחרית]]. מנהג חב"ד לאומרם בכל יום וגם ב[[שבת]], [[יום טוב]], [[ראש השנה]] ו[[יום הכיפורים]]{{הערה|[[תבנית:היום יום/ח' מנחם אב|היום יום ח' מנחם אב]].}}.
 
הזכירות הם על אירועים שהתרחשו בהיסטוריה היהודית עליהם מצווה התורה כי עלינו לזוכרם באופן תמידי ולא לשכוח אותם, והם כוללות את העניינים הבאים:
 
* זכירת [[יציאת מצרים]]
* זכירת [[מעמד הר סיני]]
* זכירת מעשה [[עמלק]] ומחייתו
* זכירת [[חטא העגל]]
* זכירת מעשה [[מרים]] (בהקשר לאיסור [[לשון הרע]])
* זכירת ה[[שבת]]
 
לפי פוסקים רבים, זו מצוות עשה מדאורייתא לזכור בכל יום את אותם אירועים מכוננים שאירעו לעם ישראל. למרות שאת המצווה ניתן לקיים בזכירה במחשבה בלבד, בסידורים רבים סודרו פסוקים אלו כדי לאומרם בסוף התפילה.
 
[[אדמו"ר הזקן]] כתב בשולחן ערוך{{הערה|שם=סד|[https://chabadlibrary.org/books/adhaz/sh/sh1/7/60/4.htm שולחן ערוך או"ח ס, ד.]}} ששש הזכירות הן חובה יומית, מלבד זכירת השבת ששנויה במחלוקת, והוא היה הראשון שהדפיס בסידורו את הזכירות במתכונת הנהוגה היום.
 
בסידורי עדות המזרח מודפסות עשר זכירות (בתוספת פסוקים בתורה בהם נאמר 'זכור' 'וזכרת' וכדומה) ובסידורי אשכנז הישנים, מודפסות רק ארבע זכירות.
 
ב[[לוח היום יום]] בסדר הנחת [[ארבעה זוגות תפילין]] כותב [[הרבי]], שבהנחת [[תפילין דרבינו תם]], בין השאר, קוראים את הזכירות שנדפסו בסידור{{הערה|[[תבנית:היום יום/י"ט מנחם אב|היום יום י"א מנחם אב]].}}.
 
בנוסף לאמירת שש זכירות בכל יום מובא בשולחן ערוך{{הערה|שם=סד}} שיש לזכור את הזכירות אצל קריאת שמע, ולכן באמירת ברכת אהבת עולם לפני קריאת שמע של שחרית, יש לזכור כדלהלן:
*באמירת "ובנו בחרת מכל עם ולשון וקרבתנו מלכנו" יזכור מתן תורה ומעמד הר סיני.
*באמירת "לשמך הגדול באהבה" יזכור מעשה עמלק (שאין השם שלם עד שימחה זרעו של עמלק).
*באמירת "להודות לך וליחדך" יזכור מעשה מרים (הפה לא נברא אלא להודות ולא לדבר לשון הרע).
*באמירת "ולאהבה את שמך" יזכור מעשה העגל (ולא כאותה שעה שעשו את העגל שלא היה באהבה עם הקב"ה).
ובקריאת שמע עצמה יש לזכור:
*באמירת "וזכרתם את כל מצות ה'" יזכור את מצוות שבת ששקולה כנגד כל המצות.
*וכמובן, באמירת "אני ה' אלוקיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים וכו'" מקיימים מצוות זכירת יציאת מצרים.
 
באמירת השש זכירות, בזכירה השלישית אודות עמלק, יש לומר "זֵכֶר, זֶכֶר" - בצירה ואחר כך בסגול. כמו בקריאת התורה בפרשה זו ב[[פרשת כי תצא]]{{הערה|ועיין ב[[ספר המנהגים]] עמ' 72-73.}}.
 
==קישורים חיצוניים==
*'''[https://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/2234458 שש זכירות • יהדות כיצד?]''' ב[[אתר בית חב"ד]]
 
== לקריאה נוספת==
סידור רבינו הזקן עם ציונים והערות (בעריכת רלוי"צ ראסקין) עמ' קצו ואילך.
 
 
{{הערות שוליים}}
{{תפילה}}
[[קטגוריה:תפילה]]
לתשומת ליבך: תרומתך לאתר חב"דפדיה תפורסם לפי תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף חב"דפדיה:זכויות יוצרים לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך או העתקת אותו ממקור בנחלת הכלל (שאינו מוגבל בזכויות יוצרים) או מקור חופשי דומה. אין לשלוח חומר מוגבל בזכויות יוצרים ללא רשות!
ביטול עזרה בעריכה (נפתח בחלון חדש)