עריכת הדף "קרעפלאך"

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אזהרה: אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם תיכנסו לחשבון או תיצרו חשבון, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.

ניתן לבטל את העריכה. אנא בדקו את השוואת הגרסאות שלהלן כדי לוודא שזה אכן מה שאתם רוצים לעשות, ולאחר מכן שמרו את השינויים למטה כדי לסיים את ביטול העריכה.

גרסה אחרונה הטקסט שלך
שורה 1: שורה 1:
'''קְרֶעפָּלאָךְ''' (כיסני בצק ממולאים בבשר. מכונים גם בשם '''קרעפכין''') הינו מאכל יהודי אותו נוהגים חסידי חב"ד לאכול ב[[ערב יום כיפור]], ב[[הושענא רבא]]{{הערה|1=[https://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=15928&st=&pgnum=232 התוועדויות תנש"א חלק א' עמוד 213 בהערה].}} וב[[חג הפורים]].
+
'''קרעפלאך''' (כיסני בצק ממולאים בבשר. מכונים גם בשם '''קרעפכין''') הינו מאכל יהודי אותו נוהגים חסידי חב"ד לאכול ב[[ערב יום כיפור]], ב[[הושענא רבא]] וב[[חג הפורים]].
  
בקהילות אחרות נהוג לאכול קרעפלאך גם ב[[חג השבועות]], ולמנהג נאמרו טעמים שונים על פי הסוד והרמז.
+
בקהילות אחרות נהוג לאכול קרעפלאך גם בחג השבועות, ולמנהג נאמרו טעמים שונים על פי הסוד והרמז.
  
 
==מקור המנהג, טעמים ורמזים==
 
==מקור המנהג, טעמים ורמזים==
 
מקור המנהג הוא בקהילות אשכנז, כאשר הטעם הפשוט לכך הוא שימים אלו בהן נהוג לאכול כרעפלאך, הם ימים שנוהגים בהם רק חלק ממנהגי יום טוב, ולכן אוכלים בשר שמרבה בשמחה, כמו המנהג ביום טוב - אך הוא מכוסה בבצק{{הערה|טעמי המנהגים. נטעי גבריאל פרק ע"א סימן י'.}}.
 
מקור המנהג הוא בקהילות אשכנז, כאשר הטעם הפשוט לכך הוא שימים אלו בהן נהוג לאכול כרעפלאך, הם ימים שנוהגים בהם רק חלק ממנהגי יום טוב, ולכן אוכלים בשר שמרבה בשמחה, כמו המנהג ביום טוב - אך הוא מכוסה בבצק{{הערה|טעמי המנהגים. נטעי גבריאל פרק ע"א סימן י'.}}.
  
[[אדמו"ר הזקן]] מבאר{{הערה|מאה שערים. מאמרי אדמו"ר הזקן - ענינים, עמוד רמא.}}, שהבשר רומז למידות, והוא מכוסה בקמח העשוי מחיטה - שרומזת לתורה. וכיון שבימים אלו מתגלים 'החסדים המכוסים' אוכלים 'בשר-חסדים' המכוסים 'בבצק-תורה'.
+
אדמו"ר הזקן מבאר{{הערה|מאה שערים. מאמרי אדמו"ר הזקן - ענינים, עמוד רמא.}}, שהבשר רומז למידות, והוא מכוסה בקמח העשוי מחיטה - שרומזת לתורה. וכיון שבימים אלו מתגלים 'החסדים המכוסים' אוכלים 'בשר-חסדים' המכוסים 'בבצק-תורה'.
  
עוד מבאר אדמו"ר הזקן מובא שכשם שבחג השבועות שניתנה התורה ציוותה התורה להקריב את הלחם על גבי שני הכבשים, כך גם ב[[יום הכיפורים]] שאז ניתנו לוחות שניות, אוכלים בשר ש'עליו' יש לחם, וכן בפורים שאז קיימו היהודים את אשר החלו לעשות{{הערה|מאה שערים.}}.
+
עוד מבאר אדמו"ר הזקן מובא שכשם שבחג השבועות שניתנה התורה ציוותה התורה להקריב את הלחם על גבי שתי הכבשים, כך גם ביום הכיפורים שאז ניתנו לוחות שניות, אוכלים בשר ש'עליו' יש לחם, וכן בפורים שאז קיימו היהודים את אשר החלו לעשות{{הערה|מאה שערים.}}.
  
 
במקומות אחרים מובא שיש לעשות את הכיסנים בצורה משולשת דווקא, הרומזים לתורה המורכבת משלושה חלקים (תורה-נביאים-כתובים), שניתנה לעם משולש (כוהנים-לוויים-ישראלים) בחודש השלישי (סיון), לאחר 'שלושת ימי הגבלה', על ידי משה רבינו שהוא הילד השלישי במשפחתו (וכן דברים נוספים בתורה קשורים במספר שלוש).
 
במקומות אחרים מובא שיש לעשות את הכיסנים בצורה משולשת דווקא, הרומזים לתורה המורכבת משלושה חלקים (תורה-נביאים-כתובים), שניתנה לעם משולש (כוהנים-לוויים-ישראלים) בחודש השלישי (סיון), לאחר 'שלושת ימי הגבלה', על ידי משה רבינו שהוא הילד השלישי במשפחתו (וכן דברים נוספים בתורה קשורים במספר שלוש).
שורה 16: שורה 16:
 
הפתגם החסידי אומר, שב[[ליובאוויטש]] היו אוכלים קרעפלך בכל פעם שהיו מכים: בערב יום-כיפור, בהושענא-רבה, ובפורים.
 
הפתגם החסידי אומר, שב[[ליובאוויטש]] היו אוכלים קרעפלך בכל פעם שהיו מכים: בערב יום-כיפור, בהושענא-רבה, ובפורים.
  
היו שמצאו לכך רמז בלשון התורה "הכה תכה"{{הערה|דברים יג, יז.}}, שהם ראשי-תיבות "'''ה'''ושענה (רבא) '''כ'''יפור '''ה'''מן" "'''ת'''אכל '''כ'''רעפלאך '''ה'''רבה", בימים שבהם נוהגים להכות: 'על חטא' בערב יום כיפור, ערבות ההושענות בהושענא רבה, ובחג הפורים - כשמכים את המן.
+
היו שמצאו לכך רמז בלשון התורה "הכה תכה", שהם ראשי-תיבות "'''ת'''אכל '''כ'''רעפלאך '''ה'''רבה", בימים שבהם נוהגים להכות: 'על חטא' בערב יום כיפור, ערבות ההושענות בהושענא רבה, ובחג הפורים - כשמכים את המן.
 +
 
  
 
===מנהג הרבי===
 
===מנהג הרבי===
שורה 28: שורה 29:
 
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
 
*'''[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=67218 כיצד מכינים קרעפאלאך?]''' {{וידפו}}
 
*'''[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=67218 כיצד מכינים קרעפאלאך?]''' {{וידפו}}
*'''[http://www.col.org.il/חדשות_חבד_לקראת_פורים_כך_תכינו_קרפלך_בשרי_צפו_בוידאו_67377.html לקראת פורים: כך תכינו קרפלך בשרי ● צפו בוידאו]''' {{COL}} {{וידאו}}
+
*'''[http://www.col.org.il/%D7%97%D7%93%D7%A9%D7%95%D7%AA_%D7%97%D7%91%D7%93_%D7%9C%D7%A7%D7%A8%D7%90%D7%AA_%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D_%D7%9B%D7%9A_%D7%AA%D7%9B%D7%99%D7%A0%D7%95_%D7%A7%D7%A8%D7%A4%D7%9C%D7%9A_%D7%91%D7%A9%D7%A8%D7%99_%D7%A6%D7%A4%D7%95_%D7%91%D7%95%D7%99%D7%93%D7%90%D7%95_67377.html לקראת פורים: כך תכינו קרפלך בשרי ● צפו בוידאו]''' {{COL}} {{וידאו}}
 
*נחמה גרייזמן, '''[http://www.chabad.co.il/?template=article&topic=175&article=1141 מה שמסתתר בקרעפלאך]''' {{חבד בישראל}}
 
*נחמה גרייזמן, '''[http://www.chabad.co.il/?template=article&topic=175&article=1141 מה שמסתתר בקרעפלאך]''' {{חבד בישראל}}
{{הערות שוליים}}
+
 
 
{{פורים}}
 
{{פורים}}
 
[[קטגוריה:פורים]]
 
[[קטגוריה:פורים]]

לתשומת לבך: תרומתך לחב"דפדיה תפורסם תחת תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף חב"דפדיה:זכויות יוצרים לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך, או העתקת אותו ממקור שאינו מוגן בזכויות יוצרים. אין לעשות שימוש בחומר המוגן בזכויות יוצרים ללא רשות!

ביטול עזרה בעריכה (נפתח בחלון חדש)