עריכת הדף "המרכז היהודי קהילתי מארינה רושצ'ה (מוסקבה)"

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אזהרה: אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם תיכנסו לחשבון או תיצרו חשבון, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.

ניתן לבטל את העריכה. אנא בדקו את השוואת הגרסאות שלהלן כדי לוודא שזה אכן מה שאתם רוצים לעשות, ולאחר מכן שמרו את השינויים למטה כדי לסיים את ביטול העריכה.

גרסה אחרונה הטקסט שלך
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:בית כנסת מרינה רושצה במוסקבה.jpg|שמאל|ממוזער|250px|פנים בית הכנסת השוכן בקומה השניה של הבנין ([[אב]] [[תשע"א]])]] [[קובץ:המרכז היהודי קהילתי מרינה רושצ'הjpg.jpg|שמאל|ממוזער|250px|בית הכנסת מבחוץ]]
+
[[קובץ:בית כנסת מרינה רושצה במוסקבה.jpg|שמאל|ממוזער|250px|פנים בית הכנסת השוכן בקומה הראשונה של הבנין ([[אב]] [[תשע"א]])]]
 
+
'''מארינה רושצ'ה''' (ברוסית: Московская Синагога Хабада в Марьиной Роще) הוא שמו המיתולוגי של בנין בית הכנסת של חסידי חב"ד בתקופת הקומוניזם ב[[מוסקבה]], עיר הבירה של [[רוסיה]]. על חורבות בית הכנסת מרוכזים כיום משרדיו ומוסדותיו של "המרכז היהודי-קהילתי מוסקבה", המנוהל על ידי רבה הראשי של רוסיה הרב [[בערל לאזאר]].
'''מארינה רושצ'ה''' (ברוסית: МЕОЦ) הוא שמו של בנין בית הכנסת של חסידי חב"ד בתקופת הקומוניזם ב[[מוסקבה]], עיר הבירה של [[רוסיה]]. על חורבות בית הכנסת מרוכזים כיום משרדיו ומוסדותיו של "המרכז היהודי-קהילתי מוסקבה", המנוהל על ידי רבה הראשי של רוסיה הרב [[בערל לאזאר]].
 
  
 
שמו של הבית כנסת ניתן לו על שם השכונה בה הוא ממוקם.
 
שמו של הבית כנסת ניתן לו על שם השכונה בה הוא ממוקם.
  
המבנה נחשב למרכז החשוב ביותר של הקהילה היהודית במוסקבה, שהינה גם הקהילה היהודית הגדולה ביותר במדינת רוסיה כולה, ורבנים ואישי ציבור רבים המבקרים ברוסיה מבקרים במקום.
+
המבנה נחשב למרכז החשוב ביותר של הקהילה היהודית במוסקבה, שהינה גם הקהילה היהודית הגדולה ביותר במדינת רוסיה כולה, ורבנים ואישי ציבור המבקרים ברוסיה רואים לעצמם חובה לערוך ביקור נימוסין במקום.
  
 
==תולדות בית הכנסת==
 
==תולדות בית הכנסת==
שורה 17: שורה 16:
 
עם התפטרותו של ה[[פרזידנט (תואר כבוד)|פרזידנט]] של מדינת רוסיה מר מיכאיל גורבצ'וב ונפילת מסך הברזל, הוקם במקום סניף של ישיבת [[תומכי תמימים]].
 
עם התפטרותו של ה[[פרזידנט (תואר כבוד)|פרזידנט]] של מדינת רוסיה מר מיכאיל גורבצ'וב ונפילת מסך הברזל, הוקם במקום סניף של ישיבת [[תומכי תמימים]].
  
שלוש שנים לאחר מכן, ב[[חג החנוכה]] [[תשנ"ד]] הועלה המבנה באש, ועל חורבותיו הוקם המרכז היהודי קהילתי של מוסקבה, בבנין מפואר המתנשא לגובה של 7 קומות.
+
שלוש שנים לאחר מכן, ב[[חג החנוכה]] [[תשנ"ד]] הועלה המבנה באש, ועל חורבותיו הוקם המרכז היהודי קהילתי של מוסקבה, בבנין מפואר המתנשא לגובה של 8 קומות.
  
 
===המרכז הקהילתי החדש===
 
===המרכז הקהילתי החדש===
הבנין החדש הוקם על ידי שליח הרבי ב[[מוסקבה]] הרב [[בערל לאזאר]], ותחת הנהלתו של מנכ"ל הבניין הרב [[מרדכי וייסברג]], הוא הפך למרכז העצבים של יהדות [[מוסקבה]] בו מתקיימים עשרות מניני תפילה בכל יום, וכן עשרות שמחות יהודיות.
+
הבנין החדש הוקם על ידי שליח הרבי ב[[מוסקבה]] הרב [[בערל לאזאר]], ותחת הנהלתו של מנכ"ל הבניין הרב מרדכי וייסברג, הוא הפך למרכז העצבים של יהדות [[מוסקבה]] בו מתקיימים עשרות מניני תפילה בכל יום, וכן עשרות שמחות יהודיות.
  
 
בשנת [[תש"ס]] קיבל הבניין תנופה גדולה עם בחירתו של הרב לאזאר כרבה הראשי של [[רוסיה]], וריכוז לשכת הרבנות הראשית בבנין.
 
בשנת [[תש"ס]] קיבל הבניין תנופה גדולה עם בחירתו של הרב לאזאר כרבה הראשי של [[רוסיה]], וריכוז לשכת הרבנות הראשית בבנין.
שורה 27: שורה 26:
  
 
==המבנה כיום==
 
==המבנה כיום==
הקומה השניה של הבניין מוקדשת עבור בית הכנסת, כאשר התקרה מעל החלל המרכזי מתנוססת לגובה, ובצידי בית הכנסת בנויה גזוזטראה המשמשת כ[[עזרת נשים]].
+
הקומה הראשונה של הבניין מוקדשת עבור בית הכנסת, כאשר התקרה מעל החלל המרכזי מתנוססת לגובה, ובצידי בית הכנסת בנויה גזוזטראה המשמשת כ[[עזרת נשים]].
  
בנוסף, פועלות בקומת הכניסה שתי מסעדות כשרות ברמה גבוהה (מסעדה בשרית ומסעדה [[חלב]]ית), עם כשרותה המהודרת של הרבנות הראשית לרוסיה, אולם אירועים, וכן [[מקווה טהרה]] לגברים ו[[מקווה טהרה]] לנשים, וכן [[מקווה כלים]].
+
בנוסף, פועלות בקומת הכניסה שתי מסעדות כשרות ברמה גבוהה (מסעדה בשרית ומסעדה [[חלב]]ית), עם כשרותה המהודרת של הרבנות הראשית לרוסיה, וכן [[מקווה טהרה]] לגברים.
  
בקומה שלישית שוכנת ה'עזרת נשים' בצורת גזוזטראה, ושוכנים חנות ספרים וחנות יודאיקה. בקומה רביעית שוכן אמפיתיאטרון, אולם ספורט וחדר כושר.
+
בקומה החמישית שוכנים משרדי הרבנות הראשית לרוסיה, ובהם משרדו של הרב הראשי לרוסיה שליח הרבי ורב הקהילה, הרב [[דובער פנחס לזר]].
  
בקומה החמישית ושישית שוכנים משרדי הרבנות הראשית לרוסיה, ובהם משרדו של הרב הראשי לרוסיה שליח הרבי ורב הקהילה, הרב [[דובער פנחס לזר]]. ובקומה שביעית ארגון 'יחד' בשביל צעירים.
+
==אישים הקשורים לבית הכנסת==
 +
*הרב [[גמליאל שמחה בינונסקי]] - רב במרכז.
 +
' [[זושא פז]], [[גבאי]] בית הכנסת בתקופת הקומוניזם.
  
==אישים הקשורים לבית הכנסת==
+
*ר' [[אברהם גנין]], [[מוהל]] ומהפעילים הבולטים ב[[מחתרת החב"דית במוסקבה]].
*הרב [[גמליאל שמחה בינונסקי]] - רב במרכז היהודי לשעבר.
 
*הרב [[זושא פז]] - [[גבאי]] בית הכנסת בתקופת הקומוניזם.
 
*הרב [[אברהם גנין]] - [[מוהל]] ומהפעילים הבולטים ב[[מחתרת החב"דית במוסקבה]].
 
*הרב [[בערל לאזאר]] - רבה הראשי ל[[רוסיה]], ורב המרכז היהודי מארינה רושצ'ה. 
 
*הרב [[מרדכי ויסברג]] - מנכ"ל המרכז היהודי מארינה רושצ'ה.
 
*הרב [[שייע דייטש]] - [[גבאי]] הראשי של הבית כנסת.  
 
  
==ראו גם==
+
מנכ"ל המרכז היהודי מארינה רושצ'ה הרב [[מרדכי ויסברג]]
*[[בית הכנסת בלשייא ברונייא מוסקבה]]
 
  
 
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
שורה 60: שורה 54:
  
 
[[קטגוריה:בתי כנסת חב"דים]]
 
[[קטגוריה:בתי כנסת חב"דים]]
[[קטגוריה:מוסדות וארגונים במוסקבה]]
 

לתשומת לבך: תרומתך לחב"דפדיה תפורסם תחת תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף חב"דפדיה:זכויות יוצרים לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך, או העתקת אותו ממקור שאינו מוגן בזכויות יוצרים. אין לעשות שימוש בחומר המוגן בזכויות יוצרים ללא רשות!

ביטול עזרה בעריכה (נפתח בחלון חדש)