עריכת הדף "
הבטה
"
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
אזהרה:
אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם
תיכנסו לחשבון
או
תיצרו חשבון
, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.
בדיקת אנטי־ספאם.
אין
למלא שדה זה!
'''הבטה''' בלשון הקודש, היא הסתכלות באופן של 'מלמעלה למטה', ובחסידות, מורה על השגחה אלוקית באופן של [[אור מקיף]]. ==הרחבה== {{ציטוט צף| החינוך של תינוקות של בית רבן צריך להיות באופן שהתינוקות נעשים חדורים לגמרי תוך תוכם עם הענין והנקודה של "משיח", כך, שכאשר רק '''נותנים מבט''' על ילד יהודי, מה רואים? – את משיח! כל מציאותם היא "משיח" – הגילוי ד"אתה הראת גו' אין עוד מלבדו".|שיחת ליל שמחת תורה. אות ג.}} מלשון הפסוקים ניתן להוכיח שכל מקום שנאמר הבטה הוא הסתכלות מלמעלה, דוגמת: "משמים הביט השם", "המביט לארץ ותרעד", ועוד (ועל דרך זה לשון 'השקפה', כמו "עד ישקיף וירא ה' משמים", "השקיפה ממעון קדשך מן השמים"){{הערה|מדרש רבה פרשת לך לך פרשה מד, על הפסוק 'הבט נא השמימה וספור הכוכבים'.}}. בחסידות מבואר, שההבטה מורה גם על ריחוק, כמו שרואים בחוש ומוכח בחכמת הטבע, שכאשר אדם עומד במקום נמוך ורואה דבר מסויים שגבוה ממנו, הוא נראה לו קרוב אליו (דוגמת מראה הכוכבים לאדם, שאף שרחוקים אלפי קילומטרים, נראים כאילו הם קרובים), ולעומת זאת כאשר אדם עומד מלמעלה ומביט על מה שלמטה ממנו, נראה לו הדבר רחוק ממנו (כמו מי שמסתכל בבור עמוק){{הערה|אור התורה זכור א'תשפו. דרך מצוותיך עמוד צה.}}. ההבדל בין הבטה וראיה, משמש משל בחסידות להבדל בין [[דעת עליון]] ו[[דעת תחתון]], שאף ששניהם אמת, מצד הראיה 'מלמעלה למטה', העולם הזה נראה כאין, בריחוק, כאילו אינו תופס מקום, ואילו בראיה מלמטה למעלה, נחזה הדבר בהיפוך לגמרי{{הערה|שם, עמוד א'תשפז.}}. זהו גם הביאור הפנימי בכך שהפסוק תולה את הברכה לבני ישראל דווקא ב'הבטה' משמים, כיון שדווקא מצד 'מלמעלה למטה', שעצמותו ומהותו יתברך הוא היש האמיתי וכל הנבראים כאין לפניו, הברכה נמשכת רק לבני ישראל שעלו במחשבה, ולא האומות ושאר הנבראים{{הערה|שם, עמוד א'תשפח.}}. ==ראו גם== *[[עיניים]] *[[השקפה]] *[[ראיה]] *[[משקפיים]] ==קישורים חיצוניים== *'''[https://beta.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=58824&pgnum=8 הבטה]''', ספר הליקוטים דא"ח צמח צדק אות ה', עמוד ב' {{הערות שוליים}} [[קטגוריה:מושגים בחסידות]]
תקציר:
לתשומת ליבך: תרומתך לאתר חב"דפדיה תפורסם לפי תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף
חב"דפדיה:זכויות יוצרים
לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך או העתקת אותו ממקור בנחלת הכלל (שאינו מוגבל בזכויות יוצרים) או מקור חופשי דומה.
אין לשלוח חומר מוגבל בזכויות יוצרים ללא רשות!
ביטול
עזרה בעריכה
(נפתח בחלון חדש)
תבניות המופיעות בדף זה:
תבנית:הערה
(
הצגת מקור
) (מוגנת חלקית)
תבנית:הערה/קוד
(
עריכה
)
תבנית:הערות שוליים
(
הצגת מקור
) (מוגנת)
תבנית:הערות שוליים/מרחב שם
(
עריכה
)
תבנית:ציטוט-צף
(
עריכה
)
תבנית:ציטוט צף
(
עריכה
)
יחידה:Arguments
(
עריכה
)
יחידה:PV-options
(
עריכה
)
יחידה:ParamValidator
(
עריכה
)
יחידה:הערה
(
עריכה
)
יחידה:פרמטרים
(
עריכה
)
תפריט ניווט
כלים אישיים
לא בחשבון
שיחה
תרומות
יצירת חשבון
כניסה לחשבון
מרחבי שם
ערך
שיחה
עברית
צפיות
קריאה
עריכה
עריכת קוד מקור
גרסאות קודמות
עוד
ניווט
עמוד ראשי
ברוכים הבאים
אולם דיונים
לוח מודעות
שינויים אחרונים
ערך אקראי
דיווח על טעות
עזרה
חב"דפדיה להורדה
צור קשר/תרומה
פורטלים
נשיאי חב"ד
ימי חב"ד
גאולה ומשיח
תורת החסידות
תורת הנגלה
ניגוני חב"ד
ספרות חב"ד
בית רבי
אישי חב"ד
הפצת המעיינות
קישורים
חב"ד אינפו
ארכיון גאולה ומשיח
כלים
דפים המקושרים לכאן
שינויים בדפים המקושרים
דפים מיוחדים
מידע על הדף