עריכת הדף "
יעקב משה אסיסקוביץ
" (פסקה)
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
אזהרה:
אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם
תיכנסו לחשבון
או
תיצרו חשבון
, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.
בדיקת אנטי־ספאם.
אין
למלא שדה זה!
==תולדות חיים== נולד בליובאוויטש שברוסיה הלבנה ב[[י"ח אלול]] [[תרי"ח]] לאביו ר' [[שלום קזרנובסקי]], כנין לרבי [[יעקב כולי סלונים]] והרבנית [[מנוחה רחל סלונים]] בת [[אדמו"ר האמצעי]]. בשנת [[תרכ"א]] עלה אביו עם משפחתו בהוראת [[אדמו"ר הצמח צדק]], במטרה להגדיל את היישוב החב"די בחברון. במשך כל המסע מיפו לחברון (שהוארך דרך עזה כדי לא לעורר את חמת ערביי ירושלים), הונח עם אחיו ואחיותיו בארגזים התלויים מצידי הגמלים. בשנות ילדותו למד בחיידר ב[[חברון]], ואחרי פטירת אמו למד בירושלים בחיידר של ר' יצחק זאב מיאדלה, ולאחר מכן בישיבתו של הגאון ר' מאיר אורבאך מקאליש בעל ה'אמרי בינה'. בשל התנכלויות השלטונות הטורקיים שרצו לגרשו מהארץ בשל היותו עולה בלתי חוקי, החליף את שם משפחתו לאחר שהשיג פספורט של יהודי נתין אנגליה בשם אסיסקוביץ. בהגיעו לגיל חתונה, נשא לאשה את מרת חיה טשרנא רייזא בת ר' יצחק שמרלינג, נכדתו של ר' [[חיים שמרלינג]], חסיד חב"ד שהיה מראשוני היישוב האשכנזי ביפו, ובעקבות הנישואין התיישב גם הוא ב[[יפו]], ולצורך פרנסתו שימש כפקיד במפעל לזכוכית, ומאוחר יותר נכנס בשותפות עם חותנו בסוכנות למכירות סיטונאיות לחנויות מכולת. ===פעילות ציבורית=== ייסד יחד עם סב אשתו את בית התפילה החב"די ביפו, שהיה בית הכנסת הראשון של עדות אשכנז בעיר. גם בשנים שלאחר מכן המשיך לסייע לסב-אשתו ביסוד הועד המאוחד של קהלת יפו, ושימש כדובר הוועד, היה שותף לייסוד בית הרפואה "שער ציון", יסוד לשכת "אחוה" (בשנת תרנ"ח), בהקמת שכונת "שערי אחוה", יסוד החברה קדישא לאשכנזים (בה שימש כיושב ראש במשך למעלה מ-50 שנה, ופעל לרכישת אדמת בית הקברות בתל אביב בעת מגפת החולירע בשנת תרס"ג, ומאוחר יותר ברכישת אדמת בית הקברות החדש בנחלת יצחק. כמו כן היה מהמיסדים וחבר הועד הראשון של בית הכנסת אורחים בנוה שלום (בשנת תרס"ה), וממיסדי "גמילות חסדים הכללית" ביפו. סייע לחקלאים רבים בהלוואות כספים משמעותיות ללא ריבית, ובשל כך, כאשר גורש עם משפחתו בחודש ניסן תרע"ז מיפו בזמן [[מלחמת העולם הראשונה]] קיבלוהו החקלאים תושבי עקרון להתגורר אצלם, ודאגו לו בכבוד גדול עד סוף המלחמה. נודע בכל האזור כאיש צדק ורודף שלום, ושימש בשל כך כבורר במחלוקות וסכסוכים שדעתו הייתה מקובל על כל הצדדים, ואף ערביי האזור היו ניגשים אליו שיכריע ביניהם, כיבדו אותו ושמעו לעצותיו. נהג להעניק לילדים מטבעות כסף כדי לעודד אותם לענות "אמן" ולחבב עליהם את ההליכה לבית הכנסת. נפטר בשיבה טובה ב[[תל אביב]] ב[[ז' אדר]] [[תש"ז]] בגיל 89.
תקציר:
לתשומת ליבך: תרומתך לאתר חב"דפדיה תפורסם לפי תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף
חב"דפדיה:זכויות יוצרים
לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך או העתקת אותו ממקור בנחלת הכלל (שאינו מוגבל בזכויות יוצרים) או מקור חופשי דומה.
אין לשלוח חומר מוגבל בזכויות יוצרים ללא רשות!
ביטול
עזרה בעריכה
(נפתח בחלון חדש)
תפריט ניווט
כלים אישיים
לא בחשבון
שיחה
תרומות
יצירת חשבון
כניסה לחשבון
מרחבי שם
ערך
שיחה
עברית
צפיות
קריאה
עריכה
עריכת קוד מקור
גרסאות קודמות
עוד
ניווט
עמוד ראשי
ברוכים הבאים
אולם דיונים
לוח מודעות
שינויים אחרונים
ערך אקראי
דיווח על טעות
עזרה
חב"דפדיה להורדה
צור קשר/תרומה
פורטלים
נשיאי חב"ד
ימי חב"ד
גאולה ומשיח
תורת החסידות
תורת הנגלה
ניגוני חב"ד
ספרות חב"ד
בית רבי
אישי חב"ד
הפצת המעיינות
קישורים
חב"ד אינפו
ארכיון גאולה ומשיח
כלים
דפים המקושרים לכאן
שינויים בדפים המקושרים
דפים מיוחדים
מידע על הדף