עריכת הדף "
חיים שמואל שמרלינג
" (פסקה)
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
אזהרה:
אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם
תיכנסו לחשבון
או
תיצרו חשבון
, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.
בדיקת אנטי־ספאם.
אין
למלא שדה זה!
== תולדות חיים== נולד בשנת [[תקפ"ו]] ב[[חברון]] לאביו הרב [[משה שמרלינג]], שהיה מרבני חב"ד בעיר, ולאמו מרת חנה דבורה. סבו מצד אביו, הרב שמעון שמרלינג, היה מחסידי חב"ד ב[[שקלוב]], שנשלח עם משפחתו על ידי [[אדמו"ר האמצעי]] לייסד את הקהילה החב"דית בחברון בסביבות שנת [[תקפ"א]]. בהגיעו לגיל חתונה, נישא עם רעייתו מרת מלכה חאשע (רישע), ולאחר נישואיו החל לעסוק במסחר, וקישר בין סוחרים ערביים ויהודים, כשהוא מנצל את שליטתו בשפה הערבית לצורך כך, וקושר קשרי ידידות עם השלטונות. === יסוד הקהילה האשכנזית ביפו === בשנת [[תרכ"ז]] נכנס לעסקי המסחר בנמל יפו, והקים מרכז שירותי מכס, שפיקח תמורת תשלום על הסחורות שהגיעו באוניות לנמל יפו, דאג לשחררם משלטונות המכס, לפרוק אותן מהאוניות ולשלוח אותן ליעדן ברחבי הארץ. בנוסף, העניק שירות לסוחרים ואנשים פרטיים שרצו לשלוח סחורות מעבר לים, וטיפל עבורם בסחורה ובשילוחה. פעילותו העיסקית סייעה לו לרקום קשרים עם השלטונות והסוחרים המקומיים, וכן הקים מפעל לייצור טבק ביפו. לאחר פטירתו אשתו מזיווג ראשון בשנת [[תרל"ו]], התחתן בשנית עם מרת שמקה (סימקע), בת אחיו הבכור הרב יוסף יהודה לייב שמרלינג. עם ביסוס מעמדו בעיר, ייסד את קהילת חב"ד בעיר, ונתן פרנסה למשפחות שהתישבו ביפו בעסקים שניהל. בשנת [[תר"ן]] ייסד את 'ועד העיר ליהודי יפו' שהיווה ועד מאוחד לקהילה הספרדית והאשכנזית בעיר, והיה מראשי העסקנים של הקהילה היהודית המקומית. היה מהחלוצים שבנו את ביתם מחוץ לחומות העיר יפו, ובכך עודד את התפתחותה של ההתיישבות היהודית ביפו. ===פעילות ארצית ואחרית ימיו=== במקביל לפעילותו המקומית ביפו, היה פעיל ציבורי ארצי, שיתף פעולה עם אנשי תנועת 'חובבי ציון' ו'ועד חלוצי יסוד המעלה', השתתף בהקמת חברת החסד 'עזרת ישראל' וייסד יחד איתה את [[בית רפואה|בית הרפואה]] 'שער ציון' בעיר יפו. נפטר בגיל 69 ב[[כ' באדר|כ' אדר א']] [[תרנ"ד]], ובהלוויתו השתתפו רוב בני הקהילה היהודית בעיר שהוקירו את תרומתו למען הקהילה. על פי בקשתו, נטמן בחלקת הקבורה של המשפחה בבית העלמין ב[[הר הזיתים]] בירושלים. זכרו הונצח על ידי עיריית תל אביב-יפו ברחוב בשכונת נווה צדק בעיר שנקרא על שמו.
תקציר:
לתשומת ליבך: תרומתך לאתר חב"דפדיה תפורסם לפי תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף
חב"דפדיה:זכויות יוצרים
לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך או העתקת אותו ממקור בנחלת הכלל (שאינו מוגבל בזכויות יוצרים) או מקור חופשי דומה.
אין לשלוח חומר מוגבל בזכויות יוצרים ללא רשות!
ביטול
עזרה בעריכה
(נפתח בחלון חדש)
תפריט ניווט
כלים אישיים
לא בחשבון
שיחה
תרומות
יצירת חשבון
כניסה לחשבון
מרחבי שם
ערך
שיחה
עברית
צפיות
קריאה
עריכה
עריכת קוד מקור
גרסאות קודמות
עוד
ניווט
עמוד ראשי
ברוכים הבאים
אולם דיונים
לוח מודעות
שינויים אחרונים
ערך אקראי
דיווח על טעות
עזרה
חב"דפדיה להורדה
צור קשר/תרומה
פורטלים
נשיאי חב"ד
ימי חב"ד
גאולה ומשיח
תורת החסידות
תורת הנגלה
ניגוני חב"ד
ספרות חב"ד
בית רבי
אישי חב"ד
הפצת המעיינות
קישורים
חב"ד אינפו
ארכיון גאולה ומשיח
כלים
דפים המקושרים לכאן
שינויים בדפים המקושרים
דפים מיוחדים
מידע על הדף