עריכת הדף "
הלל זיידמן
" (פסקה)
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
אזהרה:
אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם
תיכנסו לחשבון
או
תיצרו חשבון
, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.
בדיקת אנטי־ספאם.
אין
למלא שדה זה!
==תולדות חיים== נולד ב[[ז' כסלו]] [[תרע"ה]] בבוצ'אץ' (בוטשאטש) שב[[גליציה]] לאביו ר' אברהם זיידמן. כבר בגיל צעיר נכנס לעסקנות ציבורית, והיה מקורבם ואיש אמונם של מנהיגיה הרוחניים של [[אגודת ישראל]], במיוחד היה מקורב לחפץ חיים{{הערה|במכתב ששיגר לו בשנת תרצ"ב, כשנה קודם פטירתו, פנה אליו בתוארים: "כבוד הרבני היקר והמצויין, איש חי ורב פעלים לתורה ולתעודה".}} רבי [[אברהם מרדכי אלתר]] בעל ה'אמרי אמת' מגור, ולר' [[חיים עוזר גורודזי'נסקי]]. בשל קרבתו מונה למזכיר אגודת ישראל בפולין ומזכיר מטעם האגודה ב'סיים' הפולני, ולצד עיסוקיו הרבים מטעם האגודה, עסק רבות בכתיבה ופרסם חוברות וטורים בעיתונות היהודית והכללית באידיש ובפולנית ובמאמריו הגן על העמדה היהודית אל מול התעמולה האנטישמית. ערב השואה, בא בקשרי השידוכין עם מרת רחל פרנקל, אך היא נרצחה בגליציה על ידי הנאצים בחודש מנחם אב תש"ב. עם פרוץ [[מלחמת העולם השנייה]] היה מראשי הקהילה היהודית ב[[וורשה]], ומנהל ארכיון הקהילה. תיעד ביומנו את המתרחש בגטו ורשה, וכתב היד עבר גלגולים רבים והתפרסם כ"יומן גטו ורשה". בו מופיע גם תיאור המרד והחרבת הגטו שבעקבותיו, והוא אחד מהניצולים הבודדים שהצליחו לשרוד מהגטו. סייע בהשגת הויזה מריגה לפולין עבור הרבי{{הערה|כולם בחכמה חלק ב' עמוד 95.}}. בתום המלחמה נרתם לסיוע לפליטים במחנות, וכעבור תקופה היגר בשנת [[תש"י]] לארצות הברית והשתלב בעסקנות הציבורית בזירות השונות ופעל בשליחותו של הרבי וכן בשליחותם של הרב [[יוסף אליהו הנקין]], הרב [[יוסף דוב סולובייצ'יק (בוסטון)|יוסף דב סולובייצ'יק]], וכן היה בקשר קרוב עם אנשי תנועת 'חירות' של [[מנחם בגין]], ובין השאר הצטרף לביקורו המפורסם של מנחם בגין אצל הרבי ב[[יחידות]]. בין יתר פעולותיו, ערך את כתב העת היידי "די אידישע וואך" ("השבוע היהודי") בניו יורק. ובתקופה מאוחרת יותר כתב גם בעיתונים [[הצופה]] ו[[שערים]] וב[[דער אלגמיינר זורנאל]] ו[[די אידישע היים]]. בארצות הברית בא בקשרי הנישואין עם בתו של הרב צבי יעקב אבראהאם, שהיה מראשי קהילת יהודי טרנסילבניה לפני השואה, ולאחריה שימש כרב בברוקלין. סייע בפעילות ה[[מרכז לעניני חינוך]]{{הערה|זכרון הרש"ז גוראריה סימן רכ"ד.}}. נפטר ב[[ניו יורק]] ב[[ג' אלול]] [[תשנ"ה]].
תקציר:
לתשומת ליבך: תרומתך לאתר חב"דפדיה תפורסם לפי תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף
חב"דפדיה:זכויות יוצרים
לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך או העתקת אותו ממקור בנחלת הכלל (שאינו מוגבל בזכויות יוצרים) או מקור חופשי דומה.
אין לשלוח חומר מוגבל בזכויות יוצרים ללא רשות!
ביטול
עזרה בעריכה
(נפתח בחלון חדש)
תפריט ניווט
כלים אישיים
לא בחשבון
שיחה
תרומות
יצירת חשבון
כניסה לחשבון
מרחבי שם
ערך
שיחה
עברית
צפיות
קריאה
עריכה
עריכת קוד מקור
גרסאות קודמות
עוד
ניווט
עמוד ראשי
ברוכים הבאים
אולם דיונים
לוח מודעות
שינויים אחרונים
ערך אקראי
דיווח על טעות
עזרה
חב"דפדיה להורדה
צור קשר/תרומה
פורטלים
נשיאי חב"ד
ימי חב"ד
גאולה ומשיח
תורת החסידות
תורת הנגלה
ניגוני חב"ד
ספרות חב"ד
בית רבי
אישי חב"ד
הפצת המעיינות
קישורים
חב"ד אינפו
ארכיון גאולה ומשיח
כלים
דפים המקושרים לכאן
שינויים בדפים המקושרים
דפים מיוחדים
מידע על הדף