עריכת הדף "
איטר
"
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
אזהרה:
אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם
תיכנסו לחשבון
או
תיצרו חשבון
, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.
בדיקת אנטי־ספאם.
אין
למלא שדה זה!
[[קובץ:איטר יד ימינו.jpeg|250px|ממוזער|שמאל|[[בנימין נתניהו]] כותב אות ב[[ספר תורה הכללי|ספר התורה לאחדות ישראל]] בידו השמאלית]] '''איטר יד ימינו''' או '''שמאלי''' הוא אדם שכוחו רב יותר בידו השמאלית ואת רוב השימושים הדורשים דיוק ככתיבה וכדומה הוא מבצע ביד שמאל. זאת בשונה מרוב בני האדם ה'ימניים'. ==איטר יד בהלכה== לאיטר יש דינים מיוחדים ב[[הלכה]] עם השלכה מעשית הנוגעת לכמה [[מצוות]] ומהם: #[[הנחת תפילין]] - האיטר מניח תפילין על יד ימין בשונה מהימני שמניח על יד שמאל. #מצוות הנוגעות לכתיבה (כגון כתיבת סת"ם, כתיבת גט ואיסור כתיבה בשבת) - כתיבת האיטר היא רק בשמאל. אם כתב בימינו אין הדבר נחשב ככתיבה. #עבודה ב[[בית המקדש]] - [[כהן]] איטר יד הדבר נחשב כ[[מום]] ואסור בעבודה. #נטילת [[לולב]] - האיטר נוטל הלולב ביד שמאל ואת ה[[אתרוג]] בימין. #נטילת כוס של ברכה - האיטר מחזיק את כוס היין ביד שמאל ב[[קידוש]], ב[[הבדלה]] ב[[ברכת המזון]] וכדומה. בשאר המצוות המעשיות כקביעת [[מזוזה]], הסיבה בליל הסדר, והדלקת נרות ה[[חנוכה]] אין משמעות לעובדת הגדרת האדם איטר; אף שלחלק מהדעות הגדרות אלו משפיעות. בנוסף, השוני ההלכתי בין ימני לאיטר בא לידי ביטוי מעשי בעשרות דוגמאות בחיי היום יום. השמאלי [[נטילת ידיים|נוטל ידיים]] ומתלבש באופן שונה מכפי שעושה זאת הימני וכן הלאה. ההגדרות לקביעת האיטר: [[רש"י]]{{הערה|מסכת מנחות דף לז עמוד א}} סובר שהדבר מוגדר על ידי היד שכוחה רב יותר; ואילו ה[[רא"ש]]{{הערה|רא"ש למסכת מנחות דף לז עמוד א}} פירש שיד חזקה אין הכוונה שכוחה רב יותר, אלא שהאדם מבצע ביד זו את רוב הפעולות היום-יומיות. ב[[שולחן ערוך]]{{הערה|או"ח סימן כז סעיף ו}} נפסק שפעולת הכתיבה היא המגדירה את היד השלטת, כך שאדם הכותב בידו הימנית, אף אם ידו השמאלית חזקה יותר לא מוגדר על ידי ההלכה כאיטר. ==איטר רגל== בנוסף ל'איטר יד' יש גם יחס בהלכה ל'איטר רגל' כפי ש[[רש"י]] מגדירו{{הערה|רש"י בכורות דף מה עמוד ב ד"ה אטר. על פי הגמרא במסכת יומא דף יא עמוד ב. וכן בבית יוסף (אה"ע סימן קסט)}}: "כשמהלך עוקר רגל השמאל תחילה, מה שאין דרך בני אדם כך". לדבר יש השלכה מעשית לכמה מצוות ומהם: #מצוות [[חליצה]] - כשהבעל איטר רגל יש סוברים שהאשה צריכה לחלוץ את הנעל מרגלו השמאלית. #עבודה ב[[בית המקדש]] - [[כהן]] איטר רגל הדבר נחשב כ[[מום]] ואסור בעבודה. ==שולט בשתי ידיו== כתבו הפוסקים שאדם השולט בשני ידיו באופן שווה, הן בכוח שבידיו והן בפעולות העדינות ככתיבה וכדומה צריך ל[[הנחת תפילין|הניח תפילין]] על ב' ידיו (בזה אחר זה) מפני הספק; וכן כתבו שלא יהיה [[סופר סת"ם]]. [[אדמו"ר הצמח צדק]] אף הוסיף{{הערה|[https://chabadlibrary.org/books/zz/shut/1/4/2.htm שו"ת הצמח צדק אורח חיים, סימן ד' סעיף ב']}} שהוא הדין אף אם כותב ביד ימינו אך את שאר מעשיו עושה בידו השמאלית. ==ראו גם== *[[דיני איטר (ספר)]] {{הערות שוליים}} [[קטגוריה:מושגים כלליים]]
תקציר:
לתשומת ליבך: תרומתך לאתר חב"דפדיה תפורסם לפי תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף
חב"דפדיה:זכויות יוצרים
לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך או העתקת אותו ממקור בנחלת הכלל (שאינו מוגבל בזכויות יוצרים) או מקור חופשי דומה.
אין לשלוח חומר מוגבל בזכויות יוצרים ללא רשות!
ביטול
עזרה בעריכה
(נפתח בחלון חדש)
תבניות המופיעות בדף זה:
תבנית:הערה
(
הצגת מקור
) (מוגנת חלקית)
תבנית:הערה/קוד
(
עריכה
)
תבנית:הערות שוליים
(
הצגת מקור
) (מוגנת)
תבנית:הערות שוליים/מרחב שם
(
עריכה
)
יחידה:Arguments
(
עריכה
)
יחידה:PV-options
(
עריכה
)
יחידה:ParamValidator
(
עריכה
)
יחידה:הערה
(
עריכה
)
יחידה:פרמטרים
(
עריכה
)
תפריט ניווט
כלים אישיים
לא בחשבון
שיחה
תרומות
יצירת חשבון
כניסה לחשבון
מרחבי שם
ערך
שיחה
עברית
צפיות
קריאה
עריכה
עריכת קוד מקור
גרסאות קודמות
עוד
ניווט
עמוד ראשי
ברוכים הבאים
אולם דיונים
לוח מודעות
שינויים אחרונים
ערך אקראי
דיווח על טעות
עזרה
חב"דפדיה להורדה
צור קשר/תרומה
פורטלים
נשיאי חב"ד
ימי חב"ד
גאולה ומשיח
תורת החסידות
תורת הנגלה
ניגוני חב"ד
ספרות חב"ד
בית רבי
אישי חב"ד
הפצת המעיינות
קישורים
חב"ד אינפו
ארכיון גאולה ומשיח
כלים
דפים המקושרים לכאן
שינויים בדפים המקושרים
דפים מיוחדים
מידע על הדף